Aby si pripravil jelena, môžeš postupovať nasledovne:
- Očisti jelena – Odstráň vnútorné orgány, kožu a nečistoty. Dôležité je, aby si zachoval tú najvyššiu možnú hygienu počas celej prípravy.
- Rôzne metódy prípravy – Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť jelenie mäso. Niektoré z najpopulárnejších sú:
- Pečenie: Jelenie mäso môžeš pečať v rúre s bylinkovým nádychom a zeleninou.
- Smaženie: Pokiaľ preferuješ mäso na panvici, môžeš si pripraviť jelenie kotlety alebo steaky. Podávaj ich napríklad so šťavnatou omáčkou alebo lesnými plodmi.
- Dusenie: Dusené mäso je vždy šťavnaté a mäkké. Skúsiť môžeš napríklad dusiť jelena s červeným vínom a zeleninou.
- Dochutenie a prílohy – Na dochutenie jelenieho mäsa môžeš použiť rôzne bylinky a korenie podľa svojho gusta. Prílohy, ktoré sa k jeleniemu mäsu najčastejšie podávajú, sú zemiaky, knedle alebo šalát.
Ako pripraviť jeleňa?
Nezabudni, že príprava jelenieho mäsa si vyžaduje určitú zručnosť a odbornosť. Ak si nie si istý, odporúčam vyhľadať radu od skúseného kuchára.
Ak hľadáte recept z jelenieho mäsa, tu je jednoduchý a chutný spôsob, ako si pripraviť dusený jelení hribový guláš:
Suroviny:
- 500 g jelenieho mäsa (na kocky)
- 200 g hlivy ustricovej (nahrubo nakrájané)
- 1 veľká cibuľa (nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice oleja
- 500 ml vývaru (hovädzí alebo zeleninový)
- 200 ml červeného vína
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
Postup:
- Na začiatok si pripravte všetky potrebné suroviny, očistite a nakrájajte mäso, huby, cibuľu a cesnak.
- V hrnci zohrejte olej a orestujte cibuľu a cesnak, kým nebudú zlatisté. Potom pridajte kúsok jelenieho mäsa a opražte ho z každej strany, kým nezmení farbu.
- Pridajte múku a mletú sladkú papriku a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Postupne pridávajte vývar, červené víno a paradajkový pretlak. Dobre premiešajte a nechajte zmes za stáleho miešania prevrieť.
- Pridajte nakrájané hlivy ustricové a nechajte guláš dusiť na miernom ohni asi 1,5 až 2 hodiny, kým mäso nie je mäkké. Ak je potrebné, pridajte viac vývaru.
- Pred podávaním ochutnajte guláš soľou a čiernym korením podľa chuti. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujte s domácimi knedľami alebo zemiakmi.
Tento recept je skvelým spôsobom, ako si vychutnať jelenie mäso v kombinácii s hlivou ustricovou. Dúfam, že si ho vyskúšate a bude vám chutiť!
Dobrý recept, ale bodlo by na pomoc nejaké to video alebo obrázok.
Ale inak super. 🙂