Suroviny:
– 250 g múky
– 125 g masla
– 1 lyžička štipľavého prášku
– 1/4 lyžičky soli
– 1 vajce
– 1 lyžica studenej vody
Plnka:
– 150 g tvarohu
– 2 lyžice práškového cukru
– 1/2 citróna (šťava a strúhaná kôra)
– 1/2 vanilkového cukru
– 1 vajce
Odpalované venčeky – Plnka
Postup:
1. V miske zmiešajte múku so štipľavým práškom a soľou. Pridajte na kocky nakrájané maslo a rukami premiesajte do drobnozrnného stavu.
2. Pridajte vajce a vodu a vypracujte hladké cesto. Zabalte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
3. Po vychladnutí cesta rozvaľkajte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Vyrobte z neho malé venčeky pomocou vajíčka alebo pohára.
4. V malej miske zmiešajte tvaroh, práškový cukor, citrónovú šťavu a kôru, vanilkový cukor a vajce. Cesto nastriekajte so zmesou plnky.
5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút, kým nebudú venčeky zlatisté.
6. Podávajte teplé alebo studené, podĺa vlastného výberu. Dobrú chuť!