Bezlepkové moravské koláče

Bezlepkové moravské koláče – po slovensky sa nazývajú bezlepkové moravské šúlance. Tieto sladké špeciálne pečivo je vhodné pre ľudí, ktorí trpia celiakiou alebo majú intoleranciu na lepok. Bezlepkové moravské šúlance majú podobný vzhľad ako klasické moravské koláče, avšak sú pripravené bez použitia pšeničného lepku.

Tu je recept na bezlepkové moravské šúlance:

Suroviny:

  • 500 g bezlepkovej múky (napríklad ryžová, kukuričná, amarántová)
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vajce
  • 50 g masla
  • 1 lyžička soli
  • 15 g droždia
  • tvarohová náplň podľa chuti (napríklad tvaroh, mletá maková plnka, džem)

 

Bezlepkové moravské koláče

Postup:

  1. Vo pohári rozmiešajte droždie v 100 ml teplého mlieka a nechajte vykysnúť kvások.
  2. Do misy pridajte múku, cukor, rozpustené maslo, vajce, zvyšné mlieko a kvások. Pridajte tiež lyžičku soli.
  3. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte na teplom mieste pod utierkou vykysnúť, kým objem cesta zdvojnásobí.
  4. Keď cesto vykysne, rozdeľte ho na menšie kúsky a vyvaľujte placky.
  5. Na každú placku položte lyžicu tvarohovej náplne a zatvorte ju do tvaru zapečeného koláča.
  6. Hotové šúlance dajte na plech s pečiacim papierom a nechajte ešte asi 20 minút dookola vykysnúť.
  7. Predhrejte rúru na 180 °C a pečte šúlance asi 15-20 minút, kým nebudú zlatisté.

Bezlepkové moravské šúlance sú lahodné a zdravé pečivo, ktoré si môžete vychutnať aj v prípade, že máte obmedzenia v konzumácii lepku. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *