Ako upiecť hus? Recept. Hus je tradičné jedlo, ktoré sa často servíruje na slávnostných príležitostiach a rodinných oslavách. Pečená hus s chrumkavou kožou a šťavnatým mäsom je jedným z najobľúbenejších pokrmov, ktorý určite poteší vašich hostí. Pripravte si túto delikatesu podľa nasledujúceho receptu a prekvapte rodinu a priateľov nezabudnuteľným gastronomickým zážitkom.
Ingrediencie:
- 1 celá hus (približne 3-4 kg)
- Soľ
- Čierne korenie
- 1 cibula
- 2 jablká (najlepšie kyslé, napr. zelené jablká)
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 šálka vývaru (zeleninového alebo hydinového)
- 1/4 šálky medu (voliteľné, na glazúru)
- 1/2 šálky bieleho vína (voliteľné)
Postup:
- Príprava husi: Hus dôkladne umyte pod studenou vodou a osušujte papierovými utierkami. Odstráňte všetky vnútornosti, ktoré sú často súčasťou balenia.
- Ochutenie: Hus zvonku aj zvnútra dobre osoľte a okoreňte čiernym korením. Dajte pozor, aby bola dobrovoľne ochutená.
- Plnenie: Cibuľu, jablká a cesnak nakrájajte na menšie kúsky a naplňte nimi vnútro husi. Tieto ingrediencie dodajú mäsu skvelú chuť a arómu počas pečenia.
- Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C. Umiestnite hus do pekáča prsiami nahor. Ak máte, môžete pridať trochu bieleho vína a vývaru na dno pekáča, aby sa vytvorila para. Pečte husi približne 2-3 hodiny, v závislosti od jej veľkosti.
- Podlievanie: Počas pečenia pravidelne podlievajte hus vývarom, aby sa mäso nevysušilo. Po uplynutí asi 1,5 hodiny môžete hus potrieť medom na dosiahnutie zlatej a chrumkavej kôrky.
- Dokončenie pečenia: Keď je koža pekne zlatá a chrumkavá, môžete hus vybrať z rúry a nechať ju oddýchnuť približne 15-20 minút pred krájaním.
Záver
Pečená hus je výnimočným jedlom, ktoré dokáže uchvátiť každého. S týmto jednoduchým receptom si môžete pripraviť chutnú a šťavnatú hus, ktorá ozdobí váš stôl. Nezabudnite ju podávať s tradičnými prílohami, ako sú knedle, kapusta alebo zemiaky. Prajeme vám veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!
2) Ako upiecť hus? Recept
Recept na pečenú hus
Ingrediencie:
– 1 hus
– soľ
– čierne korenie
– cesnak
– petržlenová vňať
– maslo
– olej
– voda
Postup:
1. Hus dobre opláchnite a osušte.
2. V miske zmiešajte soľ, čierne korenie, nasekaný cesnak a petržlenovú vňať.
3. Hus natrite vonkajšou stranou zmesou.
4. Rúru predhrejte na 180 stupňov.
5. Vložte hus na plech a potrite maslom.
6. Pridajte trochu oleja a vody na dno plechu.
7. Pečte hus v rúre asi 2 – 2,5 hodiny, pravidelne ju polievajte výpekom.
8. Po upečení nechajte hus trochu odstáť pred podávaním.
Takto pripravená hus bude certifikovaným hitom na vašom jedálnom lístku. Dobrú chuť!