potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Vláknina je dôležitou súčasťou zdravého stravovania. Nielenže podporuje zdravé trávenie, ale tiež pomáha udržiavať ideálnu hmotnosť, znižuje riziko rôznych ochorení a prispieva k celkovému pocitu sýtosti.

V tomto recepte vám ponúkneme jednoduchý a chutný pokrm, ktorý obsahuje potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Nasledujúci recept na šošovicový šalát je ideálny na obed, večeru alebo ako príloha k hlavnému jedlu.

Šošovicový šalát s vysokým obsahom vlákniny

Ingrediencie:

  • 200 g hnedej alebo zelenej šošovice
  • 1 veľká paprika (červená alebo žltá), nakrájaná na malé kocky
  • 1 uhorka, nakrájaná na kocky
  • 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na drobno
  • 100 g čerešňových paradajok, rozpolených
  • 100 g čiernych olív, nakrájaných na kolieska (voliteľné)
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • 1-2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na posypanie

Postup:

  1. Príprava šošovice: Umyte šošovicu pod tečúcou vodou, potom ju varte vo veľkom hrnci s osolenou vodou približne 25-30 minút, alebo kým nezmäkne. Následne ju sceďte a nechajte vychladnúť.
  2. Príprava zeleniny: Kým sa šošovica varí, nakrájajte papriku, uhorku, cibuľu a čerešňové paradajky. Ak používate olivy, nakrájajte ich na kolieska.
  3. Zmiešanie ingrediencií: V veľkej mise zmiešajte vychladnutú šošovicu so všetkou pripravenou zeleninou a olivami.
  4. Dochutenie: Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chutí spojili.
  5. Servírovanie: Podávajte šalát posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Šalát je možné servírovať ihneď, ale ešte chutnejší bude po niekoľkých hodinách v chladničke, keď sa chute ešte viac prepoja.

Záver

Tento šošovicový šalát je nielen lahodný, ale aj bohatý na vlákninu, čo ho robí skvelým doplnkom vašej stravy. Nezabúdajte, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny sú veľmi prospešné pre vaše zdravie a ich pravidelná konzumácia prispieva k lepšiemu tráveniu a celkovému blahobytu. Dúfame, že si tento recept zamilujete a zaradíte ho do svojho jedálnička. Bon appétit!

 

2) Potraviny s vysokým obsahom vlákniny – Recept

Vláknina je jedným z najdôležitejších aspektov našej stravy, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v našom trávení a celkovom zdraví. Pravidelný príjem potravín bohatých na vlákninu nám môže pomôcť udržiavať zdravú telesnú hmotnosť, podporovať správnu funkciu čriev a znižovať riziko chronických ochorení. V tomto recepte sa zameriame na chutné jedlo, ktoré je bohaté na vlákninu, a ukážeme vám, ako si ho pripraviť jednoducho doma.

Recept na vlákninový šalát s quinoou a zeleninou

Ingrediencie:

  • 1 šálka quinoy
  • 2 šálky vody
  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 1/2 šálky strúhanej mrkvy
  • 1/2 šálky nakrájanej červenej papriky
  • 1/2 šálky čerešňových paradajok, rozpolených
  • 1/4 šálky čiernych fazulí (konzervovaných, dôkladne premytých)
  • 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra (alebo petržlenu)
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Príprava quinoy: Quinou dôkladne premyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili horkosť. V hrnci zohrejte 2 šálky vody a pridajte quinou. Priveďte k varu, následne znížte teplotu a varte zakryté asi 15 minút, alebo kým sa všetka voda nevstrebe a quinoa nie je nadýchaná. Potom ju nechajte vychladnúť.
  2. Príprava zeleniny: Zatiaľ čo sa quinoa varí, pripravte si zeleninu. Nakrájajte červenú papriku a čerešňové paradajky, strúhajte mrkvu a nasekajte špenát.
  3. Zmiešanie ingrediencií: Vo veľkej miske zmiešajte uvarenú a vychladnutú quinou so všetkou pripravenou zeleninou a čiernymi fazuľami. Dôkladne premiešajte.
  4. Príprava dresingu: V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa zložky spojili.
  5. Podávanie: Dresing nalejte na šalátovú zmes a všetko dôkladne premiešajte. Na záver posypte nasekaným koriandrom alebo petržlenom.

Záver

Tento vlákninový šalát s quinoou a zeleninou je nielen bohatý na vlákninu, ale aj plný chuti a živín. Je ideálny ako samostatný pokrm, ale aj ako príloha k mäsovým jedlám či grilovanej zelenine. Pripravte si ho podľa vlastných preferencií, pridajte svoje obľúbené suroviny a vychutnajte si zdravý a výživný obed alebo večeru! Nezabúdajte, že vláknina je skvelým pomocníkom v našej snahe žiť zdravší život

 

 

3) Potraviny s vysokým obsahom vlákniny – Recept

Vláknina je dôležitou súčasťou našej stravy, ktorú často podceňujeme. Pomáha udržiavať zdravé trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a dokonca podporuje zdravie srdca. V dnešnom recepte sa zameriame na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré môžeme ľahko zahrnúť do našich jedál. Podelím sa s vámi o chutný recept na vlákninový šalát, ktorý si zamilujete.

Recept na Vlákninový šalát

Ingrediencie:

  • 1 šálka cizrny (varenej)
  • 1 šálka červenej šošovice (varenej)
  • 1 šálka nastrúhanej mrkvy
  • 1/2 šálky nasekanej červenej papriky
  • 1/2 šálky nasekanej uhorky
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice jablčného octu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • šťava z 1 citronu

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Cícer a šošovicu odporúčame variť vopred alebo použiť konzervované varianty pre jednoduchšiu prípravu.
  2. Zmiešanie ingrediencií: Vo veľkej mise zmiešajte cícer, červenú šošovicu, nastrúhanú mrkvu, červenú papriku, uhorku a čerstvú petržlenovú vňať.
  3. Príprava zálievky: V malej miske alebo pohári zmiešajte olivový olej, jablčný ocot, soľ, čierne korenie a citronovú šťavu. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  4. Dokončenie šalátu: Zálievku vlejte na šalátovú zmes a jemne premiešajte, aby sa všetko rovnomerne pokrylo.
  5. Podávanie: Nechajte šalát odležať v chladničke aspoň 30 minút pred podávaním, aby sa chute posledne prepojili. Podávajte ho ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

Záver

Tento vlákninový šalát je výborný spôsob, ako do vašej diéty zaradiť zdravé potraviny bohaté na vlákninu. Skombinovanie cícera, šošovice a čerstvej zeleniny zabezpečuje nielen skvelú chuť, ale aj mnoho zdravotných benefitov. Nezabudnite, že dostatočný príjem vlákniny je kľúčový pre vaše celkové zdravie. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *