Ako upiecť hurky?

Hurky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z kysnutého cesta a varených zemiakov. Tu je jednoduchý postup, ako upiecť hurky:

Krok 1: Príprava cesta

  • Zmiešajte 500g múky s jednou lyžicou soli v miske.
  • V druhej miske rozpustite 1 kocku droždia v 250 ml teplej vody.
  • Pridajte droždovú zmes do misky s múkou a premiešajte.
  • Pridajte ďalších 250 ml teplej vody a vytvorte hladké cesto.
  • Posypte cesto múkou a nechajte ho v miske zdvojnásobiť objem, asi hodinu.

Krok 2: Príprava zemiakov

  • Zemiaky dôkladne umyte a uvarte v osolenej vode, kým nebudú mäkké.
  • Zemiaky nechajte vychladnúť, olúpte ich a nakrájajte na menšie kúsky.

 

Ako upiecť hurky?

Krok 3: Tvarovanie huriek

  • Cesto rozdelte na menšie kúsky a každý kúsok rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
  • Na každý plát cesta položte kúsok zemiakov.
  • Zatvorte cesto okolo zemiakov a dôkladne ho zatvorte, aby sa zemiaky nepretrhli.
  • Opakujte tento postup so zvyšným cestom a zemiakmi.

Krok 4: Pečenie huriek

  • Hurky položte na plech s papierom na pečenie.
  • Dajte ich do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a pečte asi 30-40 minút, kým nepreberú zlatistú farbu.

Hotové hurky podávajte ešte teplé. Môžete ich podávať samostatne alebo s omáčkou. Dobrú chuť!

 

2)

Pečenie huriek (alebo huriek, čiže kačacích stehien) je skvelý spôsob, ako si pripraviť chutné a šťavnaté jedlo. Hurky sú obľúbené najmä počas zimných mesiacov a sú prostredím tepla a vellufíny. Tu je recept na ich prípravu:

Ingrediencie:

  • 4 ks huriek (kačacích stehien)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice slnečnicového oleja alebo masla
  • 1 cibuľa
  • 2-3 zemiaky (voliteľne)
  • 1-2 mrkvy (voliteľne)
  • 1 pohár vody alebo vývaru
  • Korenie podľa chuti (tymián, rozmarín, paprika)

Postup:

  1. Príprava kuracích stehien: Pred pečením je dobré pripravovať hurky tak, aby sa ich koža dobre prepiekla a bola chrumkavá. Opláchnite ich pod tečúcou vodou, osušte papierovou utierkou a potom ich dôkladne posolte a okoreňte mletým čiernym korením.

  2. Cesnak a cibuľa: Cesnak prelisujte a cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Spojte ich s olejom alebo maslom a chvíľu ich opražte na panvici, aby sa uvoľnili arómy.

  3. Opraženie huriek: Na tej istej panvici, kde ste opražili cibuľu a cesnak, pridajte hurky, kožou nadol, a opražte ich z každej strany, aby boli zlatohnedé. Tento krok nie je povinný, ale pridáva chute.

  4. Príprava zeleniny: Ak pridávate zemiaky a mrkvu, ošúpte ich a nakrájajte na menšie kusy. Zeleninu môžete pridať priamo do pekáča spolu s hurkami.

  5. Pečenie: Preložte opražené hurky a zeleninu do hlbokého pekáča, pridajte prevarený cesnak a cibuľu. Nalejte pohár vody alebo vývaru, aby sa vytvorila para a hurky sa pekne uvarili. Zakryte pekáč alobalom alebo pokrievkou.

  6. Pečenie v rúre: Predhrejte rúru na 180 °C a pečte hurky asi 60-90 minút. Počas pečenia ich môžete občas polievať vlastnou šťavou. Posledných 15-20 minút pečenia odstráňte alobal, aby sa koža chrumkavo zapiekla.

  7. Podávanie: Ak sú hurky hotové, nechajte ich chvíľu vychladnúť. Podávajte so zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom a obľúbeným šalátom.

Pečené hurky sú delikátne a ich chuť sa dá variabilne doladiť podľa osobných preferencií. Vychutnajte si ich s rodinou alebo priateľmi a tešte sa z tohto zasýtiaceho jedla!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Miloš123 píše:

    Hurky sú naozaj skvelé jedlo! Mám ich rád, najmä keď sú ešte teplé a s omáčkou. Recept je veľmi jednoduchý a určite to vyskúšam. Už sa teším, ako si ich pripravím s rodinou!

  2. Slniečko píše:

    Tento recept na hurky ma nadchol! Vždy som mal rád tradičné slovenské jedlá a hurky sú medzi nimi moje obľúbené. Určite sa chystám ich upiecť podľa vášho návodu. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. JankoJ píše:

    Hurky sú fantastické! Zbožňujem tú kombináciu zemiakov a cesta. Tento recept je presne to, čo potrebujem na víkendové varenie. Urobím si k tomu aj nejakú chutnú omáčku a bude to dokonalé!

  4. Kvetinka píše:

    Tento recept je úžasný! Hurky milujem a vždy som sa bála ich pripraviť, ale teraz viem, že to zvládnem aj ja. Teším sa, že si ich upečiem pre svojich priateľov na oslavu.

  5. Zdravko68 píše:

    Skvelý návod na hurky! Nikdy som ich nepiekol doma, ale po prečítaní vášho postupu mám pocit, že to zvládnem bez problémov. Už sa teším na tú lahodnú chuť s mojou rodinou.

  6. Bublinka píše:

    Wow, hurky vyzerajú výborne! Naozaj mi chutia a tento recept je veľmi jasný. Určite ho vyskúšam tento víkend. Myslím si, že moja rodina bude nadšená z tejto dobroty!

  7. _Luca_99 píše:

    ‘Hurky’ mi vždy pripomínajú detstvo! Tento recept vyzerá jednoducho skvele. Neviem sa dočkať, kedy ich pripravím pre svojich blízkych. Ďakujem za tipy a triky na pečenie!

  8. -Danka- píše:

    ‘Hurky’ sú môj obľúbený pokrm! Mám radosť z toho, ako ľahko sa dajú pripraviť podľa tohto receptu. S pridaním čerstvých byliniek budú určite ešte chutnejšie!

  9. +Marek_87+ píše:

    ‘Hurky’ sú perfektným jedlom na chladné dni! Vaša príprava je veľmi podrobná a pomohla mi pochopiť celý proces pečenia. Ďakujem za váš čas pri písaní tohto článku!

  10. #Karo#21 píše:

    ‘Hurky’ milujem už od detstva! Tento recept vyzerá tak jednoducho a chutne, že ho musím okamžite vyskúšať. Budem variť s láskou pre celú rodinu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *