Jedným z obľúbených ovocných koláčov s kyslou smotanou je “Ovocný koláč so zakysanou smotanou”. Tu je recept, ktorý môžete vyskúšať:
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- 700 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných na tenké plátky)
- 250 g zakysanej smotany
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Ovocný koláč s kyslou smotanou
Postup:
- Zmiešajte hladkú múku, maslo, cukor, vajce a štipku soli v miske a vypracujte hladké cesto.
- Cesto prenesiete do vymasteného tortového alebo koláčového plechu a rovnomerne ho rozotriete po dne aj po stranách.
- Jablkové plátky rozložte na cesto v plechu.
- V samostatnej miske zmiešajte zakysanú smotanu, kukuričný škrob, vanilkový cukor a citrónovú šťavu.
- Zmes polejte cez jablkové plátky v plechu, aby boli všetky plátky pokryté zmesou.
- Koláč pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 40-45 minút, alebo kým cesto nie je zlatisté.
- Hotový koláč nechajte mierne vychladnúť a podávajte ho teplý alebo studený.
Tento ovocný koláč so zakysanou smotanou je vynikajúci ako dezert alebo sviatočná pochúťka, a to jak v teplom, tak aj studenom stave. Dobrú chuť!