Ako upiecť liptovské droby

 

Ako pripraviť liptovské droby? Včera som bola na zabíjačke a naučila som sa niečo nové. A ako je obvyklé na tomto webe, podelím sa o to s vami. 🙂

Liptovské droby sú klasickým slovenským jedlom, ktoré sa vyrábajú z krkovičky a iných údenín. Tu je recept na prípravu domácich liptovských drobov:

Ingrediencie:
– 500 g krkovičky
– 500 g bravčového tuku
– 500 g bravčovej pečene
– 1 veľká cibuľa
– 2 strúčiky cesnaku
– soľ, korenie, rasca, majoránka

Ako upiecť liptovské droby?

Postup:
1. Krkovičku, bravčový tuk a pečeň nakrájame na väčšie kocky a dôkladne premiešame.
2. Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na malé kúsky.
3. K mäsovej zmesi pridáme cibuľu, cesnak a korenie podľa vlastnej chuti.
4. Všetko dôkladne zamiešame a necháme odležať v chladničke minimálne 2 hodiny, najlepšie však cez noc, aby sa chute spojili.
5. Počas odležania príležitostne zmes premiešame.
6. Následne mäsovú zmes natlačíme na jemno a naplníme ju do črevného vaku.
7. Droby upečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov C a pečieme zhruba 1 hodinu.
8. Po upečení necháme droby vychladnúť a môžeme ich podávať.

Liptovské droby sa tradične servírujú s chrenom a kyslou repou. Dobrú chuť!

Ako upiecť liptovské droby?-2

2) Ako upiecť liptovské droby?

Liptovské droby sú považované za tradičnú slovenskú delikatesu, ktorá sa teší obľube pre svoju jedinečnú chuť a konzistenciu. Tieto chutné klobásy sú skvelou voľbou na oslavy, rodinné stretnutia alebo jednoducho na víkendový obed. V tomto článku vám prinesieme podrobný návod na to, ako piecť liptovské droby, aby ste si ich mohli vychutnať aj vo vašej domácnosti.

Ako pripraviť zmrzlinu?

Ako pripraviť zmrzlinu?

Čítať viac »

Ingrediencie potrebné na liptovské droby

Aby ste mohli pripraviť perfektné liptovské droby, budete potrebovať nasledujúce suroviny:

  • 1 kg mletého mäsa (najlepšie kombinácia bravčového a hovädzieho)
  • 200 g slaniny
  • 1 veľká cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička horčice
  • črevá na plnenie drobov

 

Postup prípravy liptovských drobov

Príprava liptovských drobov je jednoduchá a zvládne ju každý. Najprv si pripravte mleté mäso, ktoré zmiešate s najemno nasekanou slaninou, cibuľou a cesnakom. Potom dochuťte soľou, čiernym korením, paprikou a horčicou. Zmes poriadne premiešajte.

Črevá namočte do teplej vody a následne ich naplníte pripravenou zmesou. Uistite sa, že sú dobre uzavreté a nehrozí riziko, že by sa mohli roztrhnúť. Takto pripravené droby nechajte odležať v chladničke niekoľko hodín, aby sa chute prepojili.

Pre pečenie si predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia. Liptovské droby umiestnite na plech a pečte ich približne 30-40 minút, kým nie sú dokonale prepečené a zlatisté. Po upečení ich nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte s chlebom alebo kyslou kapustou.

Vďaka tomuto receptu si môžete vychutnať tradičné liptovské droby aj vo vlastnej kuchyni. Užite si krásne chvíle s rodinou a priateľmi pri stoloch plných chutí a slovenských tradícií.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

11 Komentárov

  1. Tfeldek píše:

    Vďaka za recept! Už sa neviem dočkať, kedy vyskúšam upiecť liptovské droby doma. Znie to skvelo a veľmi chutne!

  2. Marta123 píše:

    Veľmi som sa potešila, že som našla tento recept na liptovské droby! Včera som ich skúsila upiecť a všetkým veľmi chutili. Je to super jedlo na rodinné stretnutia a oslavy. Určite ho urobím znova!

  3. JozkoVesely píše:

    Liptovské droby sú naozaj výborné! Minulý víkend sme ich robili s rodinou a všetci si pochutnali. Postup je jednoduchý a výsledok stojí za to. Odporúčam vyskúšať, určite nebudete ľutovať!

  4. ZuzanaKucharka píše:

    Som veľmi nadšená z tohto receptu na liptovské droby! Robila som ich podľa vášho návodu a výsledok bol skvelý. Chutili mi aj mojej babke, ktorá má rada tradičné slovenské jedlá. Ďakujem za tip!

  5. PaliPrinc píše:

    Tento recept je jednoducho úžasný! Liptovské droby sme pripravili na oslavách a boli hneď preč. Všetci sa pýtali na recept, takže určite ho odporučím ďalej. Veľká vďaka za zdieľanie!

  6. LukasHrac píše:

    Čítal som tento článok o liptovských droboch a musím povedať, že ma to inšpirovalo! Už sa teším, kedy ich skúsim upiecť s priateľmi. Určite si pripravíme aj nejaké chutné omáčky k tomu.

  7. MajaSrdiecko píše:

    Tento recept ma nadchol! Liptovské droby sú moje obľúbené jedlo a teraz si ich môžem pripraviť aj doma. Postup je jasný a jednoduchý. Teším sa na rodinný obed s týmito dobrotami!

  8. KuboCestovatel píše:

    ‚Wow, konečne som objavil perfektný recept na liptovské droby! Vždy som si myslel, že sú zložité, ale tento návod je skvelý. Už sa teším, ako prekvapím moju rodinu touto lahôdkou.‘

  9. PetraUsmev píše:

    ‚Dnes sme robili liptovské droby podľa vášho receptu a musím povedať, že boli fantastické! Skvelá chuť, jednoducho sa pripravovali a všetkým chutili. Určite ich pripravíme znova!‘

  10. SaraRadosna píše:

    ‚Milujem tradičné slovenské jedlá ako sú liptovské droby! Tento recept je presne to, čo potrebujem pre rodinnú oslavu. Ďakujem za inšpiráciu!‘