Vláknina je dôležitou súčasťou zdravého stravovania. Nielenže podporuje zdravé trávenie, ale tiež pomáha udržiavať ideálnu hmotnosť, znižuje riziko rôznych ochorení a prispieva k celkovému pocitu sýtosti.
V tomto recepte vám ponúkneme jednoduchý a chutný pokrm, ktorý obsahuje potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Nasledujúci recept na šošovicový šalát je ideálny na obed, večeru alebo ako príloha k hlavnému jedlu.
Šošovicový šalát s vysokým obsahom vlákniny
Ingrediencie:
- 200 g hnedej alebo zelenej šošovice
- 1 veľká paprika (červená alebo žltá), nakrájaná na malé kocky
- 1 uhorka, nakrájaná na kocky
- 1 malá červená cibuľa, nakrájaná na drobno
- 100 g čerešňových paradajok, rozpolených
- 100 g čiernych olív, nakrájaných na kolieska (voliteľné)
- 2-3 lyžice olivového oleja
- 1-2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať alebo koriander na posypanie
Postup:
- Príprava šošovice: Umyte šošovicu pod tečúcou vodou, potom ju varte vo veľkom hrnci s osolenou vodou približne 25-30 minút, alebo kým nezmäkne. Následne ju sceďte a nechajte vychladnúť.
- Príprava zeleniny: Kým sa šošovica varí, nakrájajte papriku, uhorku, cibuľu a čerešňové paradajky. Ak používate olivy, nakrájajte ich na kolieska.
- Zmiešanie ingrediencií: V veľkej mise zmiešajte vychladnutú šošovicu so všetkou pripravenou zeleninou a olivami.
- Dochutenie: Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chutí spojili.
- Servírovanie: Podávajte šalát posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom. Šalát je možné servírovať ihneď, ale ešte chutnejší bude po niekoľkých hodinách v chladničke, keď sa chute ešte viac prepoja.
Záver
Tento šošovicový šalát je nielen lahodný, ale aj bohatý na vlákninu, čo ho robí skvelým doplnkom vašej stravy. Nezabúdajte, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny sú veľmi prospešné pre vaše zdravie a ich pravidelná konzumácia prispieva k lepšiemu tráveniu a celkovému blahobytu. Dúfame, že si tento recept zamilujete a zaradíte ho do svojho jedálnička. Bon appétit!
2) Potraviny s vysokým obsahom vlákniny – Recept
Vláknina je jedným z najdôležitejších aspektov našej stravy, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v našom trávení a celkovom zdraví. Pravidelný príjem potravín bohatých na vlákninu nám môže pomôcť udržiavať zdravú telesnú hmotnosť, podporovať správnu funkciu čriev a znižovať riziko chronických ochorení. V tomto recepte sa zameriame na chutné jedlo, ktoré je bohaté na vlákninu, a ukážeme vám, ako si ho pripraviť jednoducho doma.
Recept na vlákninový šalát s quinoou a zeleninou
Ingrediencie:
- 1 šálka quinoy
- 2 šálky vody
- 1 šálka čerstvého špenátu
- 1/2 šálky strúhanej mrkvy
- 1/2 šálky nakrájanej červenej papriky
- 1/2 šálky čerešňových paradajok, rozpolených
- 1/4 šálky čiernych fazulí (konzervovaných, dôkladne premytých)
- 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra (alebo petržlenu)
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Príprava quinoy: Quinou dôkladne premyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili horkosť. V hrnci zohrejte 2 šálky vody a pridajte quinou. Priveďte k varu, následne znížte teplotu a varte zakryté asi 15 minút, alebo kým sa všetka voda nevstrebe a quinoa nie je nadýchaná. Potom ju nechajte vychladnúť.
- Príprava zeleniny: Zatiaľ čo sa quinoa varí, pripravte si zeleninu. Nakrájajte červenú papriku a čerešňové paradajky, strúhajte mrkvu a nasekajte špenát.
- Zmiešanie ingrediencií: Vo veľkej miske zmiešajte uvarenú a vychladnutú quinou so všetkou pripravenou zeleninou a čiernymi fazuľami. Dôkladne premiešajte.
- Príprava dresingu: V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte, aby sa zložky spojili.
- Podávanie: Dresing nalejte na šalátovú zmes a všetko dôkladne premiešajte. Na záver posypte nasekaným koriandrom alebo petržlenom.
Záver
Tento vlákninový šalát s quinoou a zeleninou je nielen bohatý na vlákninu, ale aj plný chuti a živín. Je ideálny ako samostatný pokrm, ale aj ako príloha k mäsovým jedlám či grilovanej zelenine. Pripravte si ho podľa vlastných preferencií, pridajte svoje obľúbené suroviny a vychutnajte si zdravý a výživný obed alebo večeru! Nezabúdajte, že vláknina je skvelým pomocníkom v našej snahe žiť zdravší život
3) Potraviny s vysokým obsahom vlákniny – Recept
Vláknina je dôležitou súčasťou našej stravy, ktorú často podceňujeme. Pomáha udržiavať zdravé trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a dokonca podporuje zdravie srdca. V dnešnom recepte sa zameriame na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré môžeme ľahko zahrnúť do našich jedál. Podelím sa s vámi o chutný recept na vlákninový šalát, ktorý si zamilujete.
Recept na Vlákninový šalát
Ingrediencie:
- 1 šálka cizrny (varenej)
- 1 šálka červenej šošovice (varenej)
- 1 šálka nastrúhanej mrkvy
- 1/2 šálky nasekanej červenej papriky
- 1/2 šálky nasekanej uhorky
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice jablčného octu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- šťava z 1 citronu
Postup:
- Príprava ingrediencií: Najprv si pripravíme všetky ingrediencie. Cícer a šošovicu odporúčame variť vopred alebo použiť konzervované varianty pre jednoduchšiu prípravu.
- Zmiešanie ingrediencií: Vo veľkej mise zmiešajte cícer, červenú šošovicu, nastrúhanú mrkvu, červenú papriku, uhorku a čerstvú petržlenovú vňať.
- Príprava zálievky: V malej miske alebo pohári zmiešajte olivový olej, jablčný ocot, soľ, čierne korenie a citronovú šťavu. Dobre premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Dokončenie šalátu: Zálievku vlejte na šalátovú zmes a jemne premiešajte, aby sa všetko rovnomerne pokrylo.
- Podávanie: Nechajte šalát odležať v chladničke aspoň 30 minút pred podávaním, aby sa chute posledne prepojili. Podávajte ho ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.
Záver
Tento vlákninový šalát je výborný spôsob, ako do vašej diéty zaradiť zdravé potraviny bohaté na vlákninu. Skombinovanie cícera, šošovice a čerstvej zeleniny zabezpečuje nielen skvelú chuť, ale aj mnoho zdravotných benefitov. Nezabudnite, že dostatočný príjem vlákniny je kľúčový pre vaše celkové zdravie. Dobrú chuť!