Ako pripraviť filet z lososa?

Ak máte záujem pripraviť filet z lososa, riaďte sa nasledujúcimi krokmi:

  1. Zožeňte si potrebné suroviny: filet lososa, soľ, čierne korenie, bylinky a olivový olej.
  2. Rúru predhrejte na teplotu 180 °C.
  3. Na silikónovej alebo papierovej podložke pripravte základ pre filet.
  4. Filet dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a osušte ho papierovou utierkou.
  5. Pokvapkajte filet olivovým olejom a dôkladne ho potrite soľou, čiernym korením a vybranými bylinkami podľa vlastnej chuti (napríklad bazalkou, rozmarínom alebo citrónovým tymiánom).
  6. Položte filet na pripravenú podložku a pečte v rúre približne 12-15 minút, kým nie je mäso z vonkajška pekne zlatistej farby a v strede jemne ružové.
  7. Akonáhle je filet hotový, vyberte ho z rúry a nechajte ho odpočívať 5 minút, aby sa mäso „uvoľnilo“ a udržalo si šťavnatosť.

 

Ako na prípravu filetu z lososa?

Skvele sa hodí ako príloha dusená zelenina alebo šalát. Takisto môžete filet pokvapkať citrónovou šťavou pre čerstvú kyslosť. Prajem dobrú chuť!

Príprava filetu z lososa je nenáročná a zvládne ju každý, kto má základy varenia. Tu je postup, ktorý vám pomôže vytvoriť chutné a zdravé jedlo.

Potrebné suroviny:

  • Filet lososa (150-200 g na osobu)
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Citrón (na šťavu a na ozdobu)
  • Bylinky (napríklad kôpor alebo petržlen)
  • Prípadne cesnak, ak preferujete intenzívnejšiu chuť

Návod:

  1. Výber filetu: Zvoľte si kvalitný filet z lososa. Môžete ho kúpiť čerstvý alebo mrazený. Ak si vyberiete mrazený losos, nezabudnite ho pred prípravou rozmraziť v chlade.

  2. Príprava filetu: Pred varením nezabudnite filet umyť pod studenou vodou a osušiť utierkou. Skontrolujte, či sa v mäse nevyskytujú kosti a ak áno, odstráňte ich pinzetou.

  3. Dochutenie: Osoľte filet a posypte mletým čiernym korením z oboch strán. Môžete pridať aj nasekaný cesnak alebo bylinky podľa chuti.

    Kuracie prsia v smotanovej marináde

    Kuracie prsia v smotanovej marináde

    Čítať viac »

  4. Príprava na panvici: Na panvicu nalejte trošku olivového oleja a rozohrejte ju na stredne silnom plameni. Ak máte, pridajte aj maslo pre lepšiu chuť.

  5. Pečenie filetu: Akonáhle je panvica horúca, položte na ňu filet kožou nadol. Smažte približne 4-5 minút, až kým koža nebude chrumkavá. Potom filet jemne otočte a smažte ešte 3-4 minúty na druhej strane, alebo kým nie je mäso dostatočne prepečené. Doba varenia sa môže líšiť podľa hrúbky filetu.

  6. Podávanie: Po upečení preneste filet na tanier. Na záver ho pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou a ozdobte bylinkami. Podávajte s prílohou podľa výberu, ako napríklad ryža, zelenina na pare, alebo čerstvý šalát.

Rady:

  • Lososa je možné tiež upiecť v rúre. Predhrejte rúru na 200 °C, filet vložte na plech, pokvapkajte olejom a pečte asi 12-15 minút.
  • Pridajte rozličné koreniny alebo marinády podľa svojej chuti – dajú filetu zaujímavú príchuť.

Vďaka tomuto receptu si môžete vychutnať chutné a výživné jedlo bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Prajem dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na lososa je super! Už sa teším, ako ho skúsim. Mám rád jednoduché recepty, ktoré sú aj chutné. Dúfam, že to bude chutiť celej mojej rodine! Ďakujem za inšpiráciu.

  2. ZelenýMuffin píše:

    Wow, takto pripravený losos vyzerá skvele! Určite vyskúšam tento recept počas víkendu. Rád varím a toto sa mi zdá ako perfektný pokrm na oslavu. Ďakujem za zdieľanie!

  3. Slniečko88 píše:

    Pripravovať lososa je úžasné! Tento recept vyzerá veľmi jednoducho a pritom chutne. Určite ho vyskúšam s čerstvým šalátom. Veľmi sa teším na výsledok!

  4. Drobček21 píše:

    Jééj, losos je moja obľúbená ryba! Tento postup sa mi páči, lebo je rýchly a jasný. Myslím, že ho pripravím už zajtra na večeru. Dobrú chuť všetkým!

  5. MajkaZmrzka píše:

    Super článok! Lososa robievam často, ale nikdy som neskúsila piecť ho takto. Vďaka za tipy na bylinky – určite to vylepší chuť. Teším sa na nový zážitok pri varení!

  6. Cukrík34 píše:

    Konečne niečo jednoduché a chutné! Lososa milujem a tento spôsob prípravy ma nadchol. Určite pridám citrónovú šťavu ako odporúčate, to musí byť skvelé! Ďakujem za tip!

  7. PandaFan píše:

    ‚Dobrý deň, tento recept ma veľmi zaujal! Losos nikdy nebol taký lákavý pre mňa ako teraz. Teším sa na skúsenosť s touto prípravou – som si istý, že bude výborná.

  8. ŠťastnáKuchárka píše:

    ‚Mňam! Vďaka tomuto článku som dostala chuť na lososa hneď teraz. Plánujem ho pripraviť s dusenou zeleninou – to bude delikatesa! Skvelé rady a inšpirácie.

  9. 'LáskyplnýPohľad' píše:

    Losos mám rada a táto príprava vyzerá jednoduchá aj chutná. Akurát plánujem rodinnú večeru a toto bude skvelý pokrm pre všetkých. Už sa teším na ochutnávku!

  10. MačkaHráčka píše:

    ‚Tento recept je presne to, čo hľadám pre rýchlu večeru! Losos so šalátom znie skvele a zdravšie jedlo vždy poteší moju rodinu. Určite to vyskúšam už zajtra!‘