Piškotové cesto

Píškótové cesto pri ktorom sa nemusíte trápiť a na 99% vám vyjde.
Ja ho takto pripravujem už roky a nemôžem si tú prípravu vynachváliť. Už žiadné trápanie z padnutým cestom alebo s nedopečený.

Ako bonus na konci článku uvádzam aj fintu ako zistiť kedy je cesto skutočne doečené a vláčne.
Také ako z reálnej reštaurácie.
Poďme sa teda spoločne pozrieť na moje recepty.

 

Ako prve začneme s klasickým pšikótovým cestom. 

Na prípravu píškótového cesta budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 200 g hladkej múky
– 100 g masla
– 60 g práškového cukru
– 1 vajce
– vanilkový extrakt

Postup prípravy:

1. V miske zmiešajte múku a práškový cukor.
2. Pridajte maslo nakrájané na kocky a vypracujte cesto.
3. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a zase vypracujte cesto.
4. Cesto zabalte do potravinárskej fólie a nechajte ho odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
5. Po odpočinku cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujte píškóty podľa želanej veľkosti a tvaru.
6. Píškóty ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
7. Pečte ich v predhriatej rúre na 180 stupňov Celsia asi 10-15 minút, kým nezhnednú.
8. Nechajte ich vychladnúť a potom ich môžete podľa chuti ozdobiť polevou, čokoládou alebo inými prísadami.

Píškótové cesto je skvelou základnou surovinou pre mnohé dezerty, ako sú tiramisu, Charlotte alebo cheesecake. Dobrú chuť!

Piškotové cesto na veľký plech

2) Piškotové cesto na veľký plech

Na veľký plech budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 6 vajec
– 300 g cukru
– 300 g múky
– 1 balíček vanilkového cukru
– 1 prášok do pečiva
– 200 ml mlieka
– 200 ml oleja

Postup:

1. V miske zmiešajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom. Potom pridajte mlieko a olej a dobre premiešajte.
2. Postupne vmiešajte múku s práškom do pečiva a premiešajte až kým nevzniknú hrudky.
3. Plech vymastite a vysypte múkou.
4. Cesto nalejte na plech a rozotrite ho rovnomerne.
5. Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20-25 minút, alebo kým nebude zlatisto hnedé.
6. Po upečení nechajte cesto vychladnúť a posypte cukrom alebo polejte čokoládovou polevou.

Dobrú chuť!

Piškotové cesto z bielkov

3) Piškotové cesto z bielkov

Potrebujeme:

– 6 bielkov
– 100 g práškového cukru
– 100 g hladkej múky
– 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

1. Bielky vyšľaháme do tuhej peny.
2. Postupne pridávame práškový cukor a ďalej šľaháme.
3. Potom premiešame vanilkový extrakt.
4. Na záver pridáme preosiatu múku a opatrne zľahka zamiešame.
5. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 minút.
6. Necháme vychladnúť a podľa potreby ozdobíme polevou alebo posypeme cukrom.

Dobrú chuť!

Piškotové cesto s jablkami

4) Piškotové cesto s jablkami

Suroviny:
– 250 g hladkej múky
– 125 g masla
– 100 g cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička prášku do pečiva
– štipka soli
– 3 jablká
– škorica
– vanilkový cukor
– citrónová šťava

Postup:

1. Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme nakrájané maslo a vajce a vypracujeme cesto. Cesto dáme do chladničky odpočívať aspoň na 30 minút.

2. Jablká olúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na tenké plátky. Potom ich premiešame so škoricou, vanilkovým cukrom a citrónovou šťavou.

3. Cesto rozvaľkáme na tenkú placku a vložíme ho do koláčovej formy vystlenej papierom na pečenie.

4. Na cesto naskladáme jablká a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 30-40 minút, kým koláč nezhnedne a nezískajú jablká peknú karamelovú farbu.

5. Koláč môžeme servírovať ešte teplý s vanilkovým šľahačkovým krémom alebo ľubovoľnou zmrzlinou. Dobrú chuť!

https://www.youtube.com/watch?v=jJAUgAWrbc0

5) Piškotové cesto z hladkej múky

Na vytvorenie jednoduchého receptu na piskotové cesto z hladkej múky budete potrebovať tieto suroviny:

– 4 vajcia
– 120 g cukru
– 120 g hladkej múky

Postup:

1. Oddelte bielka od žĺtkov a bielka vyšľahajte do tuhej peny.
2. Počas šľahania bielok postupne pridávajte cukor, kým sa nevytvorí pevný sneh.
3. Pridajte žĺtky a jemne ich vmiešajte do bielkového snehu.
4. Postupne pridávajte preosiatu múku a opatrne ju vmiešajte do hmôtky.
5. Vylejte cesto do vymastenej a vysypanej formy na pečenie.
6. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 25-30 minút, alebo kým cesto nezíska zlatohnedú farbu a nezmäkne, ak do neho zabodnete špáradlo.

Piskotové cesto z hladkej múky je skvelou základňou pre rôzne druhy tort a zákuskov. Dobrú chuť!

Piškotové cesto s ovocím

6) Piškotové cesto s ovocím

Suroviny:
– 250 g hladkej múky
– 1 čajová lyžička prášku do pečiva
– 100 g masla
– 100 g cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička vanilkového extraktu
– 300 g ovocia podľa vlastného výberu (napríklad jahody, maliny, marhuľe)

Postup:
1. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva.
2. V druhej miske vyšľahajte maslo s cukrom do peny.
3. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a ďalej šľahajte, až sa zmes spojí.
4. Postupne pridávajte suché ingrediencie do zmiešaného masla a cukru a premiešajte do hladka.
5. Zmes rozotrite do pekáča a na ňu rovnomerne rozložte ovocie.
6. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 minút alebo kým povrch koláča nezhnedne.

Tip: Môžete koláč posypať práškovým cukrom alebo podávať s vanilkovou zmrzlinou. Dobrú chuť!

https://www.youtube.com/watch?v=lE4YOvRDyIM

7) Piškotové cesto s mascarpone

Suroviny:
– 200 g pšeničnej múky
– 100 g masla
– 40 g práškového cukru
– 1 vajce
– štipka soli
– 200 g mascarpone

Postup:

1. V miske zmiešame múku s práškovým cukrom a soľou.
2. Pridáme maslo a vajce a zmes rukami spracujeme na cesto.
3. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
4. Po odpočinku cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na cesto hrúbky asi 3-5 mm.
5. Vykrájame formou na sušenky alebo nožom vykrajujeme kruhy.
6. Cesto ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
7. Po upečení necháme sušienky vychladnúť.
8. Keď sušienky úplne vychladnú, na každú sušienku nakladáme lyžičku mascarpone a môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

8) Piškotové cesto s jogurtom

Potrebujeme:
– 300 g pšeničnej múky
– 1 lyžicu prášku do pečiva
– 1 lyžicu cukru
– štipku soli
– 200 g jogurtu
– 2 vajcia
– 50 ml oleja

Postup:
1. V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, cukor a soľ.
2. Pridáme jogurt, vajcia a olej a dôkladne premiešame, kým nevznikne hladké cesto.
3. Placku cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a vyrežeme rôzne tvary.
4. Vložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 12 – 15 minút, kým nezhnednú.

Podávame ako samostatnú chuťovku alebo s omáčkou podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!

Piškotové cesto s ovocím a tvarohom

9) Piškotové cesto s ovocím a tvarohom

Suroviny:
– 200 g hladkej múky
– 100 g masla
– 1 vajce
– 1 lyžica práškového cukru
– 1 štipka soli
– 500 g ovocia podľa chuti (napr. jahody, maliny, broskyne)
– 250 g tvarohu
– 2 lyžice cukru

Postup:

1. V mise zmiešajte múku, maslo nakrájané na kocky, 1 vajce, cukor a soľ. Vypracujte cesto a nechajte ho aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.

2. Po odpočinku cesto rozvaľkajte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Vytvorte okraje, aby sa ovocie nevytieklo.

3. Ovocie umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Rozotrite ho na cesto.

4. Tvaroh zmiešajte s cukrom a rovnomerne ho rozotrite na ovocie.

5. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 30-40 minút, kým cesto nezhnedne a tvaroh neztuhne.

6. Po upečení nechajte cesto vychladnúť a podávajte pokrájané na kocky. Dobrú chuť!

10) Piškotové cesto s orechami

Suroviny:
– 250 g múky
– 150 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 50 g mletých orechov

Postup:

1. V miske zmiešajte múku s práškovým cukrom a mletými orechmi.
2. Pridajte maslo nakrájané na kocky a rukami premiešajte, kým nevznikne drobivá zmes.
3. Pridajte vajíčko a zmes spojte do hladkého cesta.
4. Vyváľajte cesto na pomúčenej doske a vykrojte z neho tvar podľa vlastnej fantázie (napríklad hviezdy, krúžky, srdiečka).
5. Položte tvarčeky na plech vyložený papierom na pečenie.
6. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 10-12 minút, kým nezhnednú.
7. Hotové piskoty nechajte vychladnúť a servírujte.

Dobrú chuť!

11) Piškotové cesto s kyslou smotanou

Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 150 g masla
– 100 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 lyžička vanilkového extraktu
– štipka soli
– 200 g kyslej smotany

Postup:
1. V miske zmiešajte múku, práškový cukor a soľ. Pridajte na kocky nakrájané maslo a rukami spojte zmes do drobivého cesta.
2. Pridajte vajce a vanilkový extrakt a cesto rukami spojte do hladkého cesta.
3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho vychladnúť v chladničke aspoň 30 minút.
4. Po vychladnutí cesto vyvaľkajte na pomúčenej podložke a pomocou formy na kruhové koláče vytvorte malé cestočky.
5. Uložte cestočky na plech vyložený papierom na pečenie a vložte ich do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte približne 15-20 minút, kým nezačnú zlatisto hnedať.
6. Po vychladnutí na cestočky natria kyslú smotanu a podávajte. Dobrú chuť!

12) Piškotové cesto s kakaom

Na prípravu tohto piškótového cesta s kakaom budete potrebovať tieto ingrediencie:

– 4 vajcia
– 150 g práškového cukru
– 2 PL kakaa
– 150 g hladkej múky
– 1 PL kypriaceho prášku

Postup:

1. V miske vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom do peny.
2. Pridajte kakaový prášok a dobre premiešajte.
3. Postupne primiešajte hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom a dobre premiešajte, aby ste mali hladké cesto.
4. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 – 25 minút alebo kým nevykúka suchý špáradlo.
5. Po upečení nechajte cesto vychladnúť, potom ho môžete podľa vašej chuti ozdobiť šľahačkou, ovocím alebo čokoládovou polevou.

Takto jednoduché a rýchle piškótové cesto s kakaom môžete podávať ako sladkú pochúťku k čaju alebo káve. Dobrú chuť!

Na povšimnutie stojí aj videorecept na čokoládový korpus. A teda čokoládové piškótove cesto.

https://www.youtube.com/watch?v=_GkxCxD__vI
Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob - Recept
Kuracie maso s ananasom na cinsky sposob

Kuracie mäso s ananásom na čínsky spôsob. Rýchy recept za pár minút hotový. Recept pre žačiatočníkov ale aj úplných amatérov. Vyprážané ..

Recipe Ingredients:

Editor's Rating:
5

Similar Posts

2 Comments

  1. Hanka píše:

    Nvydarilo sa mi. Možno je chyba u mňa ale keď som otvorila rúru a vybrala cesto tak nejako spľaslo.

  2. Olícia píše:

    Hanka ale veď si mala počkať. Stačilo fakt len 10-15 minút počkať a potom pozvoľne otvoriť rúru.
    Tak ako sa to robí roky rokúce.
    Kvôli veľkému rozdielu teploty ti spadlo cesto.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *