Parížske rožky

Parížske rožky sú starý ale za to vynikajúci recept.
Sladkosť ktorou vyčaríte úsme v na tvári svojím deťom ale aj mužovi.

Sladká maškrta vohdná nie len na popoludnajšiu siestu, ale aj vhodná zákusok na večeirky a slávnosti.
Jednoduchosť sa opäť spojila s chuťou a vyšli mi krásne recepty s ktorými sa vám chcem pochváliť.

Ingrediencie:
– 200 g hladkej múky
– 200 g masla
– 100 g orechov
– 1 lyžica cukru
– 1 lyžica horčice
– soľ
– mleté čierne korenie

Postup:
1. V miske zmiešajte múku so soľou a pridajte nasekané maslo na kocky.
2. Vypracujte cesto a nechajte ho odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
3. Po odpočinku cesto vyvaľkajte a nakrájajte ho na trojuholníky.
4. Na každý trojuholník natrieďte horčicu a posypejte nasekanými orechmi.
5. Z každého trojuholníka zatočte šnúrku a položte ju na plech vyložený papierom na pečenie.
6. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút, kým nebudú zlatisto hnedé.
7. Hotové Parížske rožky môžete podávať teplé alebo studené. Dobrú chuť!

 

Parížske rožky starej mamy
Parížske rožky starej mamy

2) Parížske rožky starej mamy

 

Troška inšpirácie od srašej generácie a teda naších starých mám.

Ingrediencie:
– 250 g hladkej múky
– 200 g masla
– 100 g práškového cukru
– štipka soli
– 1 vanilkový cukor
– mlieko na zalejanie
– džem na naplnenie

Postup:
1. V miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor a soľ.
2. Pridajte na malé kúsky nakrájané maslo a vymiesite hladké cesto.
3. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm.
4. Kruhom vykrajujte cesto a na každý kúsok dajte lyžičku džemu.
5. Rovný okraj cesta preložte cez náplň a zrolujte do tvaru rožku.
6. Rožky položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
7. Povrch rožkov potrite mliekom.
8. Vložte do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 15 minút, kým nebudú zlatisté.
9. Po vychladnutí môžete rožky posypať práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

 

Parížske rožky bez múky
Parížske rožky bez múky

3) Parížske rožky bez múky

Pre tých ktorý majú intoleranciu na lepok je ideálne táto varianta. 🙂

Potrebujeme:

– 4 bielka
– 200 g práškového cukru
– 200 g mletých orechov
– 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

1. Predohrejeme rúru na 160°C a pripravíme plech s papierom na pečenie.

2. Bielka vyšľaháme do tuha a postupne pridávame práškový cukor. Pokračujeme v miešaní, kým sa cukor úplne nerozpustí.

3. Na konci pridáme mleté orechy a vanilkový extrakt a jemne premiešame.

4. Zmes dávkujeme na plech v tvare malých rožkov a pečieme v rúre asi 25 minút, kým nezhnednú.

5. Hotové parížske rožky necháme vychladnúť a potom môžeme podľa chuti zdobiť alebo podávať.

6. Dobrú chuť!

 

Parížske rožky s karamelovým krémom

4) Parížske rožky s karamelovým krémom

Môj najobľúbenejší recept na túto tému.

Na prípravu parížskych rožkov s karamelovým krémom budete potrebovať nasledovné ingrediencie:

Na cesto:
– 250 g hladkej múky
– 200 g masla
– 100 ml vody
– štipka soli

Na karamelový krém:
– 200 g karamelu
– 100 ml smotany na šľahanie

Postup prípravy:

1. V hrnci rozpusťte maslo spolu s vodou a soľou. Potom pridajte hladkú múku a hneste, kým nevznikne hladké cesto.
2. Cesto nechajte vychladnúť a potom ho rozvaľkajte na plát hrubý asi 0,5 cm. Následne ho rozkrájajte na trojuholníky.
3. Trojuholníky zaviniete do tvaru rožkov a usporiadajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
4. Pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20 minút, kým nebudú pekne zlatisté.
5. Po upečení nechajte rožky vychladnúť na mriežke.
6. Na prípravu karamelového krému zohrejte karamel spolu so smotanou na šľahanie a miešajte, kým sa krém nezhustí.
7. Hotový karamelový krém naplňte do streda vychladnutých rožkov.

