Recept: Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou.
Ingredience:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 3 hrušky
- 100 g sušených brusníc
- 50 g mletých orechov
- 50 g drobenky
- 1 lyžica trstinového cukru
- kôra z citróna
Hruškovo-brusnicový koláč s posýpkou
Postup:
- Do misky prosejte múku a pridajte na kocky nakrájané maslo. Drobným krájaním masla do múky vytvorte hrubú kôru. Pridajte cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
Všetko dôkladne premiešajte. Pridajte vajcia a hniate cesto, kým nedosiahnete jednotnú konzistenciu. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu vody.
Cesto rozdelte na dve časti. Jednu časť cesta vyvaľkajte na veľkosť pekáča a vložte ju na dno vymasteného pekáča. Na cesto v pekáči nasypeme sušené brusnice, mleté orechy a na plátky nakrájané hrušky. Z druhej časti vyvaľkajte plát cesta na vrchol. Cesto preneste na vrstvu ovocia a stlačte okraje, aby sa spojili s cestom na dne. V mise zmiešajte drobenku, trstinový cukor a citrónovú kôru. Posypte vrchnú vrstvu cesta touto zmesou. Pekáč s koláčom vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 40 minút, alebo kým koláč nezíská zlatohnedú farbu.
Hotový koláč môžete podávať teplý alebo studený. Dobrú chuť!
- Do misky prosejte múku a pridajte na kocky nakrájané maslo. Drobným krájaním masla do múky vytvorte hrubú kôru. Pridajte cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
Všetko dôkladne premiešajte. Pridajte vajcia a hniate cesto, kým nedosiahnete jednotnú konzistenciu. Ak je cesto príliš suché, pridajte trochu vody.
Cesto rozdelte na dve časti. Jednu časť cesta vyvaľkajte na veľkosť pekáča a vložte ju na dno vymasteného pekáča. Na cesto v pekáči nasypeme sušené brusnice, mleté orechy a na plátky nakrájané hrušky. Z druhej časti vyvaľkajte plát cesta na vrchol. Cesto preneste na vrstvu ovocia a stlačte okraje, aby sa spojili s cestom na dne. V mise zmiešajte drobenku, trstinový cukor a citrónovú kôru. Posypte vrchnú vrstvu cesta touto zmesou. Pekáč s koláčom vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 40 minút, alebo kým koláč nezíská zlatohnedú farbu.
Hotový koláč môžete podávať teplý alebo studený. Dobrú chuť!