Dark Mode Light Mode

Maslová vianočka s hrozienkami

Maslová vianočka s hrozienkami Maslová vianočka s hrozienkami
Maslová vianočka s hrozienkami

Ak sa snažíte nájsť recept na vianočku ozdobenú mašľami s hrozienkami, tak tu je veľmi stručný návod:

Suroviny:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 200 ml mliečneho nápoja
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 2 kusy vajec
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička vanilkového esenciálneho extraktu
  • 150 g hrozienok
  • Citrónová kôra (z jedného citróna)

 

Vianočka s maslovou náplňou a hrozienkami

Pokyny na prípravu:

  1. V menšom hrnci zahrejte mlieko a rozpušťe postrúhané maslo. Nechajte ochladiť na príjemnú teplotu.
  2. V miske zmiešajte múku, cukor, droždie a soľ.
  3. Pridajte mlieko s maslom, vajcia, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Dobre premiešajte, aby sa všetky zložky spojili a vytvorili homogénne cesto.
  4. Pridajte hrozienka a starostlivo ich zapracujte do cesta.
  5. Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne jednu hodinu, kým sa jeho objem nezväčší.
  6. Vykysnuté cesto jemne preneste na pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý približne 1 cm.
  7. Z obdĺžnika odrežte pásiky široké asi 3 cm.
  8. Každý pásik stočte do tvaru mašle a rozložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, so zdobičkou hrozienok navrch.
  9. Vianočné mašle nechajte ešte pár minút, aby trochu narástli.
  10. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15 – 20 minút alebo kým nezískajú zlatistú farbu.
  11. Po upečení ich nechajte vychladnúť na plechu a potom sa môžete tešiť na ich chuť s rodinou a priateľmi.

Dúfam, že si užijete vianočku a budete si na nej pochutnávať!

 

Maslová vianočka s hrozienkami - 2

2) Maslová vianočka s hrozienkami

Ingrediencie:

  • 500 g pšeničnej múky
  • 100 g masla (mäkkého)
  • 250 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 2 vajcia
  • 25 g čerstvého droždia alebo 7 g sušeného droždia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
  • 150 g rozínok (predtým namočených vo vode alebo rumu)
  • 1 žĺtok na potretie
  • Štipka nastrúhanej citrónovej kôry (voliteľné)

Pokyn na prípravu:

  1. Príprava kvásku: Pokiaľ používate čerstvé droždie, rozdrobte ho do teplého mlieka (nie horúceho, aby nezomrelo) a pridajte 1 lyžicu cukru a 2 lyžice múky. Nechajte stáť približne 10 minút, kým sa nevytvorí pena. Pre sušené droždie tento krok môžete preskočiť a rovno ho vmiešať do múky.

  2. Cesto: Do väčšej misy preosejte hladkú…

múku a doplňte zostávajúci cukor, soľ, vanilkovú arómu a citrónovú kôru. Urobte v strede jamku a vložte kvások (alebo sušené droždie). Následne pridajte aj vajcia a mäkké maslo.

  • Hnetenie: Začnite zmes spracovávať, postupne do nej vlejte teplé mlieko a ďalej hnetiete, kým sa nevytvorí hladké a pružné cesto (približne 10-15 minút). Po dokončení hnetenia pridajte hrozienka a dobre premiešajte celé cesto.

  • Kysnutie: Cesto zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1-2 hodiny, alebo kým sa jeho objem nezvýši.

  • Formovanie: Po vykysnutí opatrne preložte cesto na pomúčenú pracovnú plochu, vyžmýkajte ho a rozdelte na tri rovnako veľké kusy. Každý kus rozvaľkajte na dlhé prúty.

  • Zapletenie: Prúty prepleťte tak, aby vytvorili tvar vianočky, pričom konce prútov zasuňte pod dolnú časť.

  • Druhé kysnutie: Vianočku položte na plech pokrytý papierom na pečenie, zakryte utierkou a nechajte ju ešte 30-45 minút kysnúť.

  • Pečenie: Rúru predohrejte na 180 °C. Vianočku potrite rozšľahaným žĺtkom a pečte ju približne 30-35 minút, alebo kým nezíska zlatohnedý vzhľad. Ak sa počas pečenia začne príliš farbiť, môžete ju prikryť alobalom.

  • Chladenie: Po upečení vianočku vyberte z rúry a nechajte ju vychladnúť na mriežke.

  • Servírovanie: Vianočku môžete posypať práškovým cukrom a podávať s maslom alebo džemom.

Príjemné varenie a výbornú chuť pri jedle!

Držte krok s modernou gastronómiou

Stlačením tlačidla na odber potvrdzujete, že ste si prečítali a súhlasíte s našim Pravidlami používania
View Comments (10) View Comments (10)
  1. Tento recept na mašľovú vianočku je skvelý! Môjmu rodinnému stolu dodal tú pravú vianočnú atmosféru. Hrozienka sa perfektne hodia a cesto bolo nádherne nadýchané. Určite ho vyskúšam znova, ďakujem za inšpiráciu!

  2. Wow, to vyzerá naozaj chutne! Vianočka s hrozienkami je pre mňa klasikou. Postup je jasný a jednoduchý, určite sa do toho pustím tento víkend. Teším sa na voňavé pečenie v mojej kuchyni!

  3. Tento recept mi úplne vyrazil dych! Mašľová vianočka s hrozienkami je presne to, čo potrebujem na Vianoce. Cesto vyzerá tak hladko a nadýchane! Neviem sa dočkať, keď ju budem môcť ochutnať.

  4. Veľmi pekný recept! Cesto s hrozienkami je jednoducho úžasné a vôňa pri pečení ma vždy dostane do dobrej nálady. Rada pečiem pre rodinu a tento recept určite pridám do svojej zbierky!

  5. Toto vyzerá fantasticky! Mašľová vianočka s hrozienkami? To znie ako dokonalé spojenie chutí. Postup je jednoduchý a ja sa teším na výsledok. Určite to skúsim tento týždeň!

  6. Čítala som tento recept a musím povedať, že sa mi veľmi páči! Vianočka s hrozienkami je skvelá voľba na sviatky. Ďakujem za zdieľanie tejto úžasnej inšpirácie, neviem sa dočkať, kedy ju upečiem.

  7. To vyzerá výborne! Tento recept na mašľovú vianočku si určite uložím. Hrozienka dodajú tomu krásnu chuť a vôňu. Pečenie mám veľmi rád a teším sa na túto sladkú pochúťku!

  8. ‚Mašľová vianočka‘ – aké krásne meno pre takú lahodnosť! S hrozienkami je to perfektné spojenie chuti aj tradície. Tento recept si rozhodne zapíšem do svojho zoznamu obľúbených jedál.

  9. ‚Skvelý recept!‘ Som veľmi šťastná, že som našla túto stránku s nápadmi na pečenie. Mašľová vianočka s hrozienkami bude ideálnym doplnkom k našej sviatočnej tabuli.

    @VianocnyKocurik
  10. ‚Nádherný recept!‘ Zbožňujem pečenie počas Vianoc a tento postup ma veľmi zaujal. Neviem sa dočkať tej vône čerstvo upečenej vianočky doma, určite bude lahodná!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Previous Post
Jedlé kvety na tortu

Jedlé kvety na tortu

Next Post
Brokolicová polievka so zemiakmi

Brokolicová polievka so zemiakmi