Ako dlho zapekať kuracie mäso?

To, ako dlho zapekať kuracie mäso, sa odvíja od druhu a veľkosti kusov, ako aj od teploty v rúre. Tu je orientačný časový rozptyl pre zapekanie kuracieho mäsa:

  • Celé kuracie prsia: Približne 25-30 minút pri teplote 200 °C.
  • Kuracie prsia (plátky): Približne 15-20 minút pri teplote 200 °C.
  • Celé kuracie stehná: Približne 40-45 minút pri teplote 200 °C.
  • Stehná kuracie (na kusy): Približne 30-35 minút pri teplote 200 °C.
  • Kuracie krídla: Približne 35-40 minút pri teplote 200 °C.

 

Aký je čas zapekania kuracieho mäsa?

Je podstatné skontrolovať vnútornú teplotu mäsa pomocou teplomera, aby ste zistili, či dosiahlo požadovanú teplotu pre potravinovú bezpečnosť. Pri kuracom mäse by to malo byť zvyčajne 75 °C v strede jednotlivých kusov. Po zapečení je dobré nechať mäso odpočívať niekoľko minút pred servírovaním, aby sa šťavy správne rozložili.

Zapekanie kuracieho mäsa patrí medzi obľúbené metódy prípravy, ktoré poskytujú chutný a šťavnatý výsledok. Doba pečenia závisí od viacerých faktorov, vrátane druhu kuracieho mäsa a teploty pečenia.

1. Celé kurča: Pri pečení celého kurčaťa sa odporúča zapekať ho na teplote 180 °C (350 °F) približne 1,5 až 2 hodiny, v závislosti od veľkosti. Kurča by malo dosiahnuť vnútornú teplotu aspoň 75 °C (165 °F) v najhrubšej časti.

2. Kuracie prsia: Tento typ mäsa zvyčajne vyžaduje kratší čas pečenia. Na 180 °C by sa mali piecť približne 25 až 30 minút. Je dôležité ich nepiecť príliš dlho, aby nestratili svoju šťavnatosť.

Hustá slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)

Hustá slovinská polievka z kyslej kapusty (Jota)

Čítať viac »

3. Kuracie stehná a nohy: Tieto časti obsahujú viac tuku a často sa piekajú dlhšie, zvyčajne 35 až 45 minút pri 180 °C. Opäť je potrebné skontrolovať vnútornú teplotu.

4. Predpríprava: Pri použití marinád alebo omáčok je potrebné zohľadniť to pri plánovaní času pečenia. Pridanie omáčky môže niekedy predĺžiť dobu, pretože sa najprv musí zohriat.

V každom prípade je najlepšie použiť teplomer na mäso, aby ste sa uistili, že kuracie mäso je bezpečne uvarené a zostáva šťavnaté. Nezabúdajte tiež na to, aby ste mäso po vybratí z rúry na chvíľu nechali odpočívať, aby sa šťavy usadili a chuť bola ešte intenzívnejšia.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

61 Komentárov

  1. Kralikova Liana píše:

    Super článok. Môj pokrm z kuracích prs sa vždy vysuší, tak teraz skúsim piecť kratšie.

  2. Slava Novotna píše:

    Dôležité informácie o teplote a čase pečenia. Ďakujem!

  3. Jolana Vircikova píše:

    Výborný návod, ako pripraviť chutné kuracie mäso bez toho, aby bolo suché.

  4. Zlatko123 píše:

    Veľmi užitočné informácie! Nikdy som nevedel, ako dlho zapekať kuracie mäso. Určite vyskúšam tieto tipy, aby som pripravil chutné jedlo pre svoju rodinu.

  5. JankaKucharka píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Zapekanie kuracieho mäsa sa teraz zdá jednoduchšie. Nezabudnem použiť teplomer na kontrolu teploty. Ďakujem!

    1. RoboCestovatel píše:

      Súhlasím, Janka! Teplomer je naozaj kľúčový. Keď som ho začal používať, jedlo je vždy perfektné!

    2. KatarinaM píše:

      Ja tiež! Počula som, že zapekané kurča je najlepšie s marinádou. Skúsim to nabudúce.

  6. PeťoKreatívny píše:

    Článok je super! Mám rád kuracie mäso a teraz viem presný čas pečenia. Už sa teším na večeru!

