Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou. Dnes mi príde návšteva a tak tento koláč bola prva voľba, ktorá mi napadla. A spoločne s tvarohom je táto kombinácia úplne neprekonateľná.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla (alebo margarínu)
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 1/2 čl soľ
- 1/2 čl prášku do pečiva
Na tvarohovú náplň:
- 250 g tvarohu (mäkkého tvarohu)
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukor (alebo 1 čl vanilkového extraktu)
- 1 vajce
- Strúčik citrónovej kôry (najlepšie neochrúmelej), nastrúhaný
Na posypanie:
- Približne 250 g ríbezlí (červených alebo čiernych)
- 2-3 lyžice cukru na posypanie
Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou
Postup:
Cesto:
- V miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
- Pridajte nakrájané maslo a jemne ho vtierajte do suchých ingrediencií, kým nevznikne drobivá konzistencia.
- Pridajte cukor a vajce, a vytvorte z týchto ingrediencií hladké cesto.
- Cesto zabalte do fólie a nechajte aspoň 30 minút oddýchnuť v chladničke.
Tvarohová náplň:
- Tvaroh dôkladne zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, vajcom a citrónovou kôrou, kým nezískate hladkú náplň.
Koláč:
- Troubu predhrejte na 180°C.
- Vyváľajte cesto na pomúčenej doske na veľkosť vášho pekáča.
- Vyložte pekáč vyložený papierom na pečenie a rozložte cesto na dno a po stranách.
- Nalejte tvarohovú náplň na cesto a rovnomerne rozotrite.
- Posypte tvarohovú náplň ríbezlami a posypte ich cukrom.
- Pečte koláč v predhriatej rúre približne 30-35 minút, kým cesto nie je zlatisté a náplň pevná.
- Nechajte koláč vychladnúť pred krájaním.
Tento ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou je sladká lahôdka, ktorú môžete podávať ako dezert alebo na kávu. Môžete ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií, napríklad použiť iné ovocie alebo pridať orechy.