Ako upiecť hurky

 

Hurky predstavujú klasické slovenské jedlo, ktoré sa skladá z kysnutého cesta a varených zemiakov. Tu je jednoduchý návod, ako ich pripraviť:

Krok 1: Tvorba cesta

  • V jednorazovej miske zmiešajte 500g múky s lyžicou soli.
  • V inej miske rozpustite 1 kocku droždia v 250 ml teplej vody.
  • Pridajte zmes droždia do misky s múkou a dobre premiešajte.
  • Do cesta pridajte ďalších 250 ml teplej vody a vytvorte hladké cesto.
  • Cesto posypte múkou a nechajte ho odpočívať v miske, kým nezdvojnásobí svoj objem, približne jednu hodinu.

Krok 2: Príprava zemiakov

  • Zemiaky dôkladne umyte a uvarte v osolenej vode do mäkka.
  • Nechajte ich vychladnúť, olúpte a nakrájajte na menšie kusy.

 

Ako upiecť hurky -2

Ako pripraviť hurky?

Krok 3: Formovanie huriek

  • Rozdeľte cesto na menšie časti a každú časť rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
  • Na každý plát cesta položte kúsok zemiakov.
  • Zatvorte cesto okolo zemiakov a poriadne ho uzavrite, aby zemiaky nevypadli.
  • Tento postup opakujte so zvyškom cesta a zemiakovej náplne.

Krok 4: Pečenie huriek

  • Hurky umiestnite na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Vložte ich do predhriatej rúry s teplotou 180 stupňov Celzia a pečte asi 30-40 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.

Hotové hurky podávajte ešte teplé. Môžete ich servírovať samostatne alebo s omáčkou. Prajeme dobrou chuť!

 

Ako upiecť hurky - 3

2) Ako upiecť hurky?

Pečenie huriek (alebo kačacích stehien) je vynikající spôsob, ako si pripraviť chutné a šťavnaté jedlo. Skvelé sú najmä v zimnom období, kedy poskytujú útulné pocity. Tu je recept na ich prípravu:

Ingrediencie:

Kuracie prsia na ihle

Kuracie prsia na ihle

Čítať viac »

  • 4 ks huriek (kačacích stehien)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice slnečnicového oleja alebo masla
  • 1 cibuľa
  • 2-3 zemiaky (podľa chuti)
  • 1-2 mrkvy (podľa chuti)
  • 1 pohár vody alebo vývaru
  • Korenie podľa preferencie (tymián, rozmarín, paprika)

Postup:

  1. Príprava kačacích stehien: Pred samotným pečením je dôležité, aby sa koža dobre prepiekla a stala sa chrumkavou. Opláchnite ich pod tečúcou vodou, osušte a dobre osolte a okoreňte mletým čiernym korením.

  2. Príprava cesnaku a cibule: Cesnak prelisujte a cibuľu nakrájajte nadrobno. Zmiešajte ich s olejom alebo maslom a opražte na panvici, aby sa arómy uvoľnili.

  3. Opraženie huriek: Na tej istej panvici, kde ste opražili cibuľu a cesnak, pridajte hurky, kožou smerom nadol, a opražte ich z oboch strán, aby sa zhnedli. Tento krok je voliteľný, ale pridáva na chuti.

  4. Príprava zeleniny: Ak sa rozhodnete pridať zemiaky a mrkvu, ošúpte ich a nakrájajte na menšie kúsky. Môžete túto zeleninu pridať priamo do pekáča spolu s hurkami.

  5. Pečenie: Presuňte opražené hurky a zeleninu do hlbokého pekáča, pridajte predvarený cesnak a cibuľu. Nalejte pohár vody alebo vývaru, aby sa vytvorila para a hurky sa pekne uvarili. Zakryte pekáč alobalom alebo pokrievkou.

  6. Pečenie v rúre: Predhrejte rúru na 180 °C a pečte hurky približne 60-90 minút. Počas pečenia ich môžete pravidelne polievať vlastnou šťavou. Posledných 15-20 minút odstráňte alobal, aby sa koža stala chrumkavou.

  7. Podávanie: Ak sú hurky hotové, nechajte ich chvíľu vychladnúť. Servírujte ich so zemiakmi, ryžou alebo čerstvým chlebom a obľúbeným šalátom.

 

Ako upiecť hurky - 4

Pečené hurky sú skvelé a ich chuť sa dá variabilne upraviť podľa individuálnych preferencií. Vychutnajte si ich v spoločnosti rodiny alebo priateľov a tešte sa z tohto sýteho jedla!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Miloš123 píše:

    Hurky sú naozaj skvelé jedlo! Mám ich rád, najmä keď sú ešte teplé a s omáčkou. Recept je veľmi jednoduchý a určite to vyskúšam. Už sa teším, ako si ich pripravím s rodinou!

  2. Slniečko píše:

    Tento recept na hurky ma nadchol! Vždy som mal rád tradičné slovenské jedlá a hurky sú medzi nimi moje obľúbené. Určite sa chystám ich upiecť podľa vášho návodu. Ďakujem za inšpiráciu!

  3. JankoJ píše:

    Hurky sú fantastické! Zbožňujem tú kombináciu zemiakov a cesta. Tento recept je presne to, čo potrebujem na víkendové varenie. Urobím si k tomu aj nejakú chutnú omáčku a bude to dokonalé!

  4. Kvetinka píše:

    Tento recept je úžasný! Hurky milujem a vždy som sa bála ich pripraviť, ale teraz viem, že to zvládnem aj ja. Teším sa, že si ich upečiem pre svojich priateľov na oslavu.

  5. Zdravko68 píše:

    Skvelý návod na hurky! Nikdy som ich nepiekol doma, ale po prečítaní vášho postupu mám pocit, že to zvládnem bez problémov. Už sa teším na tú lahodnú chuť s mojou rodinou.

  6. Bublinka píše:

    Wow, hurky vyzerajú výborne! Naozaj mi chutia a tento recept je veľmi jasný. Určite ho vyskúšam tento víkend. Myslím si, že moja rodina bude nadšená z tejto dobroty!

  7. _Luca_99 píše:

    ‚Hurky‘ mi vždy pripomínajú detstvo! Tento recept vyzerá jednoducho skvele. Neviem sa dočkať, kedy ich pripravím pre svojich blízkych. Ďakujem za tipy a triky na pečenie!

  8. -Danka- píše:

    ‚Hurky‘ sú môj obľúbený pokrm! Mám radosť z toho, ako ľahko sa dajú pripraviť podľa tohto receptu. S pridaním čerstvých byliniek budú určite ešte chutnejšie!

  9. +Marek_87+ píše:

    ‚Hurky‘ sú perfektným jedlom na chladné dni! Vaša príprava je veľmi podrobná a pomohla mi pochopiť celý proces pečenia. Ďakujem za váš čas pri písaní tohto článku!

  10. #Karo#21 píše:

    ‚Hurky‘ milujem už od detstva! Tento recept vyzerá tak jednoducho a chutne, že ho musím okamžite vyskúšať. Budem variť s láskou pre celú rodinu!