Langoše z kyslej smotany

Ak máte chuť na jedlo, ktoré je sladko-kyslé a chrumkavé, potom langoše z kyslej smotany sú skvelou voľbou! Tieto tradičné slovenské placky sú vyrábané z kyslej smotany, múky a soli. Tu je jednoduchý recept, ktorý vám umožní vychutnať si tieto lahodné langoše:

Suroviny:

  • 250 g múky
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • olej na vyprážanie

 

Langoše z kyslej smotany

Postup:

  1. V miske zmiešajte múku a soľ.
  2. Pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Ak je príliš suché, pridajte trochu kyslej smotany.
  3. Cesto nechajte odpočívať asi 30 minút.
  4. Na stredne veľkej panvici zahrejte dostatočné množstvo oleja na strednom ohni.
  5. Z cesta vytvarujte guľky veľkosti pingpongového loptičky a na pomúčenej doske ich rovnomerne rozvaľkajte na tenké placky.
  6. Jeden kraj tradičnej lángšpine obmotajte okolo dlane a prerobte na dunaju.
  7. Opatrne vložte lángšpinu do horúceho oleja a vyprážajte z oboch strán, kým nebudú zlatohnedé.
  8. Vybraté lángše položte na kuchynský papier, aby sa z nich odcedil prebytočný olej.

Langoše z kyslej smotany môžete podávať samotné alebo ich môžete posypať práškovým cukrom či kakaom. Taktiež sú skvelým doplnkom k tradičným slovenským jedlám, ako sú halušky alebo bryndzové halušky. Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 vejce
  • 1 balíček sušeného droždia (asi 7 g)
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli
  • 100 ml vlažnej vody
  • Olej na vyprážanie

Postup:

  1. Príprava kvásku:

    • Do vlažnej vody pridajte cukor a sušené droždie. Dobre premiešajte a nechajte stáť asi 5-10 minút, kým sa nevytvorí pena.
  2. Cesto:

    • V miske zmiešajte hladkú múku so soľou. Pridajte kyslú smotanu a vajce. Do múky vlejte pripravený kvások.
    • Vypracujte hladké a elastické cesto. Ak je cesto príliš tuhé, môžete pridať trochu vody. Ak je príliš riedke, pridajte múku.
  3. Kysnutie:

    • Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, alebo kým nezačne rásť.
  4. Tvarovanie:

    • Po vykysnutí cesto prepracujte a rozdeľte na menšie kusy. Z každého kusu vytvarujte placku o hrúbke asi 1 cm.
  5. Vyprážanie:

    • Na panvici rozohrejte olej (mali by ste mať aspoň 2-3 cm oleja). Keď je olej horúci, opatrne vložte placky do oleja.
    • Vyprážajte z oboch strán, kým nezískajú zlatohnedú farbu (asi 2-3 minúty z každej strany).
  6. Podávanie:

    • Hotové langoše odkladajte na papierové utierky, aby sa odstránil prebytočný olej. Podávajte ich ešte teplé, posypané strúhaným syrom, cesnakom, alebo s kečupom či smotanou podľa chuti.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *