Pečené bravčové stehno plátky sú obľúbeným jedlom, ktoré sa hodí na nedeľný obed, rodinnú oslavu alebo akúkoľvek špeciálnu príležitosť. Toto množstvo surovín je dostatočné pre 4-6 osôb.
Pripraviť si tento chutný pokrm doma nie je vôbec zložité, a výsledok určite poteší všetkých členov rodiny. Nižšie nájdete podrobný recept, od surovín až po samotné pečenie.
Suroviny:
- 1,5 kg bravčového stehna (ideálne s kosťou a tukom)
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké cibule
- 3 mrkvy
- 3 zemiaky
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 250 ml vývaru (môžete použiť aj kurací alebo zeleninový)
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Pečené bravčové stehno plátky
Postup:
- Príprava bravčového stehna: Najprv si pripravte bravčové stehno. Opláchnite ho studenou vodou a osušte papierovým obrúskom. Následne ho na povrchu narežte, aby ste vytvorili malé ryhy. Týmto spôsobom sa marináda lepšie dostane do mäsa.
- Marináda: V miske zmiešajte olivový olej, horčicu, nasekané strúčiky cesnaku, oregano, tymián, soľ a čierne korenie. Dobre zamiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Túto marinádu natrite na celé bravčové stehno. Nezabudnite dobre vmasírovať marinádu aj do narezaných rýh, aby sa chuť prenikla do mäsa. Nechajte marinovať aspoň 1 hodinu, najlepšie však cez noc v chladničke.
- Príprava zeleniny: Medzitým si pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte na kolieska, mrkvu na kolieska alebo štvrťky a zemiaky na kocky. Všetku zeleninu môžete zmiešať v miske a pridať trochu soli a korenia na zvýraznenie chuti.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. V hlbokej pekáčovej forme položte marinované bravčové stehno na dno a okolo neho rozložte pripravenú zeleninu. Ak sa rozhodnete použiť biele víno, môžete ho zaliať do pekáča spolu s vývarom. Týmto spôsobom sa vytvorí chutná a voňavá omáčka.
- Varenie: Pekáč prikryte alobalom alebo pokrievkou a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 1,5 hodiny. Počas pečenia je dobré mäsko kontrolovať a polievať výpekom, aby ostalo šťavnaté.
- Odstránenie alobalu: Po 1,5 hodine odokryte pekáč a pokračujte v pečení ďalších 30 minút. Tým spôsobom dosiahnete zlatistú a chrumkavú kôrku na povrchu stehna. Ak by stechna ešte nebolo dostatočne chrumkavé, môžete ho dať na pár minút pod gril, ale buďte opatrní, aby sa nezperilo.
- Servírovanie: Keď je bravčové stehno pekne upečené a mäso sa ľahko oddeľuje od kosti, vytiahnite pekáč z rúry a nechajte ho chvíľu odpočinúť. Potom krájajte plátky a servírujte spolu so zeleninou a omáčkou, ktorá sa vytvorila na dne pekáča.
- Ozdobenie: Pred podávaním môžete jedlo ešte ozdobiť čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, ktorá dodá pokrmu sviežu príchuť.
Ako prílohu k pečenému bravčovému stehnu môžete podávať napríklad zemiakovú kašu, ryžu alebo čerstvý chlieb. Dobrou voľbou sú aj kyslé uhorky alebo domácich nakladané zeleniny, ktoré dodajú jedlu skvelú chuťovú rovnováhu. Prajem dobrú chuť a príjemný gastronomický zážitok!
2) Pečené bravčové stehno plátky
Ingrediencie:
– 4 kusy bravčového stehna
– soľ
– čierne korenie
– olej
Postup:
1. Predhrejte rúru na 180 stupňov.
2. Bravčové stehná osolíme a okoreníme podľa chuti.
3. Vložíme ich do pekáča a pridáme trochu oleja.
4. Pečieme v rúre približne 1,5 – 2 hodiny, pravidelne ich polievajúc vlastnou šťavou.
5. Po upečení necháme stehná ešte chvíľu oddýchnuť a podávame. Dobrú chuť!
Recept na pečené bravčové stehno plátky je veľmi jednoduchý a skvelý, určite ho vyskúšam! Ďakujem za návod.
Tento recept mi pripomenul moju babičku, ktorá tiež robila skvelé pečené bravčové stehno. Teším sa, že ho môžem teraz aj ja pripraviť doma. Veľmi ma to potešilo!
Tento recept na pečené bravčové stehno vyzerá fantasticky! Určite to skúsim na nedeľný obed. Mám rád, keď sa všetci okolo stola zídu a užívajú si dobré jedlo. Ďakujem za inšpiráciu!
Wow, tento pokrm vyzerá naozaj chutne! Pečené bravčové stehno je môj obľúbený recept. Určite ho vyskúšam a pripravím aj pre rodinu. Teším sa na tú skvelú chuť!
Juj, aké lákavé! Tento recept ma hneď zaujal. Nikdy som neskúšala marinovať bravčové stehno takto, ale určite to vyskúšam. Vďaka za tipy, určite poteším rodinu!
Pečené bravčové stehno je proste klasika! Rád varím pre svojich blízkych a tento recept vyzerá jednoducho skvele. Dúfam, že sa mi podarí taký chutný výsledok ako na obrázku!
Tento recept je super! Milujem varenie a pečenie, najmä keď ide o takéto úžasné jedlo. Rada pozývam priateľov na obed a toto by bola perfektná voľba. Ďakujem za inšpiráciu!
Úžasné! Bravčové stehno s touto marinádou musí byť fantastické. Už sa neviem dočkať, kedy ho pripravím pre svoju rodinu. Veľa šťastia všetkým kuchárom!
‘Pečené bravčové stehno’ – to znie ako výborný nápad na rodinnú oslavu! Skvelý recept a jednoduchý postup, určite vyskúšam. Prajem všetkým dobrú chuť!
‘Nedeľný obed bude dokonalý!’ Tento recept ma nadchol! Pečenie je moja vášeň a toto jedlo bude skvelým prídavkom do mojej zbierky receptov.
‘Toto stehnko vyzerá úžasne!’ Nemôžem sa dočkať víkendu, aby som ho pripravil podľa vášho návodu. Myslím si, že rodina bude nadšená.
Tento recept na pečené bravčové stehno je skvelý! Už sa neviem dočkať, keď ho skúsim pripraviť na nedeľný obed. Mám rád, keď sú jedlá jednoduché a chutné. Určite prekvapím rodinu a podám to s domácou zemiakovou kašou. Dúfam, že sa mi podarí urobiť zlatistú kôrku, ako je napísané v recepte. Držte palce!
Aj ja plánujem tento recept! Je super, že ingrediencie sú bežne dostupné a príprava vyzerá jednoduchá. Takéto jedlá ma vždy potešia, pretože sú rodinné a vytvárajú krásne spomienky pri stole. Teším sa na tú voňavú omáčku!
Ďakujem za váš komentár! Teší ma, že sa vám recept páči a že sa tešíte na výsledok. Verím, že voňavá omáčka vás poteší ešte viac a že si jedlo užijete v rodinnej atmosfére. Nech sa vám darí v kuchyni a prajem veľa chutných zážitkov!