Kysnuté lievance ako od babičky - recept

Ak hľadáte recept na kysnuté lievance presne tak, ako ich robila vaša babička, tu je jednoduchý recept:

Suroviny:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 42 g kvasníc (alebo 1 balíček instantných kvasníc)
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 50 g masla (rozpusteného)

 

Kysnuté lievance ako od babičky – recept

Postup:

  1. Vo vlažnom mlieku rozpustite cukor a rozdrobte kvasnice. Nechajte ich pár minút odstáť, kým sa nezačnú bublať.
  2. Do veľkej misy preosejte múku a pridajte štipku soli.
  3. Rozmiešajte vajcia v oddelenej miske. Pridajte ich k múke spolu s kváskom a rozpusteným maslom.
  4. Vypracujte hladké cesto. Ak je príliš lepkavé, môžete pridať trochu múky. Ak je cesto príliš suche, pridajte trochu mlieka.
  5. Cesto nechajte vykysnúť na teplom mieste, kým sa zdvojnásobí objem. To môže trvať asi hodinu.
  6. Po vykysnutí cesto rozváľajte na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm.
  7. Pomocou veľkého okrúhleho výkrojníka alebo pohára vytvorte jednotlivé veky.
  8. Lievance nechajte ešte chvíľu odpočívať na pomúčenej doske.
  9. Na stredne horúcom panvici opražte lievance z oboch strán do zlatista.
  10. Podávajte teplé so šľahačkou, džemom alebo čokoládovým pridávkou.

Prajem vám dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *