Pivná zmes je vynikajúcim spôsobom, ako vyčarovať chrumkavé a nadýchané pokrmy bez použitia vajec. Mnohí z nás občas radi využívajú alternatívne ingrediencie, a práve v tomto recepte sa spája lahodná chuť piva s rôznymi prísadami, ktoré nám umožnia pripraviť vynikajúce cestíčko.
Tento recept je ideálny na obalovanie zeleniny, syrov alebo dokonca rýb a mäsa. Poďme si teda ukázať, ako na to!
Ingrediencie
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky kukuričnej múky (alebo inej bezlepkovej alternatívy)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku na pečenie
- 1 pohár obľúbeného piva (odporúčame svetlé pivo, ale tmavé je tiež dobrá voľba)
- 1 čajová lyžička olivového oleja (voliteľne)
- Mrazené alebo čerstvé kúsky zeleniny na obalenie (napr. brokolica, karfiol, cuketa)
- Olej na vyprážanie
Postup
- Príprava cesta: V miske skombinujte hladkú múku, kukuričnú múku, soľ a prášok na pečenie. Tieto ingrediencie dôkladne premiešajte, aby sa dôkladne spojili.
- Pridanie piva: Následne pridáme pivo. Pomaly ho zašľahávame do suchých prísad, aby nevznikli hrudky. Ak by sa zmes zdala príliš hustá, môžeme pridať trošku vody alebo ďalší pohár piva, aby sme dosiahli ideálnu konzistenciu.
- Obligátne prísady: Ak sa vám páči bohatšia chuť, môžete pridať malú lyžičku olivového oleja. Táto fáza je však voliteľná, ak sa snažíte o zdravšiu stravu alebo nechcete pridávať tuky.
- Zelenina na obalenie: Zeleninu, ktorú ste vybrali, umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Môžete použiť aj zmrazenú zeleninu, ktorú stačí len krátko povariť, aby zmäkla.
- Vyprážanie: Na panvici si rozohrejte dostatočne veľké množstvo oleja. Keď sa olej zahreje, obalíme kúsky zeleniny v pivnej zmesi a vložíme ich do oleja. Dávajte si pozor, aby ste nedávali príliš veľa kúskov naraz, inak by sa olej mohol ochladiť a jedlo by sa nemuselo dobre opražiť.
- Opečenie: Pražte príbuzne 3-4 minúty z každej strany, alebo až do zlatista. Ak si nie ste istí, či sú dostatočne usmažené, jeden kúsok vyberte a prerežte ho, aby ste sa uistili.
- Servírovanie: Po usmažení položte kúsky na papierové utierky, aby sa zbavili prebytočného oleja. Môžete ich podávať s rôznymi omáčkami, ako sú kečup, majonéza alebo jogurtová omáčka s bylinkami.
- Tipy na variácie: Nebojte sa experimentovať s inými ingredienciami, ako sú syry, huby alebo morské plody. Každá z týchto variantov prináša jedinečný gastronomický zážitok.
Pivná zmes bez vajec je perfektný spôsob, ako si vychutnať chrumkavé, lahodné jedlo bez starostí. Tento recept je nielen chutný, ale aj jednoduchý na prípravu, čo z neho robí ideálnu voľbu na rýchly obed alebo večeru.
2) Pivná zmes bez vajec
Ingrediencie:
-
- 250 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku na pečenie
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 300 ml piva (môže byť svetlé alebo tmavé, podľa vašich preferencií)
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- Korenie podľa vkusu
(napríklad čierne korenie, paprika, cesnakový prášok)
- arómy (napríklad oregano alebo tymián)
Postup:
- Príprava surovín: Predtým, než začnete, zabezpečte, že máte všetky potrebné suroviny po ruke. Pivo by malo byť dostatočne chladené, takže ho na chvíľu umiestnite do chladničky.
- Mixovanie suchých surovín: V stredne veľkej miske premiešajte hladkú múku, prášok do pečiva a soľ. Dobre spojte všetky zložky.
- Pridanie tekutých zložiek: Pomaly vlievajte pivo do suchých zložiek. Miešajte, kým nezískate hladké a homogénne cestíčko. Dávajte pozor na prešľahanie, pretože by výsledné cestíčko mohlo byť príliš husté.
- Dochutenie cestíčka: Ak máte radi chuť cibule, pridajte nadrobno nasekanú cibuľku alebo jarnú cibuľu. Ak ste sa rozhodli pridať aj korenie alebo bylinky, teraz je čas ich zapojiť. Dôkladne ich zamiešajte do cestíčka.
- Restovanie a pečenie: Na veľkej panvici zahrejte olivový olej. Nalejte cestíčko do panvice a nechajte ho opviesť približne 2-3 minúty na jednej strane, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Potom otočte a opečte aj z druhej strany. V prípade, že nemáte panvicu, môžete zvoliť plech a umiestniť ho do rúry.
- Servírovanie: Po upečení nechajte cestíčko chvíľu vychladnúť a podávajte ho s rôznymi omáčkami, ako je hummus, guacamole alebo kyslou smotanou. Taktiež ho môžete servírovať ako prílohu k šalátom alebo polievkam.
Výborné sú aj kuracie rezne v pivnom cestíčku.