Určite! Tu máte recept na „Zbojnícku roládu“, tradičné slovenské jedlo:

Ingrediencie:

  • 500g bravčového panenského stehna
  • 200g údeného bravčového boku
  • 1 cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 200ml hovädzieho vývaru
  • 1 čajová lyžička sušeného majoránu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 200ml kyslej smotany

 

Zbojnícka roláda

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C (350°F).
  2. Bravčové stehno nakrájajte pozdĺžne, ale nie úplne načisto. Otvorte ho ako knihu a jemne ho vyklepnite kladivkom na mäso, aby ste ho zmäkčili.
  3. Mäso okoreňte soľou, korením a sušeným majoránom.
  4. Na panvici zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne.
  5. Pridajte na kocky nakrájaný údený bacon a opekajte ho, kým sa nestane krehkým. Potom panvicu odstavte zo sporáka.
  6. Baconovú a cibuľovú zmes rovnomerne rozotrite po vyklepanom bravčovom mäse.
  7. Mäso pevne zrolujte, začínajúc od jednej z dlhých strán. Použite kuchynský provázok alebo špáradlá na upevnenie rolády.
  8. Na tej istej panvici, prípadne pridajte trochu oleja, opečte mäsovú roládu zo všetkých strán, kým sa zvonku nespojí.
  9. Roládu umiestnite do pekáča a vložte ju do predhriatej rúry. Pečte asi 40 minút, alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 65 °C (150 °F).
  10. Po upečení vyberte roládu z rúry a preložte ju na krájaciu dosku. Nechajte ju odpočívať pár minút.
  11. V ten istý čas si pripravte omáčku. Vo veľkej hrnci premiešajte múku a kyslú smotanu, kým nevznikne hladká zmes.
  12. Do panvice, v ktorej ste opekali mäso, nalejte hovädzí vývar. Pridajte sladkú papriku a paradajkový pretlak. Dajte to variť a varte asi 5 minút.
  13. Postupne pridávajte kyslú smotanu do hrnca, neustále miešajte metličkou. Varťe na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
  14. Roládu nakrájajte na hrubé plátky a podávajte so smotanovou omáčkou.

Dobrú chuť pri príprave a konzumácii Zbojníckej rolády!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *