Makový koláč s višňami tak ako ho milujeme už desiatky rokov.
Suroviny:
- 200 g mletého máku
- 250 ml mlieka
- 150 g masla
- 200 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 400 g višní (čerstvé alebo mrazené)
- strúhaná čokoláda na posypanie (voliteľné)
Makový koláč s višňami
Postup:
- Mlieko zohrejte v hrnci, ale nepustite ho variť. Pridajte mletý mak a nechajte ho vo vriacej vode namočiť asi 15 minút. Potom nechajte zmes vychladnúť.
- V miske zmiešajte hladkú múku a prášok do pečiva.
- V inej miske vymiešajte maslo, práškový cukor a vanilkový cukor, kým nedosiahnete hladkú a penovú konzistenciu.
- Postupne pridávajte vajcia do maslovej zmesi a dobre ich vmiešajte.
- Pridajte makovú zmes do vajcového prípravku a premiešajte do hladka.
- Pomaly primiešajte suchú múku a prášok do pečiva do zmesi a dôkladne ich premiešajte.
- Teplejšiu (ale nie horúcu) zmes rozotrite na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
- Na rozotretú cesto rovnomerne rozložte višne.
- Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 – 35 minút, alebo kým nezarumenie.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť, posypte ho strúhanou čokoládou a podávajte.
Dobrú chuť!