Ak hľadáte recept na bravčové stehno v talianskom štýle, môžem vám poskytnúť jednoduchý a chutný recept:
Suroviny:
- 1 kg bravčového stehna (kúpte najlepší kúsok mäsa, ktorý nájdete)
- 4 strúčiky cesnaku (strúčiky nakrájame na tenké plátky)
- 1 cibuľa (nakrájaná na kúsky)
- 1 pohár bieleho vína
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice čerstvého rozmarínu (nasekaného)
- soľ a čierne korenie na dochutenie
Bravčové stehno po taliansky
Postup:
- Pripravte si marinádu tým, že v miske zmiešate olivový olej, cesnak, rozmarín, soľ a korenie.
- Mäso dobre natrite marinádou a nechajte ho odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny (alebo celú noc).
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do pekáča položte cibuľu a položte na ňu marinované bravčové stehno.
- Zalejte mäso bielym vínom a zakryte pekáč alobalom.
- Pečte v rúre asi 2-3 hodiny, alebo kým mäso nebude jemné a lahodné.
- V priebehu pečenia občas obráťte stehno a polievajte ho šťavou z pekáča.
- Po upečení môžete mäso nechať ešte chvíľu odpočívať, potom ho nakrájajte na plátky a podávajte s prílohou podľa vlastného výberu.
Dúfam, že sa vám tento recept bude páčiť! Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 1 kg bravčového stehna
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 1 stredný zeler
- 400 g konzervovaných paradajok (alebo čerstvých)
- 2 lyžice olivového oleja
- 150 ml červeného vína
- 2 čajové lyžičky sušeného oregano
- 1 čajová lyžička rozmarínu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá bazalka na ozdobu
- parmezán (na posypanie)
Postup:
-
Príprava surovín: Bravčové stehno umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Následne ho nakrájame na väčšie kusy (približne 4-5 kociek). Cibuľu, mrkvu a zeler nakrájame na kocky, cesnak nasekáme na jemno.
-
Opekanie mäsa: Na panvici rozohrejeme olivový olej. Dáme tam kociek bravčového stehna a opečieme ich z každej strany do zlata. Mäso vyberieme a uložíme na tanier.
-
Zelenina: V tej istej panvici pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak. Orestujeme, kým zelenina nezmäkne a cibuľa nezpriehľadnie.
-
Pridanie vína a paradajok: Do panvice pridáme červené víno a necháme ho vypariť na približne 2-3 minúty. Následne pridáme konzervované paradajky (ak používame čerstvé, predtým ich je dobré buď passírovať, alebo nakrájať na malé kocky). Pridáme oregano, rozmarín, soľ a čierne korenie.
-
Dusenie: Vrátime opečené mäso do panvice a necháme variť na miernom ohni, pričom zakryjeme pokrievkou. Dusíme približne 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nebude mäkké.
-
Podávanie: Po uvarení podávame bravčové stehno s omáčkou na tanieri. Môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou a nastrúhaným parmezánom.
-
Prílohy: Ideálnou prílohou môžu byť zemiaky (varené alebo pečené), ryža, prípadne čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!