ako upiect hurku

 

Hurka, známa aj ako „húra,“ predstavuje tradičné slovenské jedlo, ktoré sa obyčajne pripravuje z nakrájaného bravčového mäsa, ryže a rôznych korenín. Je to veľmi chutná pochúťka, populárna najmä v zimnom období. V nasledujúcom návode si ukážeme, ako si môžete túto dobrotu pripraviť aj vo svojom domove.

Recept na hurku

Ingrediencie:

  • 800 g bravčového mäsa (napríklad stehno alebo krkovička)
  • 300 g ryže
  • 200 g údeného mäsa (napr. slanina alebo klobása)
  • 2 cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 l hovädzieho alebo kuracieho vývaru
  • 2 čajové lyžičky mletej papriky
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti
  • Štipka majoránky
  • 1-2 bobkové listy
  • Olej na smaženie

Postup:

  1. Príprava mäsa: Najprv dôkladne umyte bravčové mäso a nakrájajte ho na malé kocky. Údené mäso tiež nakrájajte na menšie kusy.
  2. Smaženie: Na veľkej panvici si rozohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a osmahnite ju do zlatista. Následne pridajte bravčové mäso a opečte ho, kým nie je krásne zhnednuté zo všetkých strán.
  3. Pridanie údeného mäsa: Akonáhle je bravčové mäso pripravené, do panvice pridajte údené mäso, nakrájaný cesnak a pokračujte v smažení ešte niekoľko minút.
  4. Pridanie ryže: Do panvice potom pridajte ryžu a všetky koreniny (mletú papriku, čierne korenie, majoránku a bobkový list). Dôkladne premiešajte, aby sa ryža obalila v koreninách.
  5. Zaliatie vývarom: Následne všetko zalejte horúcim vývarom tak, aby bol celý obsah ponorený. Zakryte a varte na nízkej teplote približne 30-40 minút, kým ryža nezmäkne a nevstrebe všetku tekutinu.
  6. Podávanie: Po uvarení nechajte hurku niekoľko minút odpočívať. Potom ju jemne premiešajte a ochutnajte. V prípade potreby dochutite soľou alebo korením.

Záver

Hurku môžete servírovať teplú ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k kyslej kapuste či nátierkam. Je to skvelé a sýte jedlo, ktoré si zamilujete. Nezabudnite, že každá rodina má svoj jedinečný spôsob prípravy hurky, takže nebojte sa experimentovať s ingredienciami a koreninami podľa vlastného vkusu. Prajeme vám dobrú chuť!

Plnené kuracie prsia

Plnené kuracie prsia

Čítať viac »

Ako upiecť hurku?-2

2) Ako upiecť hurku?

Ingrediencie:
– 1 hurka
– 1 cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– 1 lyžica oleja
– soľ, mleté čierne korenie
– troška octu

Postup:
1. Najskôr si pripravíme základnú zmes na prepečenie hurky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nakrájame na jemné kocky.
2. Na panvici si zohrejeme olej a pridáme cibuľu a cesnak. Smažíme na nízkom ohni, kým sa cibuľa nestane zlatistou.
3. Medzitým si hurku nakrájame na plátky. Ak chcete, je možné ju predtým trochu opiecť v rúre.
4. Keď je cibuľa hotová, pridáme hurku. Smažíme zo všetkých strán, až pokým nezíska krásnu zlatistú farbu.
5. Dochutíme soľou, čiernym korením a trochou octu. Dobre premiešame a necháme chvíľu podusiť.
6. Hotovú hurku môžete servírovať so zemiakovou kašou, knedľami alebo zeleninovým šalátom. Prajeme vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *