Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou

Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou. Dnes mi príde návšteva a tak tento koláč bola prva voľba, ktorá mi napadla. A spoločne s tvarohom je táto kombinácia úplne neprekonateľná.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla (alebo margarínu)
  • 50 g cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 čl soľ
  • 1/2 čl prášku do pečiva

Na tvarohovú náplň:

  • 250 g tvarohu (mäkkého tvarohu)
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukor (alebo 1 čl vanilkového extraktu)
  • 1 vajce
  • Strúčik citrónovej kôry (najlepšie neochrúmelej), nastrúhaný

Na posypanie:

  • Približne 250 g ríbezlí (červených alebo čiernych)
  • 2-3 lyžice cukru na posypanie

 

Ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou

Postup:

Cesto:

  1. V miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva.
  2. Pridajte nakrájané maslo a jemne ho vtierajte do suchých ingrediencií, kým nevznikne drobivá konzistencia.
  3. Pridajte cukor a vajce, a vytvorte z týchto ingrediencií hladké cesto.
  4. Cesto zabalte do fólie a nechajte aspoň 30 minút oddýchnuť v chladničke.

Tvarohová náplň:

  1. Tvaroh dôkladne zmiešajte s cukrom, vanilkovým cukrom, vajcom a citrónovou kôrou, kým nezískate hladkú náplň.

Koláč:

  1. Troubu predhrejte na 180°C.
  2. Vyváľajte cesto na pomúčenej doske na veľkosť vášho pekáča.
  3. Vyložte pekáč vyložený papierom na pečenie a rozložte cesto na dno a po stranách.
  4. Nalejte tvarohovú náplň na cesto a rovnomerne rozotrite.
  5. Posypte tvarohovú náplň ríbezlami a posypte ich cukrom.
  6. Pečte koláč v predhriatej rúre približne 30-35 minút, kým cesto nie je zlatisté a náplň pevná.
  7. Nechajte koláč vychladnúť pred krájaním.

Tento ríbezľový koláč s tvarohovou náplňou je sladká lahôdka, ktorú môžete podávať ako dezert alebo na kávu. Môžete ho prispôsobiť podľa vlastných preferencií, napríklad použiť iné ovocie alebo pridať orechy.

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *