Ako dlho sa varí vajíčko na mäkko?

Varenie vajíčka na mäkko je veľmi jednoduchý proces. Doba varenia závisí od viacerých aspektov, ako je veľkosť vajíčka a požadovaná mäkkosť. Nasleduje podrobný popis postupu:

  1. Pripravte vajíčko: Predtým, než začnete s varením, nechajte vajíčko chvíľu na izbovej teplote, aby sa vyrovnalo teplote okolia. To zabezpečí rovnomerné tepelnú úpravu.
  2. Vložte vajíčko do hrnca: Umiestnite vajíčko do menšieho hrnca a nalejte dostatočné množstvo vody, aby ho celkom ponorila.
  3. Priveďte vodu do varu: Na strednom ohni priveďte vodu do varu. Keď začne voda vrieť a vytvárať paru, znížte teplotu na mierny oheň.
  4. Nastavte časovač podľa veľkosti a požiadaviek: Tu je približný časový rámec, ktorý sa líši v závislosti od veľkosti vajíčka:
    • Malé vajíčko (S): 3-4 minúty na mäkké, 6-7 minút na stredne tuhé
    • Stredné vajíčko (M): 4-5 minút na mäkké, 7-8 minút na stredne tuhé
    • Veľké vajíčko (L): 5-6 minút na mäkké, 8-9 minút na stredne tuhé
  5. Monitorujte čas: Po nastavení časovača umožnite vajíčku variť na miernom ohni podľa preferovanej mäkkosti.
  6. Overte stupeň tuhnutia: Ak nie ste si istý/istá, či je vajíčko dostatočne mäkké alebo príliš tuhé, odporúčame vykonať test. Pomocou lyžičky vyberte vajíčko z hrnca a opatrne ho rozkrojte. Skontrolujte vnútornú konzistenciu a posúďte, či ste dosiahli požadovanú mäkkosť.
  7. Ochlaďte a ošúpajte: Po ukončení varu nechajte vajíčko chvíľu ochladnúť vo vode alebo pod studenou vodou. Tento krok zastaví proces varenia.
  8. Ošúpajte vajíčko: Keď je vajíčko dostatočne chladné, opatrne ho ošúpajte. Môžete začať od konca, kde sa nachádza vzduchová bublina, čo uľahčí peeling.

 

Aký čas sa varí vajíčko na mäkko?

Teraz máte hotové vajíčko na mäkko! Môžete si ho podávať samostatne, pridať do jedál ako vajíčkové šaláty alebo ho využiť ako prílohu k rôznym pokrmom.

Varenie vajíčka na mäkko je skvelý spôsob, ako si vychutnať túto výživnú potravinu s jemným žĺtkom, ktoré sa krásne rozteká. Čas varenia závisí od veľkosti vajíčka a želanej konzistencie žĺtka. Vo všeobecnosti platí nasledujúce:

  1. Príprava: Najprv si pripravte hrniec s vodou. Voda by mala byť dostatočne hlboká, aby vajíčko bolo úplne ponorené. Odporúča sa používať vajíčka, ktoré sú pri izbovej teplote, aby sa znížilo riziko prasknutia pri varení.

  2. Varíme:

    Bravčové stehno po taliansky

    Bravčové stehno po taliansky

    Čítať viac »

    • Pre klasické vajíčka strednej veľkosti varte vajíčko na mäkko asi 5 až 6 minút.
    • Pokiaľ použijete väčšie vajíčka (veľkosti L), vařte ich o minútu dlhšie, takže 6 až 7 minút.
    • Pre extra jemné žĺtko, ktoré zostane tekuté, zvoľte čas približne 4 minúty.
  3. Chladenie: Po uplynutí nastavenej doby ihneď vyberte vajíčko z vriacej vody a okamžite ho vložte do studenej vody alebo pod studený prúd. Tento proces zastaví varenie a zabráni nadmernému stuhnutiu žĺtka.

  4. Podávanie: Po ochladení môžete vajíčko olúpať a podávať ho na toast alebo s obľúbenou omáčkou. Vajcia na mäkko sú skvelým doplnkom k šalátom, polievkam či sendvičom.

Pamätajte, že každá kuchyňa môže mať svoje špecifiká, takže je možné, že budete musieť upraviť čas podľa svojich osobných skúseností a preferencií. Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Zlaté vajíčko píše:

    Tento návod je skvelý! Vždy som mal problém s varením vajíčok na mäkko, ale teraz viem, ako na to. Opravil som si svoj časovač a už sa teším na svoje dokonalé raňajky. Ďakujem za pomoc!

  2. Mäkkýček123 píše:

    Wow, aké jednoduché! Nikdy by ma nenapadlo nechať vajíčko pri izbovej teplote. Teraz budem mať vždy chutné mäkké vajíčka. Teším sa, že môžem vyskúšať rôzne časy varenia podľa veľkosti. Super tipy!

  3. VarenieSrdcom píše:

    Tento článok je úžasný! Varím vajíčka na mäkko každý víkend a konečne som našla správne časy. Je skvelé mať presný návod, ktorý mi pomôže dosiahnuť perfektnú textúru žĺtka. Určite to odporučím priateľom!

  4. OslíkVarenie píše:

    Tak sa mi páči tento recept! Vždy som mal problém s tým, že moje vajíčka boli buď príliš stuhnuté alebo nie dosť mäkké. Po týchto radách budem určite spokojnejší so svojimi raňajkami!

  5. KuchyňaMagie píše:

    Toto je presne to, čo som potreboval! Návod je veľmi jasný a jednoduchý na pochopenie. Už sa teším na to, ako si pripravím úžasné vajíčka na mäkko pre moju rodinu. Ďakujem za skvelý tip!

  6. ŠéfKuchár9 píše:

    Perfektný návod na varenie vajíčka na mäkko! Nikdy by ma nenapadlo ochladiť ich pod studenou vodou hneď po varení. Myslím si, že s týmto trikom budú moje raňajky dokonalé už navždy!

  7. _VajíčkoRocker_ píše:

    ‚Dobrý deň, milovníci vajec! Tento článok mi otvoril oči! Teraz viem presne ako variť podľa preferencií a veľkosti mojich vajec. Určite vyskúšam niečo nové cez víkend – mám chuť na perfektné raňajky!‘

  8. #Opekanec# píše:

    ‚Ďakujem za skvelý návod! Varenie vajíčok môže byť zložitá záležitosť, ale tento postup je jednoduchý a zrozumiteľný. Už sa neviem dočkať tých jemných žĺtkov vo svojich jedlách!‘

  9. _RadosťZVarenia_ píše:

    ‚Tento článok ma inšpiroval v kuchyni! Konečne viem, ako dosiahnuť dokonalú mäkkosť mojich obľúbených raňajkových jedál. Skúsim aj ďalšie recepty z vášho blogu – veľmi sa mi páčia!‘

  10. _KreatívnyKuchár_ píše:

    ‚Veľmi užitočné rady pre každého milovníka varenia! Mám rád variabilitu vo varení a tento článok mi ukázal rôzne spôsoby prípravy vajec na mäkko podľa ich veľkosti.‘