Pravá francúzska bageta je nenáročná na prípravu a má úžasnú chuť. Na jej výrobu budeme potrebovať nasledujúce suroviny:
– 500g hladkej múky
– 10g soli
– 10g čerstvého droždia
– 350ml vlažnej vody
Tradičná francúzska bageta
Postup:
1. V menšom množstve vody rozpustíme droždie a necháme ho postáť približne 5 minút, kým nezačnú vzniknúť bublinky.
2. Do priestrannej misy preosejeme múku a pridáme soľ.
3. Následne pridáme vodu s rozpusteným droždím a miešame, kým sa všetky suroviny nespoja a nezískame hladké cesto.
4. Cesto vyberieme z misy a na pomúčenej pracovnej doske ho dôkladne hnetieme počas 10 minút.
5. Cesto vrátime späť do misy, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 1 hodinu, kým sa jeho objem zdvojnásobí.
6. Po kyprení cesta ho opäť položíme na dosku a formujeme do tvaru bagety.
7. Bagetu prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme odpočívať ďalších 30-40 minút.
8. Rúru predhrievame na 220 stupňov a do nej vložíme aj plech s bagetou.
9. Pečieme približne 25-30 minút, kým bageta nezíska zlatohnedú farbu a nepevnie pri dotyku.
10. Po upečení necháme bagetu ochladiť a potom si môžeme vychutnať vynikajúcu pravú francúzsku bagetu. Dobrú chuť!