Zbojnícka roláda

Samozrejme! Tu je návod na „Zbojnícku roládu“, tradičné pokrm slovenského pôvodu:

Ingrediencie:

  • 500g bravčového panenského stehna
  • 200g údeného bravčového boku
  • 1 cibuľa, na jemno nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica sladkej papriky
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 200ml hovädzieho vývaru
  • 1 čajová lyžička sušeného majoránu
  • Soľ a korenie podľa preferencie
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 200ml kyslej smotany

 

Zbojnícka roláda

Pokyny:

Kuracie prsia so syrom a kyslou smotanou

Kuracie prsia so syrom a kyslou smotanou

Čítať viac »

  1. Rúru si predhrejte na 180°C (350°F).
  2. Bravčové stehno nakrájajte pozdĺžne, no nie úplne. Opatrne ho roztočte ako knihu a jemne ho vyklepnite kladivkom na mäso, aby ste ho zjemnili.
  3. Ochuťte mäso soľou, korením a sušeným majoránom.
  4. Na panvici zohrejte rastlinný olej na strednom stupni. Pridajte jemne nasekanú cibuľu a pretlačený cesnak a orestujte ich, kým cibuľa nezmäkne.
  5. Pridajte nakrájaný údený bôčik na kocky a opekajte, kým sa nestane chrumkavým. Potom odstavte panvicu z ohňa.
  6. Baconovú a cibuľovú zmes rovnomerne rozložte na vyklepané bravčové mäso.
  7. Vytvorte roládu pevným zrolovaním mäsa, začínajúc od jednej z dlhých strán. Použite kuchynský povrázok alebo špáradlá na jej zaistenie.
  8. Na tej istej panvici, príp. pridajte trochu oleja, opečte mäsovú roládu zo všetkých strán, až kým sa nezapečie do zlatista.
  9. Roládu preložte do pekáča a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 40 minút, alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 65 °C (150 °F).
  10. Po upečení vyberte roládu z rúry a preložte ju na krájaciu dosku. Nechajte ju chvíľu odpočívať.
  11. Zatiaľ si pripravte omáčku. V priestrannej nádobe zmiešajte múku a kyslú smotanu, kým nevznikne hladká zmes.
  12. Na panvici, v ktorej ste opiekli mäso, nalejte hovädzí vývar. Pridajte sladkú papriku a paradajkový pretlak. Nechajte zovrieť a varte asi 5 minút.
  13. Postupne vmiešavajte kyslú smotanu do hrnca, neustále miešajte metličkou. Varťe na miernom ohni, až kým omáčka nezhustne.
  14. Roládu nakrájajte na hrubé plátky a servírujte so smotanovou omáčkou.

Dobrú chuť pri príprave a vychutnávaní Zbojníckej rolády!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *