Ako pripraviť kyslú kapustu

Pripravenie kyslej kapusty je pomerne jednoduché. Tu je postup:

  1. Vyberte si čerstvú hlavu kapusty. Odlepte niekoľko vonkajších listov a opláchnite ich pod tečúcou vodou.
  2. Rozrežte kapustu na polovicu a vyrežte tvrdé jadro. Nakrájajte kapustu na tenké rezance pomocou noža alebo strúhanky.
  3. V mise si vytvorte vrstvy kapusty. Medzi každou vrstvou pridajte trochu soli a zmesi korenín podľa chuti (napríklad mletý korenie, klinčeky, korianderové semienka alebo rasca). Na jeden kilogram kapusty by ste mali pridať približne 2-3 lyžice soli.
  4. Potom kapustu dobre premiešajte rukami, aby sa soľ a koreniny rovnomerne rozprestierali.
  5. Kapustu preložte do veľkej nádoby s viedenským uzáverom alebo fermentačnou nádobou, aby sa zabránilo kontaktu s vzduchom. Stačí ju jemne pritlačiť, aby sa uvoľnila šťava.
  6. Po zakrytí nádoby nechajte kapustu fermentovať pri izbovej teplote aspoň 1-2 týždne. V priebehu fermentácie by malo prichádzať k uvoľňovaniu bubliniek.
  7. Počas fermentácie udržujte kapustu ponorenú v šťave. Ak sa kapusta dostane na vrch, pridajte do nádoby niečo ťažké, aby ju ponorilo.
  8. Počas fermentácie sa môže na vrchu kapusty vytvoriť povlak plesní. Ak sú povlaky len na povrchu, jednoducho ich odstráňte a kapustu pod nimi by mala byť stále dobrá.
  9. Po fermentácii presuňte kyslú kapustu do chladničky. Môžete ju konzumovať hneď, ale časť šťavy sa ešte ďalej bude tvoriť a chute sa zlepšia s časom.

 

Ako pripraviť kyslú kapustu?

Užite si kyslú kapustu ako prílohu k mnohým jedlám alebo ju použite vo svojich obľúbených receptoch.

Podobné príspevky

Jeden komentár

  1. Ocino píše:

    Ja k nej pridám aj troška cukru ale keď je malo tak ocot.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *