Maslová vianočka s hrozienkami

Ak sa snažíte nájsť recept na vianočku ozdobenú mašľami s hrozienkami, tak tu je veľmi stručný návod:

Suroviny:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 200 ml mliečneho nápoja
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 2 kusy vajec
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového esenciálneho extraktu
  • 150 g hrozienok
  • Citrónová kôra (z jedného citróna)

 

Vianočka s maslovou náplňou a hrozienkami

Pokyny na prípravu:

  1. V menšom hrnci zahrejte mlieko a rozpušťe postrúhané maslo. Nechajte ochladiť na príjemnú teplotu.
  2. V miske zmiešajte múku, cukor, droždie a soľ.
  3. Pridajte mlieko s maslom, vajcia, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Dobre premiešajte, aby sa všetky zložky spojili a vytvorili homogénne cesto.
  4. Pridajte hrozienka a starostlivo ich zapracujte do cesta.
  5. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu, kým sa jeho objem nezväčší.
  6. Vykysnuté cesto jemne preneste na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne 1 cm.
  7. Z obdĺžnika odrežte pásiky široké asi 3 cm.
  8. Každý pásik stočte do tvaru mašle a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, so zdobičkou hrozienok navrch.
  9. Vianočné mašle nechajte ešte pár minút, aby trochu narástli.
  10. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 – 20 minút alebo kým nezískajú zlatistú farbu.
  11. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu a potom sa môžete tešiť na ich chuť s rodinou a priateľmi.

Dúfam, že si užijete vianočku a budete si na nej pochutnávať!

 

Maslová vianočka s hrozienkami - 2

2) Maslová vianočka s hrozienkami

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
  • 150 g rozínok (predtým namočených vo vode alebo rumu)
  • 1 žĺtok na potretie
  • Štipka nastrúhanej citrónovej kôry (voliteľné)

Pokyn na prípravu:

  1. Príprava kvásku: Pokiaľ používate čerstvé droždie, rozdrobte ho do teplého mlieka (nie horúceho, aby nezomrelo) a pridajte 1 lyžicu cukru a 2 lyžice múky. Nechajte stáť približne 10 minút, kým sa nevytvorí pena. Pre sušené droždie tento krok môžete preskočiť a rovno ho vmiešať do múky.

  2. Cesto: Do väčšej misy preosejte hladkú…

múku a doplňte zostávajúci cukor, soľ, vanilkovú arómu a citrónovú kôru. Urobte v strede jamku a vložte kvások (alebo sušené droždie). Následne pridajte aj vajcia a mäkké maslo.

Ako dlho dusiť hovädziu pečeň?

Ako dlho dusiť hovädziu pečeň?

Čítať viac »

  • Hnetenie: Začnite zmes spracovávať, postupne do nej vlejte teplé mlieko a ďalej hnetiete, kým sa nevytvorí hladké a pružné cesto (približne 10-15 minút). Po dokončení hnetenia pridajte hrozienka a dobre premiešajte celé cesto.

  • Kysnutie: Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo kým sa jeho objem nezvýši.

  • Formovanie: Po vykysnutí opatrne preložte cesto na pomúčenú pracovnú plochu, vyžmýkajte ho a rozdelte na tri rovnako veľké kusy. Každý kus rozvaľkajte na dlhé prúty.

  • Zapletenie: Prúty prepleťte tak, aby vytvorili tvar vianočky, pričom konce prútov zasuňte pod dolnú časť.

  • Druhé kysnutie: Vianočku položte na plech pokrytý papierom na pečenie, zakryte utierkou a nechajte ju ešte 30-45 minút kysnúť.

  • Pečenie: Rúru predohrejte na 180 °C. Vianočku potrite rozšľahaným žĺtkom a pečte ju približne 30-35 minút, alebo kým nezíska zlatohnedý vzhľad. Ak sa počas pečenia začne príliš farbiť, môžete ju prikryť alobalom.

  • Chladenie: Po upečení vianočku vyberte z rúry a nechajte ju vychladnúť na mriežke.

  • Servírovanie: Vianočku môžete posypať práškovým cukrom a podávať s maslom alebo džemom.

Prajem vám dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kiki123 píše:

    Tento recept na mašľovú vianočku je skvelý! Môjmu rodinnému stolu dodal tú pravú vianočnú atmosféru. Hrozienka sa perfektne hodia a cesto bolo nádherne nadýchané. Určite ho vyskúšam znova, ďakujem za inšpiráciu!

  2. JankoM píše:

    Wow, to vyzerá naozaj chutne! Vianočka s hrozienkami je pre mňa klasikou. Postup je jasný a jednoduchý, určite sa do toho pustím tento víkend. Teším sa na voňavé pečenie v mojej kuchyni!

  3. Bubbles píše:

    Tento recept mi úplne vyrazil dych! Mašľová vianočka s hrozienkami je presne to, čo potrebujem na Vianoce. Cesto vyzerá tak hladko a nadýchane! Neviem sa dočkať, keď ju budem môcť ochutnať.

  4. Miriam22 píše:

    Veľmi pekný recept! Cesto s hrozienkami je jednoducho úžasné a vôňa pri pečení ma vždy dostane do dobrej nálady. Rada pečiem pre rodinu a tento recept určite pridám do svojej zbierky!

  5. DodoChill píše:

    Toto vyzerá fantasticky! Mašľová vianočka s hrozienkami? To znie ako dokonalé spojenie chutí. Postup je jednoduchý a ja sa teším na výsledok. Určite to skúsim tento týždeň!

  6. Lily_Sweet píše:

    Čítala som tento recept a musím povedať, že sa mi veľmi páči! Vianočka s hrozienkami je skvelá voľba na sviatky. Ďakujem za zdieľanie tejto úžasnej inšpirácie, neviem sa dočkať, kedy ju upečiem.

  7. _Petko_90 píše:

    To vyzerá výborne! Tento recept na mašľovú vianočku si určite uložím. Hrozienka dodajú tomu krásnu chuť a vôňu. Pečenie mám veľmi rád a teším sa na túto sladkú pochúťku!

  8. #CocoFun píše:

    ‚Mašľová vianočka‘ – aké krásne meno pre takú lahodnosť! S hrozienkami je to perfektné spojenie chuti aj tradície. Tento recept si rozhodne zapíšem do svojho zoznamu obľúbených jedál.

  9. @VianocnyKocurik píše:

    ‚Skvelý recept!‘ Som veľmi šťastná, že som našla túto stránku s nápadmi na pečenie. Mašľová vianočka s hrozienkami bude ideálnym doplnkom k našej sviatočnej tabuli.

  10. !SaraBake! píše:

    ‚Nádherný recept!‘ Zbožňujem pečenie počas Vianoc a tento postup ma veľmi zaujal. Neviem sa dočkať tej vône čerstvo upečenej vianočky doma, určite bude lahodná!