Zamatová roláda na plechu je lahodný dezert, ktorý si môžete jednoducho pripraviť. Tu je jednoduchý recept, ktorý môžete vyskúšať:
Suroviny:
- 4 veľké vajcia
- 150 g cukru
- 150 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 200 ml šľahačky
- 200 g džemu podľa vášho výberu
Zamatová roláda na plechu
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V malej miske vysľahajte vajcia so cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Do zmesi postupne pridávajte múku s práškom do pečiva a dobre premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky.
- Cesto nalejte na plech a rovnomerne rozotrite.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte asi 12-15 minút, kým nebude roláda zlatavá a pružná na dotyk.
- Medzitým si pripravte utierku a posypte ju práškovým cukrom.
- Hotovú a ešte teplú roládu vyklopte na práškový cukor na utierku. Opatrne zoberajte pečiaci papier.
- Roládu srojte a pomaly zavíjajte s pomocou utierky do tvaru valčeka.
- Uvoľnený valček nechajte v utierke vychladnúť.
- Do vyšľahaného šľahaču postupne primiešajte džem a premiešajte.
- Roládu opatrne rozviniete, potriete vrstvou šľahače s džemom.
- Roládu pomaly zviniete späť do tvaru valčeka, tak aby bola šľahačka vo vnútri. Môžete ju ešte ozdobiť podľa vášho výberu, napríklad práškovým cukrom, čokoládou alebo čerstvým ovocím.
- Nakrájajte na plátky a podávajte.
Tento recept je ľahko upraviteľný podľa vašich preferencií, môžete vyskúšať rôzne druhy džemu alebo pridať do cesta orechy alebo kakaový prášok. Dúfam, že si pochutnáte na tejto lahodnej zamatovej roláde. Dobrú chuť!