Makový koláč s višňami tak ako ho milujeme už desiatky rokov.
Suroviny:
- 200 g mletého máku
- 250 ml mlieka
- 150 g masla
- 200 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 400 g višní (čerstvé alebo mrazené)
- strúhaná čokoláda na posypanie (voliteľné)
Makový koláč s višňami
Postup:
- Mlieko zohrejte v hrnci, ale nepustite ho variť. Pridajte mletý mak a nechajte ho vo vriacej vode namočiť asi 15 minút. Potom nechajte zmes vychladnúť.
- V miske zmiešajte hladkú múku a prášok do pečiva.
- V inej miske vymiešajte maslo, práškový cukor a vanilkový cukor, kým nedosiahnete hladkú a penovú konzistenciu.
- Postupne pridávajte vajcia do maslovej zmesi a dobre ich vmiešajte.
- Pridajte makovú zmes do vajcového prípravku a premiešajte do hladka.
- Pomaly primiešajte suchú múku a prášok do pečiva do zmesi a dôkladne ich premiešajte.
- Teplejšiu (ale nie horúcu) zmes rozotrite na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
- Na rozotretú cesto rovnomerne rozložte višne.
- Koláč pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 – 35 minút, alebo kým nezarumenie.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť, posypte ho strúhanou čokoládou a podávajte.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g mletého maku
- 250 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 2 balíčky prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vajcia
- 200 ml mlieka
- 150 ml oleja
- Štipka soli
Na náplň:
- 400 g višní (môžu byť čerstvé alebo mrazené)
- 50 g cukru (podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy (voliteľné, na zvýraznenie chuti)
Na posypanie:
- Práškový cukor (na servírovanie)
Postup:
-
Príprava cesta:
- Rúru predhrejeme na 180 °C.
- Vo veľkej mise zmiešame mletý mak, hladkú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli.
- V inej miske rozšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko. Dobre premiešame.
- Tekuté ingrediencie postupne prilievame do suchých a miešame, kým nevznikne hladké cesto.
-
Príprava náplne:
- Ak používate čerstvé višne, umyte ich a zbavte kôstky. Mrazené višne môžete použiť rovno.
- Vo vhodnej miske zmiešame višne s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme citrónovú šťavu (ak používame) a necháme chvíľu odstáť, aby sa ovocie uvoľnilo.
-
Pečenie:
- Do formy na pečenie (prednosť dajte forme z nepriľnavého materiálu) nalejte polovicu makového cesta.
- Na cesto rovnomerne rozotrite višne a potom zakryte zvyškom cesta.
- Pečieme v predhriatej rúre približne 35–40 minút, alebo kým je koláč pekne zlatistý a stred je upečený (skontrolujte špajdľou).
-
Podávanie:
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme. Potom ho opatrne vyberte a posypte práškovým cukrom.
- Koláč môžete podávať teplý alebo studený. Vynikajúci je aj s kopčekom šľahačky alebo zmrzliny.
Dobrú chuť!