Strúhaný tvarohový koláč s jablkami – môj obľúbený recept.
Zloženie:
- 250 g hladkej múky
- 120 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 500 g tvarohu
- 3 veľké sladké jablká
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- štipka soli
- práškový cukor na ozdobenie
Strúhaný tvarohový koláč s jablkami
- V miske zmiešajte múku, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
- Pridajte nakrájané maslo a vypracujte cesto.
- Vhoďte vajcia a znovu premiešajte, až kým nezískate hladké cesto.
- Cesto uložte do chladničky na 30 minút.
- Tvaroh zmiešajte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou, aby ste dosiahli jemnú náplň.
- Jablká olúpte, odstráňte jadierka a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Cesto vyvaľkajte na tenký plát a umiestnite do vymastenej a múkou vysypanej formy na koláč.
- Na vrch natrite tvarohovú náplň a jablká.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35-40 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.
Dobrú chuť!
2) Strúhaný tvarohový koláč s jablkami
Zloženie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (zmäknutého)
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipka soli
Na tvarohovú náplň:
- 500 g tvarohu (najlepšie jemného)
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 1 balíček vanilkového pudingu (šťava)
Na jablkovú náplň:
- 3-4 jablká (najlepšie kyslejšie)
- 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
- škorica (podľa chuti)
Príprava:
-
Príprava cesta:
- V mise spojte hladkú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Pridajte zmäknuté maslo, práškový cukor a vajce. Vypracujte hladké cesto.
- Rozdeľte cesto na dve časti – jednu väčšiu a druhú menšiu (približne 2/3 a 1/3).
- Väčšiu časť zabaľte do fólie a dajte do chladničky na aspoň 30 minút.
-
Príprava tvarohovej náplne:
- V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Dobre premiešajte do hladkej konzistencie. Na záver pridajte pudingový prášok.
-
Príprava jablkovej náplne:
- Jablká dôkladne umy, ošúp a nastrúhaj na hrubom strúhadle. Pridaj cukor a škoricu, a všetko dobre zamiešaj.
-
Skladanie koláča:
- Rúru predhřej na 180 °C (horúci vzduch a dolný ohrev).
- Vyber väčšiu časť cesta z chladničky a rozvaľkaj ju na dno vymastenej a múkou vysypanej formy na koláč.
- Na cesto vylej tvarohovú náplň a rovnomerne ju rozprestrite.
- Na tvarohovú zmes ulož nastrúhané jablká.
- Menšiu časť cesta nastrúhaj na hrubo a posyp rovnomerne po jablkách.
-
Pečenie:
- Vlož koláč do predhriatej rúry a peč 40-45 minút, prípadne dovtedy, kým povrch nezíska pekne zlatistú farbu.
- Po upečení nechaj koláč vychladnúť v forme, potom ho opatrne vyber a prenes na mriežku.
-
Servírovanie:
- Pred podávaním môžeš koláč posypať práškovým cukrom. Krájaj na porcie a vychutnávaj si lahodný strúhaný tvarohový koláč s jablkami!
Dobrú chuť!
-
- V miske zmiešajte tvaroh, vajcia, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a nastrúhanú citrónovú kôru. Dobre premiešajte do hladkej konzistencie. Na záver pridajte pudingový prášok.