Ingrediencie:
– 500 g hovädzieho mäsa (prednostne hovädzie plece)
– 2 cibule
– 3 strúčiky cesnaku
– 2 mrkvy
– 2 korenie papriky
– 1 lyžička soľ
– 1 lyžička mletého čierneho korenia
– 1 lyžička mletej sladkej papriky
– 1 lyžička mletej červenej papriky
– 2 lyžice paradajkového protlaku
– 500 ml vývaru (alebo voda)
– 2 lyžičky múky (opcionálne, na želé)
– 100 ml vody (opcionálne, na želé)
Plnka do husy
Postup:
1. Mäso opláchnite pod vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na drobné kúsky. Cesnak prelisujte alebo nakrájajte na jemné plátky.
3. Mrkvu očistite a nastrúhajte na tenké plátky. Korenie papriky nakrájajte na tenké prúžky.
4. Na rozohriatej panvici opečte mäso, kým nezhnedne. Potom pridajte cibuľu a cesnak a orestujte ich do mäkkosti.
5. Pridajte mrkvu a korenie papriky do panvice a orestujte ich ešte pár minút.
6. Pridajte soľ, čierne korenie, sladkú papriku a červenú papriku do panvice a premiešajte.
7. Znížte teplotu a pridajte paradajkový protlak a vývar (alebo vodu). Zakryte a nechajte pomaly variť asi 1,5 – 2 hodiny, až kým mäso nezmäkne.
9. Ak želé, získať hladšiu konzistenciu, zmiešajte múku s vodou a pridajte do panvice. Premiešajte dobre a nechajte zovrieť, kým sa zahusťuje.
10. Plnka do husy je teraz hotová a môžete ju použiť na naplnenie vyprážanej husy alebo ako samostatné jedlo.
Poznámka: Táto plnka do husy je tradičná slovenská receptúra, ktorá je často podávaná počas sviatočných období.