Recept na makový koláč s jablkami.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 200 g mletého maku
- 180 g práškového cukru
- 150 g masla (rozpusteného)
- 3 vajcia
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice rumu alebo rumového arómy
- 1 vanilkový cukor
- 3 stredne veľké jablká (olúpané a nakrájané na tenké kolieska)
- štipka soli
- maslo alebo olej na vymastenie formy
- práškový cukor na posypanie
Makový koláč s jablkami
Postup:
- Najskôr predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si plech (cca 23 cm) – vymažte ho maslom alebo olejom a vysypte trochou múky.
- V mise zmiešajte hladkú múku, mletý mak, prášok do pečiva, práškový cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- Pridajte rozpustené maslo, vajcia a rum (alebo rumový aróma) do suchých ingrediencií. Vypracujte hladké cesto, ktoré nie je príliš lepkavé, a rozdeľte ho na 2 rovnaké časti.
- Na plech vyložte jednu časť cesta a rovnomerne ho rozotrite do tenkej vrstvy.
- Na rozotreté cesto položte kolieska nakrájaných jabĺk. Môžete ich trochu pritlačiť do cesta.
- Položte druhú časť cesta na jablká a opatrne ho rozotrite, tak aby zakrylo jablká celým povrchom.
- Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30-35 minút, kým cesto nie je zlato hnedé a jablká sú mäkké.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť na plechu. Potom posypte práškovým cukrom.
- Nakoniec si môžete vychutnať chutný makový koláč s jablkami!
Dobrú chuť!