Na prípravu pečeného kuraťa v rimskom hrnci budeme potrebovať:
– 1 celú kurča
– 3 strúčiky cesnaku
– čerstvú bylinkovú zmes (napríklad tymian, rozmarín, šalviu)
– olivový olej
– soľ a korenie podľa preferencií
Pečené kura v rímskom hrnci
Návod:
1. Rúru predohrejeme na 200 stupňov Celzia.
2. Kurča dôkladne osušíme papierovými utierkami.
3. V miske si pripravíme zmes z olivového oleja, nasekaného cesnaku, byliniek, soli a korenia. Touto zmesou dôkladne potrieme celé kurča zvonku aj vo vnútri.
4. Kurča umiestnime do rimského hrnca, zakryjeme a vložíme do rúry.
5. Pečieme približne 1.5 – 2 hodiny, pričom každých 30 minút hrniec otvoríme a kurča zalejeme jeho vlastnou šťavou. Týmto spôsobom zabezpečíme, že mäso ostane šťavnaté a pekne upečené.
6. Po upečení necháme mäso chvíľu odpočívať, aby sa šťavy dostali dovnútra.
7. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu.
Tip: Ak preferujete ešte šťavnatejšie mäso, môžete do hrnca pridať niekoľko polievkových lyžíc vody pred vložením kurčaťa do rúry.
Jednoduchú, zdravú a chutnú pečenú kúrku v rimskom hrnci si môžeme pohodlne pripraviť doma a potešiť svojich blízkych týmto lahodným jedlom. Dobrú chuť!