Ako upiecť jahňací chrbát

Ako upiecť jahňací chrbát?

Pri príprave jahňacieho chrbta je kľúčové dosiahnuť jemnú a šťavnatú konzistenciu mäsa. Tu je jednoduchý recept na pečenie jahňacieho chrbta:

Čo potrebujete:

  • 1 kus jahňacieho chrbta
  • 4 strúčiky cesnaku
  • extra panenský olivový olej
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vlastného uváženia
  • čerstvé bylinky podľa vlastného výberu

 

Ako pripraviť jahňací chrbát?

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180°C.
  2. Cesnak očistite a rozdrvte na pastu pomocou noža alebo strúhadla.
  3. Chrbát natrite olejom a potrite cesnakovou pastou zo všetkých strán.
  4. Mäso posypte soľou, čerstvo mletým čiernym korením a rozmarínom alebo inými bylinkami podľa preferencií.
  5. Pokryte mäso a nechajte ho marinovať v chladničke minimálne dve hodiny (ideálne cez noc) pre lepší výsledok.
  6. Chrbát položte na hlboký pekáč a vložte do predhriatej rúry.
  7. Pečte jahňacie mäso zhruba 25-30 minút pri 180°C, alebo dovtedy, kým sa nedosiahne vnútorná teplota 60-65°C pre stredne prepečené mäso (doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od hrúbky kusu mäsa a požadovanej teploty).
  8. Po vybratí mäso z rúry nechajte oddychovať pod fóliou približne 10-15 minút.
  9. Nakoniec môžete jahňací chrbát nakrájať na plátky a podávať s vašimi obľúbenými prílohami.

Verím, že tento recept vám skutočne pomôže pri vytváraní lahodného jahňacieho chrbta. Dobrú chuť!

 

Ako upiecť jahňací chrbát - 2

2) Ako upiecť jahňací chrbát?

Jahňací chrbát je skvelý a šťavnatý kúsok mäsa, ktorý je dokonalý pre slávnostné udalosti alebo rodinné stretnutia. Tu je návod, ako ho pripraviť krok po kroku:

Ingrediencie:

  • 1 kg jahňacieho chrbátu
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 vetvičky rozmarínu
  • 1-2 vetvičky tymiánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šálka bieleho vína alebo vývaru
  • Zelenina (napr. mrkva, zemiaky, cibuľa) – voliteľné na pečenie po boku chrbta

Postup:

  1. Príprava mäsa: Najskôr dôkladne umyte a osušte jahňací chrbát papierovým obrúskom. Potom ho dochuťte soľou a korením. Môžete pridať aj bylinky, ako je rozmarín a tymián, pre intenzívnejšie arómy.

    Kuracie prsia plnené hermelínom

    Kuracie prsia plnené hermelínom

    Čítať viac »

  2. Cesnak: Strúčiky cesnaku môžete nasekať na menšie časti alebo ich nechať celé. Pre silnejšiu chuť ich môžete jemne rozdrviť.

  3. Opečenie mäsa: Na zohriatom panvici na vysokom ohni rozohrejte olivový olej a opečte chrbát zo všetkých strán približne 6-8 minút, aby sa zachovali šťavy a vytvorila sa chutná kôrka.

  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F). Opečené mäso preneste do pekáča. Okolo chrbátu pridajte nasekanú zeleninu a pokryte cesnakom. Zalejte bielym vínom alebo vývarom.

  5. Pečenie v rúre: Pečte v predhriatej rúre približne 1,5 hodiny alebo do želanej úrovne prepečenia (vnútorná teplota by mala dosiahnuť okolo 60 °C pre medium). Priebežne kontrolujte, aby sa mäso nevysušilo, a ak bude treba, môžete pridať trošku vývaru alebo vody.

  6. Odpočinok: Po upečení nechajte jahňací chrbát odpočívať asi 10-15 minút pred krájaním. Týmto spôsobom sa šťavy usadia vo vnútri mäsa a ostane šťavnaté.

  7. Servírovanie: Nakrájajte na plátky a podávajte s pečenou zeleninou a omáčkou z výpeku. Môžete pridať zemiaky alebo ryžu ako prílohu.

Tipy:

  • Pre lepší zážitok môžete marinovať jahňací chrbát na niekoľko hodín alebo cez noc v olivovom oleji, cesnaku a bylinkách.
  • Ak máte radi pikantnejšie chute, môžete do marinády pridať aj iné korenia alebo červenú papriku.

Jahňací chrbát je výnimočná pochúťka, ktorá určite očarí vašich hostí. Príjemné varenie!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

20 Komentárov

  1. Frantiska píše:

    Jahnací chrbát je skvelý recept.Pripravený podľa toho receptu mi vyšiel skvele.Ďakujem za nápad.