  7. MiriamZáhradka píše:

    Ďakujem za skvelé rady ohľadom zapekania! Nikdy by ma nenapadlo merať vnútornú teplotu mäsa.

    1. DanielDoma píše:

      ‚Miriam, máš pravdu! Rada sa učím nové veci o varení a tento článok ma inšpiroval.

  8. _Jozef_2023_ píše:

    ‚Vynikajúce informácie! Aj ja pečiem kurča a tieto tipy sú presne to, čo som potreboval. Ďakujem!

  9. Peťo123 píše:

    Super návod! Nikdy som nevedel, ako dlho piecť kuracie prsia. Teraz už viem, že stačí 25-30 minút a budú šťavnaté! Určite to vyskúšam. Ďakujem za skvelé tipy!

  10. JankaK píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Zapekanie kuracieho mäsa je moje obľúbené jedlo, ale nikdy som si nebola istá časom. Teším sa na večeru, keď to vyskúšam!

    1. Miloš99 píše:

      Presne tak, Janka! Aj ja sa teším na večeru! Vďaka za zdieľanie!

  11. DianaCool píše:

    Veľmi pekný článok! Odporúčania ohľadom času pečenia sú naozaj užitočné. Nemôžem sa dočkať, kedy si pripravím kuracie stehná. Dík!

  12. RoboHráč píše:

    Parádny návod na zapekanie! Kuracie mäso milujem a tieto tipy mi určite pomôžu urobiť ho chutnejšie. Nezabudnem na teplomer!

  13. ZuzkaSrdce píše:

    Ďakujem za informácie! Nikdy by ma nenapadlo piecť celé kurča tak dlho. Tento článok je skvelý pre každého, kto chce variť doma.

  14. "Šefkuchár" Milan píše:

    *Odpoveď nie je dostupná*

    1. "Kuchynský mág" Peter píše:

      *Odpoveď nie je dostupná*

  15. "Gulička" Eva píše:

    @Peťo123, aj ja mám rada šťavnaté mäso. Vždy to robím podľa týchto rád a nikdy nesklame!

  16. "Chalupár" Jozef píše:

    „Zapekanie kurčaťa je hit! Mám skvelý recept a tie časy pečenia sú presne to, čo potrebujem. Určite sa inšpirujem týmto článkom.“

  17. Peťko123 píše:

    Super tipy na zapekanie kuracieho mäsa! Nikdy som nevedel, že je to tak dôležité sledovať teplotu. Určite to vyskúšam! Dúfam, že sa mi podarí pripraviť šťavnaté a chutné kurča. Ďakujem za radu!

  18. Srandista99 píše:

    Veľmi užitočný článok! Milujem kuracie mäso a teraz viem, ako ho správne zapekať. Odporúčam všetkým vyskúšať tieto časy pečenia. Uvidím, aké bude moje prvé pokusné kurča, určite sa podelím o výsledok!

  19. Kocurik27 píše:

    Ďakujem za skvelé informácie! Nikdy som si nemyslel, že čas pečenia môže byť taký presný. Teraz sa nebojím pripraviť si vlastné jedlo. Teším sa na šťavnaté kúsky kurčaťa na tanieri!

  20. Bublinka88 píše:

    Tento článok mi otvoril oči ohľadom zapekania kuracieho mäsa! Už viem, ako správne pripraviť rôzne časti. Naša rodina si určite pochutná! Ďakujem za výborné tipy a rady.

  21. MimiPohoda píše:

    Wow, to sú fantastické rady! Kuracie prsia sa mi často vysušili, ale teraz už viem prečo. Určite skúsim piecť podľa týchto časov a teplôt. Teším sa na večeru!

  22. Dino456 píše:

    Fajn článok s užitočnými radami na zapekanie kuracieho mäsa! Veľmi ma zaujalo meranie vnútornej teploty – nikdy by ma to nenapadlo! Chystám sa dnes večer uvariť a dúfam v dobrý výsledok.

  23. ŽabkaMňamka píše:

    ‚Čas pečenia‘ je presne to, čo potrebujem vedieť! Kuracie stehná sú mojou obľúbenou voľbou a teraz ich pripravím ideálne. Ďakujem za skvelé tipy, určite budem pravidelne sledovať vaše rady.

  24. 'KreatívnyKuchár' píše:

    ‚Ak máte radi varenie ako ja, tento článok je poklad!‘ Skvelé informácie o tom, ako dosiahnuť dokonalosť pri príprave kuraciny. Nemôžem sa dočkať mojej ďalšej večere s rodinou!

  25. 'MačkaVZajatej' píše:

    ‚Vďaka za tieto super tipy!‘ Naozaj chcem skúsiť piecť celé kurča podľa vašich rád. Určite vyzerá tak šťavnato a chutne – nemôžem sa dočkať ochutnávky po upečení.

  26. 'ChillMaster' píše:

    ‚Toto je článok pre každého milovníka varenia!‘ Mám rád recepty s presnými inštrukciami a toto je presne ono. Kuracie krídla budú moje najbližšie jedlo a už teraz mám slinky!

  27. Kocúr123 píše:

    Tento článok je naozaj super! Mám rád, keď je všetko jasne vysvetlené. Odporúčam použiť teplomer na mäso, aby ste sa uistili, že je kurča dobre upečené. A určite, nechajte ho odpočívať po vybratí z rúry!

  28. MačkaMia píše:

    Ďakujem za tieto skvelé tipy! Vždy som mala problém s tým, ako dlho piecť kuracie mäso. Teraz už viem presne, čo robiť. Teším sa na varenie a určite to vyskúšam s rodinou!

  29. JankoB píše:

    Wow, to sú veľmi užitočné informácie! Nevedel som, že čas pečenia závisí od typu mäsa. Určite vyskúšam vaše rady a budem pozerať na vnútornú teplotu. Super článok!

  30. ZuzkaKucharka píše:

    Tento príspevok je fantastický! Rada pečiem kurča a vaše rady mi určite pomôžu. Odporúčam aj marinády pre lepšiu chuť! Ďakujem za skvelé tipy a pokračujte v písaní!

  31. PaliSlovak píše:

    Veľmi zaujímavý článok! Ja osobne milujem zapekané kuracie stehná a vaša časová tabuľka mi určite pomôže. Urobím to podľa vašich pokynov a už sa neviem dočkať výsledku!

  32. EvaCulina píše:

    Toto je presne to, čo som potrebovala vedieť! Pečenie kuracieho mäsa môže byť náročné, ale vy ste to tak pekne objasnili. Určite to vyskúšam a budem sa snažiť o dokonalosť v kuchyni.

  33. Tomasik99 píše:

    ‚Super článok!‘ Práve som si prečítal váš príspevok a veľmi ma zaujal. Nikdy by ma nenapadlo pozerať na vnútornú teplotu! Budem si dávať pozor nabudúce pri pečení.

  34. _Veselka_22 píše:

    ‚Skvelé rady!‘ Ďakujem za podrobnosti o čase pečenia kuracieho mäsa. Naozaj oceňujem konkrétne časy a teploty – uľahčuje mi to varenie pre moju rodinu!

  35. @AndyCooker píše:

    ‚Praktické tipy!‘ Tento článok ma naučil veľa nového o zapekaní kuracieho mäsa. Teplomer na mäso je skvelý nápad – nikdy by ma nenapadlo niečo také dôležité predtým skontrolovať!

  36. FeroHlava píše:

    ‚Úžasné informácie!‘ Vždy som mal obavy z pečenia kurčaťa, ale teraz mám istotu v tom, čo robiť. Vaše rady sú jasné a ľahko pochopiteľné – ďakujem vám za pomoc!

  37. Mia123 píše:

    Tento článok mi veľmi pomohol! Nikdy som nevedel, ako dlho piecť kuracie mäso. Teraz už viem, že je dôležité mať aj teplomer. Môžem sa tešiť na chutné jedlo, ďakujem za tipy!

  38. ŠefKuchár píše:

    Super rady! Urobil som kuracie prsia podľa vášho návodu a bolo to vynikajúce! Nechápem, prečo som to predtým nerobil. Odteraz budem piecť len takto. Skvelé informácie!

  39. Radoslav99 píše:

    Ďakujem za tento skvelý článok! Už som sa bál, že budem musieť experimentovať s časom pečenia. Teraz mám presne čo potrebujem a kurča bude šťavnaté a chutné. Veľmi sa teším na večeru!

  40. Bublinka píše:

    Konečne mám jasno v tom, ako piecť kuracie mäso! Vždy som mal obavy z toho, či je dostatočne uvarené. Ďakujem za praktické rady a presný čas pečenia, určite ich využijem!

  41. JasnýDeň píše:

    Tento článok je úžasný! Nikdy by ma nenapadlo merať teplotu mäsa, ale teraz viem, že je to dôležité pre bezpečnosť. Veľmi sa mi páči váš prístup k vareniu – určite ho vyskúšam doma.

  42. KreatívnyKuchár píše:

    Veľmi poučné informácie o zapekaní kuracieho mäsa! Mám rád varenie a tieto tipy mi ušetria veľa času a starostí. Určite ich zdieľam aj so svojimi priateľmi, aby vedeli tiež!

  43. Svetlonoska píše:

    Skvelý článok s užitočnými radami na prípravu kuracieho mäsa! Povedal by som, že každý by si mal prečítať tieto tipy pred varením. Teraz už viem presne ako na to. Ďakujem za inšpiráciu!

  44. 'Cukríček7' píše:

    ‚To bol skutočne skvelý článok o pečení kuracieho mäsa! Nikdy som nemal predstavu o správnych časoch a teplotách. Vďaka vám budem variť s väčšou istotou.‘

  45. 'Trpaslík14' píše:

    ‚Perfektné rady ohľadom zapekania kurčaťa! Skúsim to hneď tento víkend. Som si istý, že môj rodina bude nadšená z výsledku.‘

  46. 'ZelenáLúka' píše:

    ‚Vynikajúci článok plný cenných informácií o pečení kuracieho mäsa! Znie to jednoduchšie než som si myslel a určite vyskúšam vaše tipy už čoskoro.‘

  47. Mickey123 píše:

    Výborné rady! Nikdy som nevedel, ako dlho piecť kuracie mäso. Určite vyskúšam tieto časy. Ďakujem za tipy, určite budem mať chutné jedlo!

  48. Jasmina88 píše:

    Super informácie! Znie to jednoducho, ale presne viem, že sa môžem riadiť vašimi radami. Zapekanie kuracieho mäsa bude určite lepšie s týmito časmi!

  49. PeťoKuchár píše:

    Ďakujem za praktické tipy! Vždy som mal obavy z pečenia kurčaťa, ale teraz sa cítim istejšie. Čas na pečenie a kontrola teploty sú kľúčové. Teším sa na večeru!

  50. Svetuška píše:

    Skvelé rady! Nikdy som si nebola istá, ako dlho piecť kurča. Teraz už viem, čo robiť a určite vyskúšam vaše odporúčania. Môj rodinný obed bude skvelý!

  51. ZuzkaKozoroh píše:

    Úžasné informácie! Doba zapekania je pre mňa vždy záhadou. S týmito radami to bude jednoduchšie a bez obáv o suché mäso. Ďakujem za pomoc pri varení!

  52. PetríkMňam píše:

    ‚Kuracie mäso je moja obľúbená pochúťka! Rád varím a tieto tipy mi veľmi pomôžu. Myslím si, že zajtra skúsim celé kurča podľa vašich rád. Nech sa páči šťavnaté jedlo!‘

  53. -Lukáš- píše:

    ‚Toto sú presne informácie, ktoré potrebujem! Nevedel som si poradiť s časom pečenia, ale teraz už mám jasný plán na večeru so šťavnatým kurčaťom!‘

  54. _Nina_Happy_ píše:

    ‚Vďaka za super tipy ohľadom pečenia! Vždy som mala strach z toho, aby moje kurča nebolo suché a teraz to zvládnem s istotou!‘

  55. -Tomáš-09 píše:

    ‚Skvelý príspevok! Takto sa konečne zbavím nervozity pri pečení kuracieho mäsa. Určite vyskúšam všetky vaše odporúčania!‘

  56. @KlaraJoy@ píše:

    ‚Veľmi užitočné rady pre každého kuchára! Teším sa na to, ako moje jedlo konečne dostane správnu chuť a štruktúru!‘