Ako upiecť hovädzie

Ako upiecť hovädzie?

Existuje množstvo metód, ako pripraviť chutné hovädzie mäso. Tu je jednoduchý recept na pečené hovädzie:

Zloženie:

  • 1,5 kg hovädzieho mäsa (například hovězí žebro, roštěnec)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • čerstvé bylinky (napríklad tymián, rozmarín)

 

Ako upiecť hovädzie - 2

Ako pripraviť hovädzie mäso?

Návod:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Mäso dôkladne umyte a nechajte oschnúť.
  3. V miske zmiešajte olivový olej, cesnak, soľ a čierne korenie.
  4. Mäso natrite marinádou z pripravenej zmesi a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
  5. Na pečenie použite pekáč alebo plech, predtým ho natrite olivovým olejom.
  6. Vložte mäso na plech a pečte približne 20 minút z každej strany (čas pečenia sa môže líšiť na základe hrúbky mäsa a požadovanej úpravy).
  7. Pred vytiahnutím z rúry skontrolujte teplotu mäsa (vnútorná teplota by sa mala pohybovať medzi 57–63 °C pre stredne prepečené).
  8. Akonáhle je mäso upečené, nechajte ho niekoľko minút odpočívať pod fóliou, aby sa šťavy usadili.

Podávajte so na čerstvo nasekanými bylinkami a vašimi obľúbenými prílohami. Prajeme vám dobrú chuť!

 

Ako upiecť hovädzie - 3

2) Ako upiecť hovädzie?

Pečenie hovädzieho mäsa je fantastický spôsob, ako pripraviť lahodný a šťavnatý pokrm. Existuje niekoľko techník na pečenie hovädzieho mäsa, pričom výsledok sa líši v závislosti od zvoleného kusu a metódy pečenia. Tu je jednoduchý postup, ako upiecť hovädzie mäso.

Výber kusu mäsa

Najprv si vyberte vhodný kus hovädzieho mäsa. Medzi odporúčané varianty na pečenie patrí:

Príprava mäsa

  1. Marinovanie: Ak máte záujem, môžete hovädzie mäso marinovať. Použite olivový olej, cesnak, bylinky (napríklad rozmarín, tymián) a korenie. Marinujte aspoň 1-2 hodiny, ideálne cez noc v chladničke.

    Kurča na kari s kokosovým mliekom a zeleninou

    Kurča na kari s kokosovým mliekom a zeleninou

    Čítať viac »

  2. Teplota: Pred pečením nechajte mäso cca 30 minút stáť pri izbovej teplote, aby ste zabezpečili rovnomerné prepečenie.

Pečenie

  1. Predhriatie rúry: Rúru nastavte na 180°C (350°F).

  2. Solenie a korenenie: Pred pečením dobre osoľte a okoreňte mäso. Soľ napomáha dosiahnuť krásnu kôrku.

  3. Smaženie: Na panvici rozohrejte trochu oleja a z oboch strán krátko opečte mäso na vysokom ohni, aby sa uzavreli šťavy. To dodá lepšiu chuť a textúru.

  4. Pečenie v rúre: Mäso preložte na plech alebo do pekáča a pečte v predhriatej rúre. Doba pečenia závisí od veľkosti kusu mäsa a požadovanej úpravy (rare, medium, well-done). Tu sú orientačné časy:

    • Rare: 50-55 minút na 1 kg
    • Medium: 60-65 minút na 1 kg
    • Well-done: 70-75 minút na 1 kg
  5. Teplomer: Najlepšie sa osvedčuje používanie teplomera na mäso. Pre „rare“ by mala byť teplota okolo 50-52 °C, pre „medium“ 60-65 °C a pre „well-done“ cca 70 °C.

Dokončenie a odpočinok

Po upečení vyberte mäso z rúry a nechajte ho odpočívať 10-15 minút. Toto je kľúčové, pretože to umožňuje, aby sa šťavy v mäse rovnomerne rozložili.

Podávanie

Mäso môžete servírovať s rozmanitými prílohami, ako sú pečené zemiaky, zeleninové prílohy alebo omáčky podľa vlastného výberu. Nakrájajte ho na plátky a vychutnajte si skvelú chuť doma upečeného hovädzieho mäsa.

Verím, že vám tento návod pomôže a užijete si pečenie hovädzieho mäsa! Dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Marek píše:

    Dnes som našiel tento recept. Kedže starý sa mi neosvedčil, tak sa budem už len riadiť týmto. Odporučam.

  2. Kocúr123 píše:

    Tento recept je úžasný! Pečené hovädzie mäso je vždy skvelou voľbou na rodinné oslavy. Zbožňujem, ako sa pripravuje a akú vôňu má pri pečení. Určite vyskúšam tento návod, veľmi sa teším na výsledok!

  3. SlovenskáRybka píše:

    Mám rád jednoduché recepty a tento vyzerá skvele! Pečenie hovädzieho mäsa je pre mňa výnimočné. Kto by si pomyslel, že to môže byť také jednoduché? Teším sa, keď to vyskúšam so svojou rodinou. Dobrú chuť všetkým!

  4. PandaBamboo píše:

    Fantastický recept! Už dlho som hľadala niečo, čo by potešilo moju rodinu a toto vyzerá ako dokonalé jedlo. Pečené hovädzie mäso je jedným z našich obľúbených pokrmov. Určite to pripravím cez víkend!

  5. ZelenýJablko píše:

    Tento návod na pečenie hovädzieho mäsa je veľmi jasný a ľahko pochopiteľný! Veľmi ma potešil a už sa teším na výnimočný obed s týmto pokrmom. Myslím, že to bude veľký hit v mojej domácnosti!

  6. Bublina32 píše:

    Dobrý deň! Tento recept ma inšpiroval k tomu, aby som upiekol niečo špeciálne pre moju rodinu. Pečené hovädzie mäso je skutočná pochúťka a s týmto návodom to bude určite jednoduchejšie. Ďakujem za tipy!

  7. MliečnaCesta píše:

    ‚Wow‘, toto vyzerá naozaj chutne! Som nadšený z toho, že môžem pripraviť takéto úžasné jedlo doma. S touto marinádou musí byť hovädzie ešte lepšie ako obvykle! Uvidíme, ako mi to pôjde.

  8. _Kráľ_Pečenia_ píše:

    ‚Skvelý článok!‘ Vždy som mal problém s pečením mäsa, ale tento jednoduchý recept mi dáva nádej na úspech! Určite si ho uložím a vyskúšam ho čoskoro. Ďakujem za tento super tip!

  9. __LáskaKuchyňa__ píše:

    ‚Hmmm‘, už cítim tú vôňu pečeného hovädzieho mäsa vo svojej kuchyni! Tento recept sa mi páči kvôli jeho jednoduchosti a praktickosti. Neviem sa dočkať, kedy ho urobím pre svoju rodinu.

  10. _SladkýSen_99 píše:

    ‚To je presne to, čo som hľadala!‘ Chcem pripraviť niečo špeciálne pre priateľa a tento recept vyzerá jednoducho perfektne. Pečené hovädzie nikdy nesklame! Ďakujem za zdieľanie.

  11. __HviezdnyRecept__ píše:

    ‚Úžasné!‘ Tento článok ma inšpiroval k tomu, aby som sa pustil do pečenia doma viac často. Hovädzie mäso je klasika a s týmto postupom by malo ísť všetko hladko!