piškótové cesto na veľký plech
  • 6 vajec
  • 180 g cukru
  • 180 g hladkej múky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 balenie vanilkového cukru (nepovinné)
  • Postup:

    1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si veľký plech, ktorý vystelte papierom na pečenie.
    2. V míse vyšľahajte celé vajcia s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou, až vznikne hustá a nadýchaná hmota. Tento proces trvá približne 5-7 minút, kým zmes nezíska želanú konzistenciu a objem.
    3. Zmiešajte hladkú múku s práškom do pečiva a postupne ju vtláčajte do vaječnej zložky. Robte to veľmi opatrne, aby ste zmes nezhustili.
    4. Hotové cesto vylejte na plech a rovnomerne ho rozotrite. Pečte v predhriatej rúre asi 20-25 minút, alebo kým cesto nie je zlatohnedé a špáradlo po vpichnutí zostane suché.
    5. Keď je cesto upečené, vyberte ho z rúry a nechajte vychladnúť, potom ho môžete využiť na rôzne dezerty.

     

    2. Piškótové cesto s ovocím

    Ingrediencie:

    • Základné piškótové cesto (podľa horeuvedeného receptu)
    • 500 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, kiwi, banán)
    • 300 ml smotany na šľahanie
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 1 balenie želatíny (nepovinné)

    Postup:

    1. Pripravte základné piškótové cesto podľa predchádzajúceho návodu a nechajte ho úplne vychladnúť.
    2. Ovocie umyte a nakrájajte na menšie kousky. Môžete ich kombinovať podľa vlastného uváženia alebo použiť iba niektoré druhy.
    3. Smotanu na šľahanie vyšľahajte s práškovým cukrom, až kým nevznikne pevný sneh.
    4. Akože používate želatínu, pripravte ju podľa pokynov a nechajte ju trochu vychladnúť, aby bola vlažná, keď ju pridáte do smotany.
    5. Ovocie rozložte na vychladnuté piškótové cesto a na vrch naneste šľahanú smotanu. Ak chcete, môžete do smotany zapracovať aj želatínu, aby dezert bol pevnejší.
    6. Dezert nechajte v chladničke minimálne 2 hodiny, aby sa chute prepojili a cesto sa navlhčilo.

    3. Čokoládové piškótové cesto s krémom

    Ingrediencie:

    • 6 vajec
    • 180 g cukru
    • 150 g hladkej múky
    • 30 g kakaa
    • 1/2 prášku do pečiva
    • 1/4 šálky mlieka (na zohriatie)

    Krém:

    • 250 g masla
    • 200 g práškového cukru
    • 100 g kakaa
    • 4 lyžice mlieka

    Postup:

    Kuracie stehná na čínsky spôsob

    Kuracie stehná na čínsky spôsob

    Čítať viac »

    1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si veľký plech s papierom na pečenie.
    2. V nadobí vyšľahajte celé vajcia s cukrom, až kým nevznikne nadýchaná zmes. Tento proces trvá približne 5-7 minút.
    3. V inej miske zmiešajte hladkú múku s kakaom a práškom do pečiva a postupne ju pridávajte do vaječnej hmoty.
    4. Cesto vylejte na plech a pečte asi 20-25 minút. Nezabudnite skontrolovať špáradlom.
    5. Medzitým si pripravte krém: maslo vyšľahajte s práškovým cukrom a kakaom, na konci pridajte aj mlieko. Krém by mal byť hladký a nadýchaný.
    6. Po vychladnutí piškótového cesta natrite navrch pripravený krém. Dezert môžete ozdobiť kakaom alebo čokoládovými hoblinkami.

     

    4. Piškótová torta s kávovým krémom

    Ingrediencie:

    • Tradičné piškótové cesto (recept č. 1)
    • 300 ml silnej kávy (ochladené)
    • 2 lyžice rumu (nepovinné)
    • 250 g mascarpone
    • 200 g smotany na šľahanie
    • 100 g práškového cukru

    Postup:

    1. Najprv si pripravte tradičné piškótové cesto a nechajte ho vychladnúť.
    2. V misa spojte ochladenú kávu s rumom. Na chvíľu si túto zmes odložte.
    3. Mascarpone vyšľahajte s práškovým cukrom a následne opatrne zapracujte šľahanú smotanu, aby vznikol hladký krém.
    4. Cesto rozrežte na dve časti. Spodnú polovicu namočte do kávovej zmesi a na ňu rozotrite polovicu kávového krému. Druhú polovicu tiež namočte v kávovej zmesi a položte na vrch krému.
    5. Na povrchu roztierajte zvyšok kávového krému a tortu umiestnite do chladného prostredia na minimálne dve hodiny, aby sa chute prepojili.
    6. Torta je výborná na oslavy alebo špeciálne udalosti, ako sú svadby či narodeniny.

    Záver – Piškótové cesto na veľký plech

    S týmito štyrmi variantami receptu na piškótové cesto sa môžete vrhnúť na pečenie a vychutnať si rôzne možnosti, ktoré tento základný recept prináša. Nezáleží na tom, či túžite po tradičnej verzii, ovocím obloženej, z kakaového cesta, alebo po kávovej torte, určite objavíte dezert, ktorý sa hodí na každú príležitosť.

    Piškótové cesto je ľahko prispôsobiteľné a variabilné, takže sa nebojte vymýšľať a pridávať svoje obľúbené suroviny. Prajem dobrú chuť!

    Podobné príspevky

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

    2 Komentáre

      1. 😍 Lucia 🔥 píše:

        Děkujeme za Váš komentář! Rádi slyšíme, že se Vám recept líbil. Pokud máte zájem o další podobné recepty, neváhejte se podělit o své přání. Doufáme, že Vám naše recepty budou nadále chutnat!