Určite! Tu máte recept na “Zbojnícku roládu”, tradičné slovenské jedlo:
Ingrediencie:
- 500g bravčového panenského stehna
- 200g údeného bravčového boku
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 polievková lyžica sladkej papriky
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 200ml hovädzieho vývaru
- 1 čajová lyžička sušeného majoránu
- Soľ a korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 200ml kyslej smotany
Zbojnícka roláda
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C (350°F).
- Bravčové stehno nakrájajte pozdĺžne, ale nie úplne načisto. Otvorte ho ako knihu a jemne ho vyklepnite kladivkom na mäso, aby ste ho zmäkčili.
- Mäso okoreňte soľou, korením a sušeným majoránom.
- Na panvici zohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Pridajte nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte na kocky nakrájaný údený bacon a opekajte ho, kým sa nestane krehkým. Potom panvicu odstavte zo sporáka.
- Baconovú a cibuľovú zmes rovnomerne rozotrite po vyklepanom bravčovom mäse.
- Mäso pevne zrolujte, začínajúc od jednej z dlhých strán. Použite kuchynský provázok alebo špáradlá na upevnenie rolády.
- Na tej istej panvici, prípadne pridajte trochu oleja, opečte mäsovú roládu zo všetkých strán, kým sa zvonku nespojí.
- Roládu umiestnite do pekáča a vložte ju do predhriatej rúry. Pečte asi 40 minút, alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 65 °C (150 °F).
- Po upečení vyberte roládu z rúry a preložte ju na krájaciu dosku. Nechajte ju odpočívať pár minút.
- V ten istý čas si pripravte omáčku. Vo veľkej hrnci premiešajte múku a kyslú smotanu, kým nevznikne hladká zmes.
- Do panvice, v ktorej ste opekali mäso, nalejte hovädzí vývar. Pridajte sladkú papriku a paradajkový pretlak. Dajte to variť a varte asi 5 minút.
- Postupne pridávajte kyslú smotanu do hrnca, neustále miešajte metličkou. Varťe na miernom ohni, kým omáčka nezhustne.
- Roládu nakrájajte na hrubé plátky a podávajte so smotanovou omáčkou.
Dobrú chuť pri príprave a konzumácii Zbojníckej rolády!