Ako pripraviť aljašskú tresku?
Ahoj priateľ! Ak máš rád ryby, isto by si mal vyskúšať aljašskú tresku. Je to výnimočne chutná ryba s jemným mäsom, ktorú je možné pripraviť rôznymi spôsobmi. Ja ti však navrhujem jednoduchý recept na aljašskú tresku pripravovanú na panvici. Ver mi, bude to lahôdka!
Na čo budeme potrebovať:
- 4 filety aljašskej tresky (približne 150-200 g každý)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 lyžice čerstvého petržlenu, drobno nasekaného
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava aljašskej tresky
Zdravím vás! Dnes vám predvedieme, ako si pripraviť skvostnú aljašskú tresku. Najprv dôkladne opláchnite filety a jemne ich osušte papierovými utierkami. Ak objavíte nejaké malé kostičky na filetoch, odstráňte ich. Následne na oboch stranách osolte a ochuťte čiernym korením. Môžete do zmesi pridať aj iné bylinky a koreniny podľa preferencií, ako napríklad čerstvo nasekanú bazalku alebo tymián.
Teraz prejdime na rozohriatie panvice. Rozohrejte veľkú panvicu na stredne silnom ohni a pridajte maslo spolu s olivovým olejom. Nechajte maslo roztopiť a olej zahriaty.
Potom uložte filety na panvicu s pokožkou smerom nadol. Smažte ich približne 3-4 minúty z každej strany, až do dosiahnutia krásneho zlatohnedého povrchu a tak, aby mäsko bolo pevné a biele. Smažte rybu na strednom ohni, aby sa vonkajší povrch dobre zlatil, ale vnútro ostalo šťavnaté.
V posledných minútach smaženia pridajte nasekaný cesnak do panvice a krátko ho orestujte, aby sa uvoľnili jeho arómy. Buďte opatrní, aby sa cesnak nepripálil, pretože by potom mohol získať nepríjemnú horkosť. Následne vytlačte šťavu z citróna a opatrne ošúpte jeho kôru. Citrónovú šťavu pridajte do panvice a premiešajte ju s maslom a olejom, potom pridajte aj ošúpanú citrónovú kôru. Citrónová kôra dodá jedlu úžasne sviežu príchuť.
Na záver pridajte nasekaný čerstvý petržlen na rybu a citrónovú omáčku. Aljašskú tresku podávajte okamžite, kým je horúca. Môžete ju kombinovať so šalátom, pečenými zemiakmi alebo akoukoľvek prílohou podľa vašich chutí. Takto pripravená aljašská treska je vynikajúcim jedlom, ktoré si môžete vychutnávať kedykoľvek. Je jednoduchá na prípravu a má báječný chuťový zážitok. Dobrú chuť!
2) Ako pripraviť aljašskú tresku?
Aljašská treska, tiež známa ako „pollock“, je obľúbeným druhom ryby, ktorý je známy svojou jemnou príchuťou a pevnou textúrou. Tieto filety sa skvele hodia na rôzne pokrmy, od jednoduchých príprav až po extravagantné recepty na pečenie. Tu sú niektoré kroky, ako pripraviť aljašskú tresku.
Suroviny:
- 4 filety aljašskej tresky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice olivového oleja alebo masla
- 1 citrón (na šťavu a plátky)
- Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo kôpor, voliteľne)
- Strúčik cesnaku (voliteľne)
Postup:
-
- Príprava filetu:
- Ak je ryba mrazená, pred prípravou ju úplne rozmrazte v chladničke alebo ju ponorte do studenej vody na niekoľko minút. Po rozmrazení ju opláchnite pod tečúcou vodou a jemne osušte pomocou papierových utierok.
- Ochutenie:
- Obe strany rybieho filetu osolte a okoreňte podľa chuti.
- Príprava filetu:
podľa preferencií. Môžete tiež pridať rozdrvený cesnak na zosilnenie chutí.
- Príprava panvice:
- Na strednom ohni zahrejte olivový olej alebo maslo na panvici. Keď sa olej dostatočne rozohreje, vložte filety tresky.
- Praženie:
- Pražte filety približne 3-4 minúty na jednej strane, potom ich opatrne prevráťte a pokračujte v pražení ďalšie 3-4 minúty, kým ryby nie sú pevné a s na zlatistým povrchom. Dĺžka varenia môže závisieť od hrúbky filetu.
- Finálne úpravy:
- Na záver varenia pridajte na panvicu plátky citróna, aby sa ryba obohatila o citrusovú arómu. Môžete pridať aj čerstvé bylinky, ktoré jedlu dodajú sviežosť.
- Podávanie:
- Aljaskú tresku servírujte horúcu, ideálne s ryžou, zemiakovým pyré alebo čerstvým šalátom. Môžete ju pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou pre posilnenie chuti.
Tipy:
- Treska je veľmi variabilný druh ryby, ktorý môžete pripraviť aj rôznymi metodami – pečením v rúre, na grile alebo v parnom hrnci.
- Skúste obohatiť marinádu o bylinky ako oregáno, bazalku alebo tymián, pre ďalšie vylepšenie chuti.
Užite si prípravu a vychutnajte si lahodnú aljaskú tresku!