Makový koláč s višňami

Makový koláč s višňami tak ako ho milujeme už desiatky rokov.

Suroviny:

  • 200 g mletého máku
  • 250 ml mlieka
  • 150 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 400 g višní (čerstvé alebo mrazené)
  • strúhaná čokoláda na posypanie (voliteľné)

 

Makový koláč s višňami

Postup:

  1. Mlieko zohrejte v hrnci, ale nepustite ho variť. Pridajte mletý mak a nechajte ho vo vriacej vode namočiť asi 15 minút. Potom nechajte zmes vychladnúť.
  2. V miske zmiešajte hladkú múku a prášok do pečiva.
  3. V inej miske vymiešajte maslo, práškový cukor a vanilkový cukor, kým nedosiahnete hladkú a penovú konzistenciu.
  4. Postupne pridávajte vajcia do maslovej zmesi a dobre ich vmiešajte.
  5. Pridajte makovú zmes do vajcového prípravku a premiešajte do hladka.
  6. Pomaly primiešajte suchú múku a prášok do pečiva do zmesi a dôkladne ich premiešajte.
  7. Teplejšiu (ale nie horúcu) zmes rozotrite na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
  8. Na rozotretú cesto rovnomerne rozložte višne.
  9. Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 – 35 minút, alebo kým nezarumenie.
  10. Po upečení nechajte koláč vychladnúť, posypte ho strúhanou čokoládou a podávajte.

Dobrú chuť!

 

2)

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g mletého maku
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 2 balíčky prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vajcia
  • 200 ml mlieka
  • 150 ml oleja
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 400 g višní (môžu byť čerstvé alebo mrazené)
  • 50 g cukru (podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné, na zvýraznenie chuti)

Na posypanie:

  • Práškový cukor (na servírovanie)

Postup:

  1. Príprava cesta:

    • Rúru predhrejeme na 180 °C.
    • Vo veľkej mise zmiešame mletý mak, hladkú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
    • V inej miske rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko. Dobre premiešame.
    • Tekuté ingrediencie postupne prilievame do suchých a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
  2. Príprava náplne:

    • Ak používate čerstvé višne, umyte ich a zbavte kôstky. Mrazené višne môžete použiť rovno.
    • Vo vhodnej miske zmiešame višne s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme citrónovú šťavu (ak používame) a necháme chvíľu odstáť, aby sa ovocie uvoľnilo.
  3. Pečenie:

    • Do formy na pečenie (prednosť dajte forme z nepriľnavého materiálu) nalejte polovicu makového cesta.
    • Na cesto rovnomerne rozotrite višne a potom zakryte zvyškom cesta.
    • Pečieme v predhriatej rúre približne 35–40 minút, alebo kým je koláč pekne zlatistý a stred je upečený (skontrolujte špajdľou).
  4. Podávanie:

    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme. Potom ho opatrne vyberte a posypte práškovým cukrom.
    • Koláč môžete podávať teplý alebo studený. Vynikajúci je aj s kopčekom šľahačky alebo zmrzliny.

Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *