Ako upiecť jablká?
Ak máte záujem o pečenie jabĺk, riaďte sa nasledujúcimi pokynmi:
Ako na pečené jablká?
- Na začiatok si pripravte jablká. Zvyčajne sú najvhodnejšie kyslé odrody, keďže počas pečenia ich kyslosť mierne klesne. Ošúpte ich, odstráňte jadierka a nakrájajte na malé kusy alebo šťavnaté plátky podľa vlastného uváženia.
- Predhřejte rúru na teplotu približne 180 stupňov Celzia.
- Kým sa rúra zohrieva, pripravte si plnku do jabĺk. Môžete použiť cukor, trochu múky, škoricu a iné korenie, ak preferujete silnejšiu chuť. Tieto prísady zmiešajte v miske a dôkladne kombinujte s jablkami.
- Akonáhle je rúra dosť teplá, vložte jablká do pekáča alebo formy a pečte ich približne 20 – 30 minút, alebo kým sa nezmäknú a nezískajú zlatistý nádych.
- Po dokončení pečenia nechajte jablká trocha vychladnúť a potom ich môžete podávať buď samostatne, alebo s jemným krémom, zmrzlinou či polevou zo škorice.
Podľa vlastnej chuti môžete pridať aj iné prísady, ako orechy, sušené ovocie alebo rozinky. Prajeme vám dobrú chuť k týmto vynikajúcim pečeným jablkám!

2) Ako upiecť jablká?
Pečené jablká sú výborným a jednoduchým dezertom, ktorý si môžete ľahko pripraviť v domácich podmienkach. Sú nielen chutné, ale aj zdravé, a ideálne na jeseň a zimu. Tu je návod na ich prípravu.
Ingrediencie:
- 4-6 stredne veľkých jabĺk (odporúčame odrody ako Granny Smith, Golden Delicious alebo Fuji)
- 4-5 lyžíc hnedého cukru (podľa vašich preferencií môžete upraviť množstvo)
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky muškátového oriešku (voliteľné)
- Hrsť nasekaných vlašských alebo lieskových orechov (voliteľné)
- 1/4 šálky roztopeného masla alebo rastlinného oleja
- Sušené hrozienka alebo brusnice (voliteľné)
Procedúra:
-
Príprava jabĺk:
- Jabĺčka dôkladne umyte a opatrne vydlabte stred, aby ste sa zbavili jadierok. Na tento účel môžete využiť špeciálny vykrajovač alebo nôž. Dávajte si pozor, aby ste neprešli až na dno.
-
Plnka:
- V miske spojte hnedý cukor, škoricu, muškátový oriešok (ak ho použijete), nasekané orechy a hrozienka alebo brusnice (ak ich chcete pridať). Touto zmesou naplňte jablká.
-
Príprava plechu:
- Predhrejte rúru na 180 °C. Na plech položte papier na pečenie alebo ho jemne potrite maslom.
-
Pečenie jabĺk:
- Naplnené jablká umiestnite na plech a polejte ich roztopeným maslom (alebo olejom). Tento krok zabezpečí, že jablká budú šťavnaté.
- Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým jablká nezmäknú a nezačnú sa jemne karamelizovať.
-
Servírovanie:
- Po upečení nechajte jablká chvíľu vychladnúť. Môžete ich podávať samostatne alebo s kopčekom zmrzliny, šľahačky či jogurtu.
Tipy:
- Vyskúšajte rôzne odrody jabĺk pre rôzne chute a textúry.
- Ak preferujete sladšie varianty, môžete pred pečením posypať jablká medom.
- Pridaním trošky citrónovej šťavy do plnky zvýrazníte kyslastú chuť.
Pečené jablká sú vynikajúcou voľbou na rýchly dezert, ktorý si môžete vychutnať s vašou rodinou a priateľmi. Prajeme dobrú chuť!