Makový závin Kamily Magálovej patrí medzi tradičné slovenské dezerty, ktoré sa tešia popularity najmä počas sviatkov a osláv. Dnes si predstavíme recept na makový závin podľa Kamily Magálovej, známej slovenskej cukrárky, ktorá sa preslávila svojimi chutnými a jedinečnými dezertmi.
Tento makový závin je nielen výborný na chuť, ale aj veľmi jednoduchý na prípravu. Poďme sa teda pustiť do jeho výroby.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 50 g cukru
- Štipka soli
- Kôra z polovice citróna (voliteľne)
Ingrediencie na makovú náplň:
- 300 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 150 g cukru
- 2 lyžice medu
- 1 vanilkový cukor
- 1-2 lyžice rumu alebo vínneho nápoja
- 100 g rozpadnutých sušených sliviek alebo hrozienok (voliteľne)
- Kôra z polovice citróna
Ingrediencie na potretie:
- 1 žĺtok (na potretie)
- 1 lyžica mlieka
Makový závin Kamily Magálovej
Postup:
- Príprava cesta: Začnite prípravou cesta. Do misky si dajte teplé mlieko, pridajte cukor a droždie, premiešajte a nechajte 10 minút stáť, kým sa droždie nezačne aktívne penivo. V ďalšej miske si preosejte múku so soľou a pridanou citrónovou kôrou.
- Spojenie ingrediencií: Potom pridajte rozpučené maslo, vajcia a nakyslé droždie do múk. Cesto miesime asi 10-15 minút, kým nebude hladké a elastické. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kynúť asi 1 hodinu, alebo pokým nezdvojnásobí svoj objem.
- Príprava makovej náplne: Keď cesto kynie, môžete sa pustiť do prípravy makovej náplne. V hrnci zohrejte mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a medom, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte mletý mak a varte na miernom ohni asi 5-10 minút, kým sa zmes nezhustne.
- Príprava zmesi: Potom pridajte rum, citrónovú kôru a ak ste sa rozhodli, aj sušené slivky alebo hrozienka. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Tvarovanie záviníka: Kým sa náplň ochladí, cesto by malo byť už hotové. Cesto rozvaľkajte na plát hrúbky asi 5 mm. Potom naň rovnomerne rozotrite makovú náplň. Cesto opatrne zviniete do tvaru závinu a konce dobre pritlačte, aby sa náplň nevytiekla.
- Pečenie: Závin položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ho ešte asi 20 minút vykysnúť. Pred vložením do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia, potrite povrch záviníka vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom, aby získal krásnu zlatistú farbu.
- Pečenie: Pečte asi 30-40 minút, alebo kým nie je závin zlatistý a upečený. Po upečení ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.
- Podávanie: Makový závin je najlepší podávaný čerstvý. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s omáčkami podľa vášho výberu. Tento dezert je ideálny na oslavy, ale môžete si ho dopriať kedykoľvek sa vám zachce.
Verím, že sa vám podarí pripraviť makový závin podľa Kamily Magálovej, a že si na ňom pochutnáte so svojimi blízkymi. Dobrú chuť!
Super recept! Určite vyskúšam, vyzerá to veľmi jednoducho a chutne.
Naozaj ľahký recept na klasický dezert. Teším sa, že si ho vyskúšam.
Kamilin makový závin je neuveriteľne chutný! Určite odporúčam vyskúšať!
Tento makový závin vyzerá skvele! Milujem, keď sa môžem pustiť do pečenia a skúšať nové recepty. Kamilin recept je presne to, čo som hľadal, a už sa teším, ako ho vyskúšam počas víkendu. Určite to bude delikátne! Mám rád mak a všetky sladké dezerty. Dúfam, že aj moji priatelia budú nadšení z tejto pochúťky. Zdieľam tento recept aj s nimi!
Takéto tradičné dezerty sú vždy vítané na našich rodinných oslavách! Kamilin makový závin je naozaj lahodný a cítim tú vôňu už teraz. Určite ho pripravím na narodeniny mojej sestry! Vďaka za tento skvelý recept!
Veľmi ma teší, že sa vám recept na Kamilin makový závin páčil! Verím, že váš sestre budú k narodeninám veľmi chutiť. Ak budete mať akékoľvek otázky alebo ak nám chcete podeliť vaše skúsenosti po pripravení dezertu, neváhajte nám napísať. Prajeme vám všetko dobré a veľa radosti z pečenia!