Ako upiecť venčeky?

Ako upiecť venčeky?

Na prípravu venčekov budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 50 g masla
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • vanilkový cukor na posypanie

 

Akým spôsobom upiecť venčeky?

Postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  1. V teplej vode rozpustite droždie a primiešajte 1 lyžičku cukru. Nechajte droždie fermentovať približne 10 minút, kým nevzniknú bublinky.
  2. Do rozmernej misky preosejte múku a vmiešajte cukor a soľ. Vytvorte jamku uprostred.
  3. Do jamky pridajte rozpustené droždie, vajcia a mlieko. Začnite pomaly miešať a postupne pridávajte múku.
  4. Akonáhle sa cesto začne spojiť, primiešajte zmäknuté maslo a pokračujte v miešaní, až kým nebude zmes hladká.
  5. Premiestnite cesto na pomúčený povrch a dôkladne ho vypracujte. Potom ho vložte späť do misky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť približne 1 hodinu.
  6. Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho na hrúbku asi 2 cm. Pomocou vykrajovača na venčeky tvarujte jednotlivé kusy.
  7. Venčeky preneste na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte chvíľu kysnúť.
  8. Pred pečením ich posypte vanilkovým cukrom a vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 °C cca 15 – 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  9. Po vychladnutí ich môžete ozdobiť polevou alebo ich ponechať v pôvodnej podobe.

Dúfam, že vám tento recept na venčeky bude užitočný! Ak máte akékoľvek ďalšie otázky, neváhajte sa opýtať.

 

 

2) Ako upiecť venčeky?

Venčeky predstavujú tradičnú slovenskú sladkú dobrôtku, ktorú si obľúbili mnohé domácnosti. Ich jedinečný vzhľad a skvostná chuť ich robia skvelou voľbou na rôzne oslavy, sviatočné príležitosti či len tak k popoludňajšiemu čaju. Tu je jednoduchý recept, ako si venčeky pripraviť doma.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla alebo margarínu
  • 125 ml vody
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 3 vajíčka
  • 1 prášok do pečiva (voliteľné, ak chcete, aby boli nadýchanejšie)
  • Cukor a škorica na posypanie (podľa preferencie)
  • Čokoláda alebo poleva na dekoráciu (podľa vlastného vkusu)

Postup:

Ako pripraviť šampiňóny?

Ako pripraviť šampiňóny?

Čítať viac »

  1. Príprava cesta: V hrnci zohrejte vodu spoločne s maslom a soľou. Keď sa maslo úplne rozpustí, pridajte múku a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. Odstráňte z plameňa a nechajte trochu vychladnúť.

  2. Pridanie vajec: Do vychladnutého cesta postupne zapracujte vajcia a dôkladne miešajte, kým sa všetky prísady nespoja do hladkej zmesi. Ak chcete venčeky nadýchanejšie, môžete pridať aj prášok do pečiva.

  3. Formovanie venčekov: Cesto vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou trubičkou. Na plech pokrytý papierom na pečenie pripravte tvar venčeka – pracujte v kruhu, aby ste vytvorili otvor v strede. Môžete experimentovať s veľkosťou a formou, avšak väčšie venčeky si vyžadujú dlhší čas pečenia.

  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 200 °C. Pečte venčeky približne 20-25 minút, alebo dokým nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.

  5. Dekorácia: Po vychladnutí môžete venčeky posypať práškovým cukrom a škoricou, alebo ich ozdobiť rozpučenou čokoládou. Ak sa rozhodnete pre plnenie, môžete použiť vanilkový krém alebo šľahačku.

  6. Podávanie: Venčeky servírujte čerstvo upečené a plnené, alebo ich môžete uchovávať v uzavretej nádobe, kde vydržia niekoľko dní.

Pečenie venčekov je skvelý spôsob, ako si vychutnať tradičné slovenské sladkosti. S ich prípravou sa určite zabavíte a potešíte seba aj svojich blízkych. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Janka123 píše:

    Tento recept na venčeky je skvelý! Už sa teším, ako ich upečiem na narodeniny mojej dcéry. Mám rada, keď sa celá rodina stretne pri pečení a ochutnávaní. Ďakujem za jednoduchý návod!

  2. Kocurik89 píše:

    Wow, venčeky vyzerajú úžasne! Nikdy som si nemyslel, že ich môžem pripraviť aj doma. Určite skúsim tento recept, pretože milujem sladkosti a rád experimentujem v kuchyni. Super tip!

  3. Svetlanka píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Venčeky sú moja obľúbená pochúťka a tento spôsob prípravy vyzerá veľmi jednoduchý. Určite ho vyskúšam a poteším rodinu. Ďakujem za podelenie sa!

  4. Mačička78 píše:

    Venčeky sú skvelé na každú príležitosť! Vďaka tomuto receptu si ich budem môcť upiecť kedykoľvek. Teším sa na to, ako ich ozdobím čokoládou a škoricou. Skvelý tip, ďakujem!

  5. PečenieSrdcom píše:

    Milujem pečenie a tento recept na venčeky ma veľmi zaujal! Je jednoduchý a lákavý. Už mám chuť ich vyskúšať s priateľmi pri popoludňajšej káve. Určite to bude hit!

  6. ZuzkaKucharka píše:

    Veľmi pekný recept! Venčeky som vždy chcela skúsiť upiecť doma a teraz mám presný postup. Som nadšená z toho, aké budú chutné! Nezabudnem poslať fotku po upečení.

  7. SladkyZajko píše:

    Tento recept je super! Venčeky sú fantastické a mám radosť, že si ich môžem urobiť aj sama doma. Určite pripojím nejaké ovocie na dekoráciu, aby boli ešte krajšie!

  8. -KreativnyPekar- píše:

    ! Tieto venčeky ma inšpirovali k tomu, aby som sa pustil do pečenia aj ja! Vždy mi prišli zložité, ale váš návod je tak jasný. Verím, že to zvládnem s prehľadom!

  9. +MuffinQueen+ píše:

    ! Venčeky sú perfektné do kávy alebo čaju s priateľmi! Veľmi sa mi páči váš detailný popis postupu – určite ho vyskúšam už tento víkend.

  10. #Cukrarka# píše:

    ! Tento recept je úplne skvelý pre každého milovníka sladkostí ako ja! Som nadšená z toho, že si ich môžem upiecť kedykoľvek chcem – super tip na víkendové pečenie!