Tieto parížske rožky s karamelovým krémom sú skvelou pochúťkou k čaju alebo káve. Dobrú chuť!

 

Parížske rožky ( bez múky a lepku )

5) Parížske rožky bez múky a lepku

Druhý varianta pre “lepkárov”.

Potrebujeme:

– 3 veľké bielka
– 100 g mandlí alebo mandlej múky
– 100 g stévie alebo iného sladidla
– 1 lyžička vanilkového extraktu
– 1 štipka soli

Postup:

1. Bielka vyšľaháme do tuha s štipkou soli.
2. Postupne pridávame mandľovú múku a stéviu a miešame, kým nezískame hladké cesto.
3. Nakoniec pridáme vanilkový extrakt a znovu premiešame.
4. Z cesta si vytvarujeme malé koláčiky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 15-20 minút, kým koláčiky nezhnednú.
6. Hotové parížske rožky necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Dobrú chuť!

 

6) Parížske rožky s bielym krémom

Tuež veľmi zaujímavé ak zmeníte farbu krému. Môžete použiť aj potravinárske farbivo.

Ingrediencie:
– 500 g hladkej múky
– 200 ml teplej mlieka
– 1 vajce
– 100 g cukru
– 100 g masla
– 1 prášok do pečiva
– štipka soli
– vanilkový extrakt

Na krém:
– 500 ml mlieka
– 100 g cukru
– 50 g hladkej múky
– 50 g masla
– vanilkový extrakt

Postup:
1. Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku s práškom do pečiva a soľou. Pridáme cukor, vajce a vanilkový extrakt. Postupne prilievame teplé mlieko a zmes cesto dobre vypracujeme. Nakoniec pridáme zmäknuté maslo a cesto necháme odpočívať aspoň 30 minút.

2. Po odpočinku cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 1 cm a vykrajujeme kruhy.

3. Kruhy uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 15 minút, kým nezhnednú.

4. Po upečení si pripravíme krém. V hrnci zohrejeme mlieko s cukrom a vanilkovým extraktom. Do mlieka počas miešania postupne pridávame múku, kým nevznikne hustý krém. Nakoniec pridáme maslo a dobre premiešame, aby sa krém stal hladkým.

5. Hotové parížske rozky necháme vychladnúť a potom ich rozkrojíme napoly a naplníme krémom. Na vrch môžeme pridať ďalší krém, ozdobiť čokoládou alebo posypať kandizovanými orieškami.

6. Parížske rozky s bielym kremom sú pripravené k podávaniu. Dobrú chuť!

 

Parížske rožky bez múky | Zuzana Machová

7) Parížske rožky s kávovým krémom

Kakavoý krém je predsa na tom najlepší, tak si prečítajte aj túto verziu receptíku.

Na prípravu parížskych rožkov s kávovým krémom potrebujeme nasledovné ingrediencie:
– 1 plátnkové cesto
– 250 ml mlieka
– 2 lyžice kávy
– 2 žĺtky
– 3 lyžice cukru
– 2 lyžice múky
– 100 g masla
– šľahačka

Postup:
1. Plátnkové cesto rozvieme a nakrájame na prúžky.
2. Prúžky zaviniečkujeme do tvaru rožkov a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
3. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 15-20 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
4. Medzitým si pripravíme kávový krém. V hrnci zohrejeme mlieko so zomletou kávou.
5. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme múku a premiešame.
6. Postupne prilievame horúce mlieko s kávou a neustále miešame, kým krém nezhustne.
7. Po zhustnutí odstavíme z ohňa a pridáme maslo.
8. Hotový krém necháme vychladnúť.
9. Do vychladnutého kávového krému primiešame šľahačku.
10. Naplníme cesto kávovým krémom a posypeme kakaom.
11. Podávame a tešíme sa z domáceho parížskeho dobrodenia.dobrú chuť!

 

8) Parížske rožky s kokosom

Pre milovníkov exotického kokosu. Prečo nie.. 🙂

Ingrediencie:
– 1 balenie listového cesta
– 200 g kokosu
– 150 g cukru
– 1 vajce
– 100 g masla
– vanilkový cukor
– orechy (opcionálne)

Postup:
1. Rozvaľkajte listové cesto na tenký plát a nakrájajte ho na trojuholníky.
2. V miske zmiešajte kokos, cukor, vajce, maslo a vanilkový cukor. Ak máte radi, môžete pridať aj nasekané orechy.
3. Na každý trojuholník cesta nanesite trochu zmesi s kokosom a zrolujte do tvaru rožku.
4. Pripravené rožky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15-20 minút, kým nezhnednú.

