Tu je recept na teľacie mäso na šťave:
Suroviny:
- 500 g teľacieho mäsa (prednostne plece alebo hruď)
- 2 cibuľky
- 2 mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 1 pohár červeného vína
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
Teľacie mäso na šťave
Postup:
- Teľacie mäso nakrájame na hrubé kocky a osolíme a okoreníme podľa chuti.
- V hrnci zohrejeme olej a orestujeme mäso zo všetkých strán, kým nezhnedne.
- V mäse vytvoríme vľavo hlbokú dieru a pridáme na nej pokrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak. Orestujeme ich dozlatista.
- Zalejeme vývarom a vínom a pridáme bobkové listy, pretlak a ďalšie korenie.
- Necháme zmes zovrieť a potom zmenšíme teplotu na minimum. Prikryjeme hrniec a necháme mäso dusiť asi 2 až 3 hodiny, kým nebude mäkké a šťavnaté.
- Počas dusenia pravidelne premiešavame a pridávame vodu alebo vývar, ak sa nám zdá, že je zmes príliš hustá.
- Po upečení mäso z hrnca necháme odpočinúť asi 10 minút a potom ho servírujeme s prílohou podľa vlastného výberu. Môžete ho podávať s knedľou, cestovinami alebo pečenými zemiakmi.
Dúfam, že vám tento recept pomôže pri príprave chutného teľacieho mäsa na šťave!