Hurky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré sa pripravuje z kysnutého cesta a varených zemiakov. Tu je jednoduchý postup, ako upiecť hurky:
Krok 1: Príprava cesta
- Zmiešajte 500g múky s jednou lyžicou soli v miske.
- V druhej miske rozpustite 1 kocku droždia v 250 ml teplej vody.
- Pridajte droždovú zmes do misky s múkou a premiešajte.
- Pridajte ďalších 250 ml teplej vody a vytvorte hladké cesto.
- Posypte cesto múkou a nechajte ho v miske zdvojnásobiť objem, asi hodinu.
Krok 2: Príprava zemiakov
- Zemiaky dôkladne umyte a uvarte v osolenej vode, kým nebudú mäkké.
- Zemiaky nechajte vychladnúť, olúpte ich a nakrájajte na menšie kúsky.
Ako upiecť hurky?
Krok 3: Tvarovanie huriek
- Cesto rozdelte na menšie kúsky a každý kúsok rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm.
- Na každý plát cesta položte kúsok zemiakov.
- Zatvorte cesto okolo zemiakov a dôkladne ho zatvorte, aby sa zemiaky nepretrhli.
- Opakujte tento postup so zvyšným cestom a zemiakmi.
Krok 4: Pečenie huriek
- Hurky položte na plech s papierom na pečenie.
- Dajte ich do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia a pečte asi 30-40 minút, kým nepreberú zlatistú farbu.
Hotové hurky podávajte ešte teplé. Môžete ich podávať samostatne alebo s omáčkou. Dobrú chuť!
2)
Pečenie huriek (alebo huriek, čiže kačacích stehien) je skvelý spôsob, ako si pripraviť chutné a šťavnaté jedlo. Hurky sú obľúbené najmä počas zimných mesiacov a sú prostredím tepla a vellufíny. Tu je recept na ich prípravu:
Ingrediencie:
- 4 ks huriek (kačacích stehien)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice slnečnicového oleja alebo masla
- 1 cibuľa
- 2-3 zemiaky (voliteľne)
- 1-2 mrkvy (voliteľne)
- 1 pohár vody alebo vývaru
- Korenie podľa chuti (tymián, rozmarín, paprika)
Postup:
-
Príprava kuracích stehien: Pred pečením je dobré pripravovať hurky tak, aby sa ich koža dobre prepiekla a bola chrumkavá. Opláchnite ich pod tečúcou vodou, osušte papierovou utierkou a potom ich dôkladne posolte a okoreňte mletým čiernym korením.
-
Cesnak a cibuľa: Cesnak prelisujte a cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Spojte ich s olejom alebo maslom a chvíľu ich opražte na panvici, aby sa uvoľnili arómy.
-
Opraženie huriek: Na tej istej panvici, kde ste opražili cibuľu a cesnak, pridajte hurky, kožou nadol, a opražte ich z každej strany, aby boli zlatohnedé. Tento krok nie je povinný, ale pridáva chute.
-
Príprava zeleniny: Ak pridávate zemiaky a mrkvu, ošúpte ich a nakrájajte na menšie kusy. Zeleninu môžete pridať priamo do pekáča spolu s hurkami.
-
Pečenie: Preložte opražené hurky a zeleninu do hlbokého pekáča, pridajte prevarený cesnak a cibuľu. Nalejte pohár vody alebo vývaru, aby sa vytvorila para a hurky sa pekne uvarili. Zakryte pekáč alobalom alebo pokrievkou.
-
Pečenie v rúre: Predhrejte rúru na 180 °C a pečte hurky asi 60-90 minút. Počas pečenia ich môžete občas polievať vlastnou šťavou. Posledných 15-20 minút pečenia odstráňte alobal, aby sa koža chrumkavo zapiekla.
-
Podávanie: Ak sú hurky hotové, nechajte ich chvíľu vychladnúť. Podávajte so zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom a obľúbeným šalátom.
Pečené hurky sú delikátne a ich chuť sa dá variabilne doladiť podľa osobných preferencií. Vychutnajte si ich s rodinou alebo priateľmi a tešte sa z tohto zasýtiaceho jedla!
Hurky sú naozaj skvelé jedlo! Mám ich rád, najmä keď sú ešte teplé a s omáčkou. Recept je veľmi jednoduchý a určite to vyskúšam. Už sa teším, ako si ich pripravím s rodinou!
Tento recept na hurky ma nadchol! Vždy som mal rád tradičné slovenské jedlá a hurky sú medzi nimi moje obľúbené. Určite sa chystám ich upiecť podľa vášho návodu. Ďakujem za inšpiráciu!
Hurky sú fantastické! Zbožňujem tú kombináciu zemiakov a cesta. Tento recept je presne to, čo potrebujem na víkendové varenie. Urobím si k tomu aj nejakú chutnú omáčku a bude to dokonalé!
Tento recept je úžasný! Hurky milujem a vždy som sa bála ich pripraviť, ale teraz viem, že to zvládnem aj ja. Teším sa, že si ich upečiem pre svojich priateľov na oslavu.
Skvelý návod na hurky! Nikdy som ich nepiekol doma, ale po prečítaní vášho postupu mám pocit, že to zvládnem bez problémov. Už sa teším na tú lahodnú chuť s mojou rodinou.
Wow, hurky vyzerajú výborne! Naozaj mi chutia a tento recept je veľmi jasný. Určite ho vyskúšam tento víkend. Myslím si, že moja rodina bude nadšená z tejto dobroty!
‘Hurky’ mi vždy pripomínajú detstvo! Tento recept vyzerá jednoducho skvele. Neviem sa dočkať, kedy ich pripravím pre svojich blízkych. Ďakujem za tipy a triky na pečenie!
‘Hurky’ sú môj obľúbený pokrm! Mám radosť z toho, ako ľahko sa dajú pripraviť podľa tohto receptu. S pridaním čerstvých byliniek budú určite ešte chutnejšie!
‘Hurky’ sú perfektným jedlom na chladné dni! Vaša príprava je veľmi podrobná a pomohla mi pochopiť celý proces pečenia. Ďakujem za váš čas pri písaní tohto článku!
‘Hurky’ milujem už od detstva! Tento recept vyzerá tak jednoducho a chutne, že ho musím okamžite vyskúšať. Budem variť s láskou pre celú rodinu!