Makový závin Kamily Magálovej

Makový závin Kamily Magálovej patrí medzi tradičné slovenské dezerty, ktoré sa tešia popularity najmä počas sviatkov a osláv. Dnes si predstavíme recept na makový závin podľa Kamily Magálovej, známej slovenskej cukrárky, ktorá sa preslávila svojimi chutnými a jedinečnými dezertmi.

Tento makový závin je nielen výborný na chuť, ale aj veľmi jednoduchý na prípravu. Poďme sa teda pustiť do jeho výroby.

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 50 g cukru
  • Štipka soli
  • Kôra z polovice citróna (voliteľne)

Ingrediencie na makovú náplň:

  • 300 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 2 lyžice medu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1-2 lyžice rumu alebo vínneho nápoja
  • 100 g rozpadnutých sušených sliviek alebo hrozienok (voliteľne)
  • Kôra z polovice citróna

Ingrediencie na potretie:

  • 1 žĺtok (na potretie)
  • 1 lyžica mlieka

 

Makový závin Kamily Magálovej

Postup:

  1. Príprava cesta: Začnite prípravou cesta. Do misky si dajte teplé mlieko, pridajte cukor a droždie, premiešajte a nechajte 10 minút stáť, kým sa droždie nezačne aktívne penivo. V ďalšej miske si preosejte múku so soľou a pridanou citrónovou kôrou.
  2. Spojenie ingrediencií: Potom pridajte rozpučené maslo, vajcia a nakyslé droždie do múk. Cesto miesime asi 10-15 minút, kým nebude hladké a elastické. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kynúť asi 1 hodinu, alebo pokým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Príprava makovej náplne: Keď cesto kynie, môžete sa pustiť do prípravy makovej náplne. V hrnci zohrejte mlieko s cukrom, vanilkovým cukrom a medom, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte mletý mak a varte na miernom ohni asi 5-10 minút, kým sa zmes nezhustne.
  4. Príprava zmesi: Potom pridajte rum, citrónovú kôru a ak ste sa rozhodli, aj sušené slivky alebo hrozienka. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
  5. Tvarovanie záviníka: Kým sa náplň ochladí, cesto by malo byť už hotové. Cesto rozvaľkajte na plát hrúbky asi 5 mm. Potom naň rovnomerne rozotrite makovú náplň. Cesto opatrne zviniete do tvaru závinu a konce dobre pritlačte, aby sa náplň nevytiekla.
  6. Pečenie: Závin položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ho ešte asi 20 minút vykysnúť. Pred vložením do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia, potrite povrch záviníka vaječným žĺtkom zmiešaným s mliekom, aby získal krásnu zlatistú farbu.
  7. Pečenie: Pečte asi 30-40 minút, alebo kým nie je závin zlatistý a upečený. Po upečení ho vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke.
  8. Podávanie: Makový závin je najlepší podávaný čerstvý. Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s omáčkami podľa vášho výberu. Tento dezert je ideálny na oslavy, ale môžete si ho dopriať kedykoľvek sa vám zachce.

Verím, že sa vám podarí pripraviť makový závin podľa Kamily Magálovej, a že si na ňom pochutnáte so svojimi blízkymi. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

6 Komentárov

  1. Zlatica Oravcova píše:

    Super recept! Určite vyskúšam, vyzerá to veľmi jednoducho a chutne.

  2. Toslejova píše:

    Naozaj ľahký recept na klasický dezert. Teším sa, že si ho vyskúšam.

  3. Stanislav Sarova píše:

    Kamilin makový závin je neuveriteľne chutný! Určite odporúčam vyskúšať!

  4. Miloš123 píše:

    Tento makový závin vyzerá skvele! Milujem, keď sa môžem pustiť do pečenia a skúšať nové recepty. Kamilin recept je presne to, čo som hľadal, a už sa teším, ako ho vyskúšam počas víkendu. Určite to bude delikátne! Mám rád mak a všetky sladké dezerty. Dúfam, že aj moji priatelia budú nadšení z tejto pochúťky. Zdieľam tento recept aj s nimi!

    1. Bublinkova píše:

      Takéto tradičné dezerty sú vždy vítané na našich rodinných oslavách! Kamilin makový závin je naozaj lahodný a cítim tú vôňu už teraz. Určite ho pripravím na narodeniny mojej sestry! Vďaka za tento skvelý recept!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Veľmi ma teší, že sa vám recept na Kamilin makový závin páčil! Verím, že váš sestre budú k narodeninám veľmi chutiť. Ak budete mať akékoľvek otázky alebo ak nám chcete podeliť vaše skúsenosti po pripravení dezertu, neváhajte nám napísať. Prajeme vám všetko dobré a veľa radosti z pečenia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *