Ako pripraviť aljašskú tresku

Ako pripraviť aljašskú tresku?

Ahoj priateľ! Ak máš rád ryby, isto by si mal vyskúšať aljašskú tresku. Je to výnimočne chutná ryba s jemným mäsom, ktorú je možné pripraviť rôznymi spôsobmi. Ja ti však navrhujem jednoduchý recept na aljašskú tresku pripravovanú na panvici. Ver mi, bude to lahôdka!

Na čo budeme potrebovať:

  • 4 filety aljašskej tresky (približne 150-200 g každý)
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 1 citrón (šťava a kôra)
  • 2 lyžice čerstvého petržlenu, drobno nasekaného
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

 

Ako pripraviť aljasku tresku - 2

Príprava aljašskej tresky

Zdravím vás! Dnes vám predvedieme, ako si pripraviť skvostnú aljašskú tresku. Najprv dôkladne opláchnite filety a jemne ich osušte papierovými utierkami. Ak objavíte nejaké malé kostičky na filetoch, odstráňte ich. Následne na oboch stranách osolte a ochuťte čiernym korením. Môžete do zmesi pridať aj iné bylinky a koreniny podľa preferencií, ako napríklad čerstvo nasekanú bazalku alebo tymián.

Teraz prejdime na rozohriatie panvice. Rozohrejte veľkú panvicu na stredne silnom ohni a pridajte maslo spolu s olivovým olejom. Nechajte maslo roztopiť a olej zahriaty.

Potom uložte filety na panvicu s pokožkou smerom nadol. Smažte ich približne 3-4 minúty z každej strany, až do dosiahnutia krásneho zlatohnedého povrchu a tak, aby mäsko bolo pevné a biele. Smažte rybu na strednom ohni, aby sa vonkajší povrch dobre zlatil, ale vnútro ostalo šťavnaté.

 

Ako pripraviť aljasku tresku - 3

V posledných minútach smaženia pridajte nasekaný cesnak do panvice a krátko ho orestujte, aby sa uvoľnili jeho arómy. Buďte opatrní, aby sa cesnak nepripálil, pretože by potom mohol získať nepríjemnú horkosť. Následne vytlačte šťavu z citróna a opatrne ošúpte jeho kôru. Citrónovú šťavu pridajte do panvice a premiešajte ju s maslom a olejom, potom pridajte aj ošúpanú citrónovú kôru. Citrónová kôra dodá jedlu úžasne sviežu príchuť.

Kuracie prsia s brokolicou v syrovej omáčke

Kuracie prsia s brokolicou v syrovej omáčke

Čítať viac »

Na záver pridajte nasekaný čerstvý petržlen na rybu a citrónovú omáčku. Aljašskú tresku podávajte okamžite, kým je horúca. Môžete ju kombinovať so šalátom, pečenými zemiakmi alebo akoukoľvek prílohou podľa vašich chutí. Takto pripravená aljašská treska je vynikajúcim jedlom, ktoré si môžete vychutnávať kedykoľvek. Je jednoduchá na prípravu a má báječný chuťový zážitok. Dobrú chuť!

 

Ako pripraviť aljašskú tresku - 4

2) Ako pripraviť aljašskú tresku?

Aljašská treska, tiež známa ako „pollock“, je obľúbeným druhom ryby, ktorý je známy svojou jemnou príchuťou a pevnou textúrou. Tieto filety sa skvele hodia na rôzne pokrmy, od jednoduchých príprav až po extravagantné recepty na pečenie. Tu sú niektoré kroky, ako pripraviť aljašskú tresku.

Suroviny:

  • 4 filety aljašskej tresky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice olivového oleja alebo masla
  • 1 citrón (na šťavu a plátky)
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo kôpor, voliteľne)
  • Strúčik cesnaku (voliteľne)

Postup:

    1. Príprava filetu:
      • Ak je ryba mrazená, pred prípravou ju úplne rozmrazte v chladničke alebo ju ponorte do studenej vody na niekoľko minút. Po rozmrazení ju opláchnite pod tečúcou vodou a jemne osušte pomocou papierových utierok.
    2. Ochutenie:
      • Obe strany rybieho filetu osolte a okoreňte podľa chuti.

podľa preferencií. Môžete tiež pridať rozdrvený cesnak na zosilnenie chutí.

  • Príprava panvice:
    • Na strednom ohni zahrejte olivový olej alebo maslo na panvici. Keď sa olej dostatočne rozohreje, vložte filety tresky.
  • Praženie:
    • Pražte filety približne 3-4 minúty na jednej strane, potom ich opatrne prevráťte a pokračujte v pražení ďalšie 3-4 minúty, kým ryby nie sú pevné a s na zlatistým povrchom. Dĺžka varenia môže závisieť od hrúbky filetu.
  • Finálne úpravy:
    • Na záver varenia pridajte na panvicu plátky citróna, aby sa ryba obohatila o citrusovú arómu. Môžete pridať aj čerstvé bylinky, ktoré jedlu dodajú sviežosť.
  • Podávanie:
    • Aljaskú tresku servírujte horúcu, ideálne s ryžou, zemiakovým pyré alebo čerstvým šalátom. Môžete ju pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou pre posilnenie chuti.

 

Ako pripraviť aljašskú tresku - 5

 

Tipy:
  • Treska je veľmi variabilný druh ryby, ktorý môžete pripraviť aj rôznymi metodami – pečením v rúre, na grile alebo v parnom hrnci.
  • Skúste obohatiť marinádu o bylinky ako oregáno, bazalku alebo tymián, pre ďalšie vylepšenie chuti.

Užite si prípravu a vychutnajte si lahodnú aljaskú tresku!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janko123 píše:

    Ahojte! Veľmi sa teším, že ste zverejnili recept na aljašskú tresku. Je to skvelé jedlo, ktoré milujem! Keď ju pripravím s čerstvým petržlenom a citrónom, je to naozaj lahodné. Určite vyskúšam tento recept!

  2. KocurikMily píše:

    Wow, tento recept vyzerá fantasticky! Aljašská treska je moja obľúbená ryba a na panvici sa pripravuje skvele. Milujem kombináciu cesnaku a citrónu, to dodáva jedlu úžasnú chuť. Ďakujem za tipy!

  3. StastnyDino píše:

    Super článok! Aljašská treska je fakt výborná ryba a mám rád, ako ste opísali postup prípravy. Určite si ho zapamätám a vyskúšam aj s vlastnými bylinkami. Teším sa na dobré jedlo!

  4. MačkaSlnko píše:

    Tento recept ma veľmi nadchol! Aljašská treska s citrónovou šťavou a cesnakom vyzerá tak chutne! Už sa neviem dočkať, kedy si ju pripravím doma pre celú rodinu. Skvelý tip na rýchly obed!

  5. Svetlonoska22 píše:

    Parádny návod na prípravu aljašskej tresky! Vždy som sa bála rybu smažiť, ale vaše jednoduché kroky mi dávajú odvahu to skúsiť. Verím, že to bude chutiť skvele s čerstvým šalátom!

  6. BubliBubli píše:

    Ahojte všetci! Tento recept na aljašskú tresku vyzerá veľmi chutne a lákavo. Určite ho vyskúšam! Mám rád jednoduché recepty a tento mi perfektne sedí. Nezabudnem pridať aj čerstvé bylinky!

  7. ZuzanaKocikova píše:

    Veľmi pekný článok o aljaške! Rada varím ryby a táto moja obľúbená je perfektnou voľbou na zdravý obed. Šťavnaté filety s petržlenom sú vždy hitom u nás doma. Teším sa na ďalšie vaše recepty!

  8. _FunnyFrog_ píše:

    ‚Ahojte kamaráti! Tento spôsob prípravy aljašskej tresky je presne to, čo potrebujem pre svoju rodinu. Rád varím a milujem jednoduché pokrmy ako tento. Môžem si predstaviť tú úžasnú chuť kombinácie cesnaku a citrónu!‘

  9. _MickeyMouseFan_ píše:

    ‚Krásny recept na aljašskú tresku! Som si istý, že moje deti budú nadšené z tejto chutnej ryby s omáčkou z citrónu. Ďakujem za inšpiráciu, určite vyskúšam hneď zajtra!‘

  10. _SunnyDay99_ píše:

    ‚Tento recept ma veľmi zaujal! Aljašská treska je skvelou voľbou pre rýchly večer doma so zdravým jedlom. Milujem kombináciu masla s olivovým olejom pri varení rýb.‘