  2. Janko123 píše:

    Tento recept na jahňací chrbát je skvelý! Už sa teším, ako ho vyskúšam na rodinnej oslave. Určite pridám aj nejakú zeleninu, aby to bolo ešte chutnejšie. Ďakujem za tipy!

  3. Kvetinka88 píše:

    Wow, jahňací chrbát vyzerá úžasne! Musím povedať, že milujem recepty s cesnakom a bylinkami. Určite to bude lahôdka pre všetkých na večeri. Teším sa na výsledok!

  4. Milošik píše:

    Tento návod je presne to, čo som hľadal! Pečenie jahňacieho mäsa je pre mňa výnimočná udalosť a tento recept ma inšpiruje. Dúfam, že dopadne fantasticky. Ďakujem za zdieľanie!

  5. Slniečko píše:

    Recept na jahňací chrbát je jednoducho úžasný! Milujem, keď sa jedlo pripravuje s láskou a starostlivosťou. Určite to skúsim a verím, že moje rodina bude nadšená!

  6. Zlatko123 píše:

    Toto vyzerá ako perfektný recept na víkend! Jahňací chrbát so zeleninou a voňavým cesnakom? To musí byť lahoda! Už teraz som hladný len pri pohľade na fotku.

  7. Bublinková píše:

    Pripravovanie jahňacieho chrbta podľa vášho návodu vyzerá veľmi jednoduché a chutné. Odhodlala som sa to urobiť pre priateľov. Určite ich ohromím skvelou chuťou!

  8. MackoPuf píše:

    Jahňací chrbát je moja obľúbená pochúťka! Tento recept má všetko – cesnak, bylinky a šťavnaté mäso. Veľmi sa teším na pečenie podľa vašich pokynov. Ďakujem za inšpiráciu!

  9. Jazmínka píše:

    ‚Wow‘ efekt zabezpečí určite táto pochúťka! Nikdy som si nemyslela, že pečenie jahňacieho mäsa môže byť také jednoduché a zároveň chutné. Musím to vyskúšať čo najskôr!

  10. @Maliar2023 píše:

    ‚Skvelý recept!‘ Ja osobne milujem všetky druhy mäsa a toto vyzerá veľmi lákavo. Teším sa na kulinárske dobrodružstvo s týmto jedlom! Dobrú chuť všetkým.

  11. Macko123 píše:

    Tento recept na jahňací chrbát je skvelý! Milujem, ako sú všetky prísady tak jednoducho vysvetlené. Určite ho vyskúšam na rodinnej oslave. Mám rád, keď je jedlo šťavnaté a chutné!

  12. JankaS píše:

    Wow, tento recept vyzerá úžasne! Mám rada jahňacie a myslím, že s cesnakom a bylinkami to bude perfektné. Určite to vyskúšam, keď budem variť pre svojich priateľov. Ďakujem za tip!

  13. Petrik_22 píše:

    Super návod! Nikdy som nepiekol jahňacie mäso, ale tento recept ma inšpiruje. Všetko vyzerá tak jednoducho a chutne. Teším sa na chuť tejto delikatesy s rodinou!

  14. ZelenyKocur píše:

    Tento článok ma veľmi zaujal! Jahňací chrbát znie ako skvelý pokrm na špeciálne príležitosti. Oceňujem jasný postup a už sa teším, ako ho pripravím pre moju rodinu!

  15. Miriam_1985 píše:

    Musím povedať, že tento recept ma nadchol! Rada varím nové jedlá a jahňací chrbát vyzerá veľmi lákavo. Nápad s marinovaním cez noc je úžasný – určite to vyskúšam!

  16. FeroRobo píše:

    Dobrý deň! Veľmi sa mi páči tento jednoduchý recept na jahňací chrbát. Myslím si, že všetci v mojej rodine budú nadšení z tejto lahôdky. Ďakujem za zdieľanie!

  17. Bublinka12 píše:

    ‚Jahňací chrbát‘ – to znie skvele! Som nadšená z toho, aké jednoduché je pripraviť toto jedlo doma. Určite ho vyskúšam na nedeľný obed s mojimi najbližšími.

  18. _Kocurko_ píše:

    ‚Wow, aký úžasný recept! Jahňacie mäso mám veľmi rád a podľa tohto návodu ho určite zvládnem pripraviť aj ja sám doma.‘

  19. _Boris_Brno_ píše:

    ‚Dobrý článok! Tento recept vyzerá perfektne pre špeciálne príležitosti alebo len tak pre seba doma.‘

  20. Radoslav_Ahoj píše:

    Skvelý návod na jahňací chrbát! Hneď si to zapíšem a vyskúšam pripraviť cez víkend pre celú rodinu. Verím, že im bude chutiť!