Pečené bravčové stehno plátky

Pečené bravčové stehno v plátkoch patrí medzi vyhľadávané pokrmy, ideálne na nedeľný obed, rodinnú oslavu alebo iné významné udalosti. Toto množstvo surovín postačí pre 4-6 osôb.

Príprava tohto lahodného jedla doma je jednoduchá a výsledok určite poteší všetkých členov domácnosti. Nižšie nájdete podrobný návod, od výberu surovín až po samotnú prípravu.

Suroviny:

  • 1,5 kg bravčového stehna (najlepšie s kosťou a tukom)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké cibule
  • 3 mrkvy
  • 3 zemiaky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 250 ml vývaru (je možné použiť aj kurací alebo zeleninový)
  • 100 ml bieleho vína (voliteľné)
  • Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu

 

Kuracie prsia v cornflakes

Kuracie prsia v cornflakes

Čítať viac »

Pečené bravčové stehno v plátkoch

Postup:

  1. Príprava mäsa: Najprv dôkladne umyte bravčové stehno v studenej vode a osušte ho papierovým uterákom. Následne na ňom vytvorte malé rezy, čo umožní lepšiemu prenikaniu marinády do mäsa.
  2. Príprava marinády: V mise zmiešajte olivový olej, horčicu, nasekané strúčiky cesnaku, oregano, tymián, soľ a čierne korenie. Dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Týmto zmesou natrite celé bravčové stehno, pričom nezabudnite dôkladne vmasírovať marinádu aj do narezaných rýh. Nechajte marinovať minimálne jednu hodinu, najlepšie však cez noc v chladničke.
  3. Príprava zeleniny: Medzitým si pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na kolieska, mrkvu na kolieska alebo štvrtiny a zemiaky na kocky. Všetku zeleninu môžete dať do misy a posypať soľou a korením pre lepšiu chuť.
  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Na dno hlbokého pekáča položte marinované bravčové stehno a okolo neho rozložte pripravenú zeleninu. Ak sa rozhodnete pridať biele víno, môžete ho zmiešať s vývarom a zaliať do pekáča. Týmto vznikne chutná a aromatická omáčka.
  5. Varenie: Pekáč zakryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 1,5 hodiny, počas pečenia mäso pravidelne polievajte vlastným výpekom, aby ostalo šťavnaté.
  6. Odstránenie alobalu: Po 1,5 hodine odkryte pekáč a pokračujte v pečení ďalších 30 minút na odhalenom. Týmto spôsobom dosiahnete chrumkavú a zlatistú kôrku na povrchu stehna. Ak by bolo stehno stále nedostatočne chrumkavé, môžete ho dať na chvíľu pod gril, avšak buďte opatrní, aby sa nespálilo.
  7. Servírovanie: Keď je bravčové stehno dokonale upečené a mäso sa ľahko oddelí od kosti, vyberte pekáč z rúry a nechajte ho chvíľu oddýchnuť. Potom ho nakrájajte na plátky a servírujte spolu so zeleninou a omáčkou, ktorá sa vytvorila na dne pekáča.
  8. Ozdobenie: Pred podávaním môžete jedlo ozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá pokrmu sviežu chuť.

Ako prílohu k pečenému bravčovému stehnám môžete podávať napríklad zemiakovú kašu, ryžu alebo čerstvý chlieb. Skvelým doplnkom sú aj kyslé uhorky alebo domácich nakladané zeleniny, ktoré vytvoria v jedle krásnu chuťovú rovnováhu. Prajem dobrú chuť a príjemný gastronomický zážitok!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

14 Komentárov

  1. Fmolnarova píše:

    Recept na pečené bravčové stehno plátky je veľmi jednoduchý a skvelý, určite ho vyskúšam! Ďakujem za návod.

  2. Lubor Malachovsky píše:

    Tento recept mi pripomenul moju babičku, ktorá tiež robila skvelé pečené bravčové stehno. Teším sa, že ho môžem teraz aj ja pripraviť doma. Veľmi ma to potešilo!

  3. Kocúr123 píše:

    Tento recept na pečené bravčové stehno vyzerá fantasticky! Určite to skúsim na nedeľný obed. Mám rád, keď sa všetci okolo stola zídu a užívajú si dobré jedlo. Ďakujem za inšpiráciu!

  4. MikiMik píše:

    Wow, tento pokrm vyzerá naozaj chutne! Pečené bravčové stehno je môj obľúbený recept. Určite ho vyskúšam a pripravím aj pre rodinu. Teším sa na tú skvelú chuť!

  5. Bublinka píše:

    Juj, aké lákavé! Tento recept ma hneď zaujal. Nikdy som neskúšala marinovať bravčové stehno takto, ale určite to vyskúšam. Vďaka za tipy, určite poteším rodinu!

  6. Petrík99 píše:

    Pečené bravčové stehno je proste klasika! Rád varím pre svojich blízkych a tento recept vyzerá jednoducho skvele. Dúfam, že sa mi podarí taký chutný výsledok ako na obrázku!

  7. Slniečko22 píše:

    Tento recept je super! Milujem varenie a pečenie, najmä keď ide o takéto úžasné jedlo. Rada pozývam priateľov na obed a toto by bola perfektná voľba. Ďakujem za inšpiráciu!

  8. RoboKuchár píše:

    Úžasné! Bravčové stehno s touto marinádou musí byť fantastické. Už sa neviem dočkať, kedy ho pripravím pre svoju rodinu. Veľa šťastia všetkým kuchárom!

  9. Zuzanka123 píše:

    ‚Pečené bravčové stehno‘ – to znie ako výborný nápad na rodinnú oslavu! Skvelý recept a jednoduchý postup, určite vyskúšam. Prajem všetkým dobrú chuť!

  10. 'Chrumkavá'Vera píše:

    ‚Nedeľný obed bude dokonalý!‘ Tento recept ma nadchol! Pečenie je moja vášeň a toto jedlo bude skvelým prídavkom do mojej zbierky receptov.

  11. 'Kuchárik'Matej píše:

    ‚Toto stehnko vyzerá úžasne!‘ Nemôžem sa dočkať víkendu, aby som ho pripravil podľa vášho návodu. Myslím si, že rodina bude nadšená.

  12. Kocúr123 píše:

    Tento recept na pečené bravčové stehno je skvelý! Už sa neviem dočkať, keď ho skúsim pripraviť na nedeľný obed. Mám rád, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Určite prekvapím rodinu a podám to s domácou zemiakovou kašou. Dúfam, že sa mi podarí urobiť zlatistú kôrku, ako je napísané v recepte. Držte palce!

    1. Slniečko píše:

      Aj ja plánujem tento recept! Je super, že ingrediencie sú bežne dostupné a príprava vyzerá jednoduchá. Takéto jedlá ma vždy potešia, pretože sú rodinné a vytvárajú krásne spomienky pri stole. Teším sa na tú voňavú omáčku!

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Ďakujem za váš komentár! Teší ma, že sa vám recept páči a že sa tešíte na výsledok. Verím, že voňavá omáčka vás poteší ešte viac a že si jedlo užijete v rodinnej atmosfére. Nech sa vám darí v kuchyni a prajem veľa chutných zážitkov!