Parížske rožky s kokosom sú skvelou sladkou pochúťkou káve alebo čaju. Dobrú chuť!

9) Parížske rožky s orechami

Ingredienty:
– 100 g masla
– 200 g hladkej múky
– 100 g mletých orechov
– 50 g práškového cukru
– 1 vajce
– 1 vanilkový cukor
– štipka soli

Postup:
1. V miske zmiešajte múku, mleté orechy, práškový cukor, vanilkový cukor a soľ.
2. Pridajte nakrájané maslo a rukami všetko spojte a vypracujte na cesto.
3. Zabalte ho do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 30 minút.
4. Po odpočinku cesto rozvaľkajte a vykrajte trojuholníky.
5. Na jednej strane trojuholníka vytlačte malú jamku a potom ho zrolujte do tvaru rožku.
6. Položte ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným vajcom.
7. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 15-20 minút, kým nezhnednú.

Parížske rožky s orechami sú hotové! Dobrú chuť!

10) Parížske rožky s vanilkovým krémom

Na prípravu parížskych rožkov s vanilkovým krémom potrebujeme nasledujúce ingrediencie:

Na cesto:
– 250 g hladkej múky
– 120 g masla
– 50 g cukru
– 1/2 vanilkového extraktu
– štipka soli
– vajce

Na vanilkový krém:
– 500 ml mlieka
– 4 žĺtky
– 100 g cukru
– 30 g múky
– vanilkový lusk alebo vanilkový extrakt

Na polevu:
– 100 g čokolády
– 2 polievkové lyžice masla

Postup prípravy:

1. Najprv si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, maslo, cukor, vanilkový extrakt a soľ. Pridáme vajce a vypracujeme hladké cesto. Položíme ho do chladničky na 30 minút.

2. Cesto rozvaľkáme na tenký plát a vystriháme pruhovité obdĺžniky. Z jedného konca obdĺžnika začneme cesto smerom k druhému koncu zvíjať, takže vytvoríme rožok. Postup opakujeme s ďalšími pruhmi cesta.

3. Rožky pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov a pečieme do zlatista, asi 15-20 minút. Potom ich necháme úplne vychladnúť.

4. Pripravíme si vanilkový krém. Vo veľkom hrnci zahrejeme mlieko s vanilkovým luskom (alebo extraktom). V malej miske zmiešame žĺtky, cukor a múku. Pridáme trochu teplejho mlieka a dobre premiešame. Potom túto zmes pridáme do hrnca s mliekom a neustále miešame, kým sa krém nezhustí.

5. Keď je krém hotový, necháme ho vychladnúť. Potom naplníme parížske rožky vanilkovým krémom.

6. Nakoniec si pripravíme polevu. Rozpustíme čokoládu s maslom na pare a jemne dozdobíme parížske rožky.

7. Parížske rožky s vanilkovým krémom môžeme podávať a užívať si ich sladkú chuť. Dobrú chuť!

 

11) Parížske rožky s bielou čokoládou

Ingrediencie:
– 1 balenie listového cesta
– 100 g bielej čokolády
– 1 vajce
– 1 lyžica práškového cukru

Postup:
1. Rozvaľkajte listové cesto na tenký plát.
2. Pokrájajte bielu čokoládu na malé kocky.
3. Na polovicu plátu cesta rozložte kocky čokolády.
4. Z prekryté časti cesta vytvorte ozdobné rezy, aby ste mohli cesto neskôr ľahšie zvinúť.
5. Zvinúť plát cesta s čokoládou do závitku.
6. Z vajíčka a práškového cukru si pripravte vajíčkový nádych a potrite ho závitok.
7. Nakrájajte závitok na menšie kúsky.
8. Vložte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút, kým nezhnednú.

Parížske rožky s bielou čokoládou sú hotové! Podávajte teplé alebo studené, podľa preferencií. Dobrú chuť!

 

Similar Posts

One Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *