Ak do jedla pridáme malé množstvo rozmarínu a citrónu, posunieme jeho chuť na novú úroveň. Trochu sa s jedlom zahrajme a môžeme dosiahnuť chutě, ktoré sú dokonca lepšie než v niektorých reštauráciách na Slovensku a v Česku.
Postup prípravy kuracích stehien na panvici
Zohľadnila som iba mäso v nutričných hodnotách. 🙂
2) Ako pripraviť kuracie stehná na panvici
Zoznam surovín:
- 4 kuracie stehná (môžete zvoliť aj s kožou alebo bez)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa osobnej chuti
- 2 strúčiky cesnaku (podľa preferencie, možno použiť aj viac)
- 1 lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu
- 1 citrón (šťava a nastrúhaná kôra)
- 200 ml kuracieho vývaru (alternatívne aj voda)
- Čerstvá petržlenová vňať na dekoráciu (nepovinné)
Postup:
- Príprava mäsa: Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte. Osoľte a okoreňte ich zo všetkých strán.
- Zohriatie oleja: Na širokej panvici zahrejte olivový olej na strednom ohni.
- Vyprážanie mäsa: Keď je olej dostatočne horúci, položte kuracie stehná kožou nadol. Opekajte ich 5-7 minút, kým sa nestanú zlatohnedými a chrumkavými. Potom ich otočte a pridajte na druhú stranu ďalších 5 minút.
- Pridanie cesnaku a byliniek: Na panvicu vložte nasekaný cesnak a sušený tymián (alebo rozmarín). Opečte ich spolu s kuracím mäsom približne 1 minútu, kým cesnak nezačne voňať.
- Podliatie: Nalejte kurací vývar (alebo vodu) a citrónovú šťavu s kôrou. Znížte teplotu na minimum a zakryte panvicu. Nechajte stehná dusiť asi 20-25 minút, až kým nie sú dostatočne prepečené a šťavnaté.
- Kontrola prepečenia: Skontrolujte, či je mäso dostatočne prepečené. Na kontrolu môžete využiť kuchynský teplomer – vnútorná teplota by mala dosiahnuť 75 °C.
- Podávanie: Po dokončení môžete stehná podávať priamo z panvice. Ozdobte ich čerstvou petržlenovou vňaťou. Servírujte s obľúbenou prílohou, akou sú zemiaky, ryža alebo zeleninový šalát.
Dobrú chuť!
3) Ako pripraviť kuracie stehná na panvici recept
Zoznam surovín:
- 4 kuracie stehná (s kožou a kosťou)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- 1 cibuľa (nasekaná na drobno)
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a čierne korenie (podľa preference)
- 1 citrón (šťava a nastrúhaná kôra)
- Čerstvá petržlenová vňať (na dekoráciu)
Postup:
- Príprava stehien:
- Kuracie stehná dôkladne umyte a osušte pomocou papierového uteráka. Následne ich ochuťte soľou, čiernym korením, oreganom a tymiánom z oboch strán.
- Zahrievanie panvice:
- Na veľkej panvici zohrievajte olivový olej na strednom ohni. Keď je olej horúci, pridajte kuracie stehná kožou nadol.
- Opekanie:
- Opekajte stehná približne 7-8 minút, kým nie sú krásne zlatohnedé. Potom ich otočte a opečte na druhej strane ďalších 5-7 minút.
- Pridanie cibuľky a cesnaku:
- Po vyprážaní kuracích stehien pridajte nasekanú cibuľu a cesnak na panvicu. Osmažte ďalších 3-4 minúty, kým cibuľa nezmäkne a cesnak neprevonia jedlo.
- Doplnenie chute:
- Do panvice pridajte citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa chute skombinovali.
- Dusenie:
- Znížte teplotu na minimálny stupeň, zakryte panvicu a nechajte dusiť ďalších 15-20 minút, alebo kým kuracie stehná nie sú úplne prepečené a šťavy sú priehľadné.
- Podávanie:
- Po dokončení vyberte kuracie stehná z panvice a nechajte ich chvíľu odpočívať. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a servírujte s obľúbenou prílohou, ako je ryža, zemiaky alebo čerstvý šalát.
Dobrú chuť!