Ako pripraviť údeny tempeh?

Ak máte záujem o prípravu údeného tempehu, dodržujte nasledujúce pokyny:

  1. Zakúpte čerstvý tempeh – ide o fermentovaný sójový výrobok, ktorý nájdete v mnohých obchodoch so zdravou výživou alebo v sekcii s tofu.
  2. Tempeh nakrájajte na plátky, hrubé alebo tenké, podľa vašich preferencií.
  3. Pripravte marinádu: zmiešajte sójovú omáčku, med, čerstvú citrónovú šťavu, korenie a hĺbkové korenie podľa svojho vkusu.
  4. Vložte plátky tempehu do misky a polejte ich marinádou. Nechajte marinovať minimálne 30 minút, aby sa marináda dobre vstrebala.
  5. Medzitým pripravte udiarňu. Ak ju nevlastníte, môžete využiť hrniec so sitom a pokrievkou. Priveďte vodu v hrnci do varu a umiestnite sitko s tempehom nad vriacu vodu.
  6. Zakryte hrniec alebo udiacu nádobu a nechajte tempeh udiť 30 až 45 minút. Týmto spôsobom tempeh získa príjemnú, dymovú príchuť.
  7. Po udení nechajte tempeh vychladnúť a môžete ho využiť na rôzne jedlá podľa vlastného výberu, napríklad do sendvičov, šalátov alebo wokov.

 

Ako pripraviť údený tempeh?

Výsledkom by mal byť delikátne dymový tempeh s šťavnatou chuťou. Prajem vám dobrú chuť!

Udený tempeh predstavuje vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Tu je návod, ako ho môžete pripraviť doma.

Potrebné suroviny:

  • Tempeh (1 balenie)
  • Marináda (môžete použiť sójovú omáčku, med, cesnak, zázvor, citrónovú šťavu a olivový olej podľa vlastnej chuti)
  • Dymová príchuť (ak máte, môžete zvoliť liquid smoke)
  • Zelenina (napr. paprika, cibuľa, cuketa) na prílohu
  • Soľ a korenie podľa vlastného vkusu

Príprava:

  1. Príprava tempehu: Najskôr nakrájajte tempeh na plátky alebo kocky. Môžete ho prenechať aj vcelku, ak si želáte.

  2. Marinovanie tempehu: V miske skombinujte všetky ingrediencie na marinádu. Doplňte ju tekutou dymovou príchuťou pre autentickú údenú chuť. Nalejte marinádu na nakrájaný tempeh a nechajte marinovať aspoň 30 minút, ideálne však niekoľko hodín alebo cez noc v chladničke.

    Kuracie prsia na poľovnícky spôsob

    Kuracie prsia na poľovnícky spôsob

    Čítať viac »

  3. Udenie: Ak máte doma údičku, môžete tempeh udid aj tam. Umiestnite ho do údičky a nastavte vhodnú teplotu (okolo 60-80 °C). Uďte ho približne 30-60 minút v závislosti od požadovanej intenzity chuti.

  4. Alternatívna metóda – varenie: V prípade, že nemáte údičku, jednoducho pripravte tempeh na panvici. Na panvici na strednom ohni zohrievajte trochu olivového oleja a na ňom opražte marinovaný tempeh. Opečte ho z oboch strán, až pokým nezíska zlatohnedú farbu.

  5. Podávanie: Udený tempeh môžete servírovať so grilovanou zeleninou, ryžou alebo v šaláte. Je vynikajúci aj ako prísada do rôznych jedál ako wraps, sendviče alebo curry.

Záver

Udený tempeh je lahodný a výživný, a jeho príprava je bezproblémová. Kombinovaním rôznych marinád a príloh môžete vytvoriť rozličné variácie, ktoré budú odrážať vaše chuťové preferencie. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Avatar of Kocúrik123 Kocúrik123 píše:

    Wow, údený tempeh vyzerá skvele! Nikdy som nevedel, že ho môžem takto pripraviť. Určite to skúsim. Mám rád, keď je jedlo chutné a zároveň zdravé. Vďaka za tento super recept!

  2. Avatar of SladkýMufin SladkýMufin píše:

    Údený tempeh znie naozaj fantasticky! Milujem experimentovať v kuchyni a tento recept ma inšpiroval. Už sa teším na to, ako si ho pripravím s čerstvou zeleninou. Ďakujem za tipy!

  3. Avatar of ZelenýList ZelenýList píše:

    Tento recept na údený tempeh je skvelý! Rád sa stravujem zdravo a toto je perfektná voľba. Už mám chuť na marinádu s medom a cesnakom. Veľmi sa teším, že to vyskúšam!

  4. Avatar of Cukrík007 Cukrík007 píše:

    Tak toto je bomba! Údený tempeh nikdy nevyzeral lepšie! Teším sa, ako si ho pripravím na víkendový obed. Je super vidieť takéto zdravé recepty, ktoré sú aj jednoduché na prípravu.

  5. Avatar of HraváMačka HraváMačka píše:

    Skvelý článok! Príprava údeného tempehu vyzerá veľmi zaujímavo a chutne. Určite vyskúšam vašu marinádu a pridať k nemu grilovanú zeleninu. Ďakujem za inšpiráciu!

  6. Avatar of BublinkovýSvet BublinkovýSvet píše:

    Som nadšený z tohto receptu! Údený tempeh chcem zaradiť do svojho jedálnička a tá marináda vyzerá úžasne chutne. Už sa teším na tú chuť! Ešte raz veľká vďaka za tieto tipy.

  7. Avatar of Srdiečko2023 Srdiečko2023 píše:

    ‚Údený tempeh‘ – čo za skvelé slovo! Tento recept ma zaujal od prvej chvíle, veľmi rada skúšam nové veci v kuchyni. Určite ho pripravím aj pre svojich priateľov. Super tipy!

  8. Avatar of VeselýJazdec VeselýJazdec píše:

    ‚Mmm, údený tempeh vyzerá fantasticky!‘ Toto určite skúsim pripraviť už tento víkend, keď mám čas variť. Milujem kombináciu zdravého jedla a dobrých chutí. Vďaka za tento zaujímavý recept!

  9. Avatar of 'Zlatíčko' 'Zlatíčko' píše:

    ‚Pripravovanie údeného tempehu? To je presne to, čo potrebujem!‘ Mám rád nové výzvy v kuchyni a tento recept mi dáva veľa možností na experimentovanie s chuťami.

  10. Avatar of ŠťastnýPánko ŠťastnýPánko píše:

    ‚Tento spôsob prípravy tempehu ma úplne nadchol!‘ Znie to jednoducho a chutne, určite to vyskúšam pri najbližšej rodinnej večeri.