Ako upiecť venčeky?

Ak chcete upiecť venčeky, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 50 g masla
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • vanilkový cukor na posypanie

 

Ako upiecť venčeky?

Postup:

  1. V teplej vode rozpustite droždie a pridajte 1 lyžičku cukru. Nechajte droždie kysnúť asi 10 minút, kým sa nevytvoria bublinky.
  2. Do veľkej misky preosejte múku a pridajte cukor a soľ. Do stredu vytvorte jamku.
  3. Do jamky pridajte rozpustené droždie, vajcia a mlieko. Začnite miešať postupne pridávaním múky.
  4. Keď sa začne cesto zhromažďovať, pridajte doňho zmäknuté maslo. Pokračujte v miešaní až do hladka.
  5. Cesto vykladajte na pomúčený povrch a vypracujte ho dohladka. Vráťte ho do misky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť asi 1 hodinu.
  6. Po vyzretí cesto rozvaľkajte na asi 2 cm hrubé platne. Pomocou vystrihovača na venčeky vytvorte tvar.
  7. Venčeky preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte chvíľu kysnúť.
  8. Pred pečením ich posypte vanilkovým cukrom a dajte ich do vyhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 °C asi 15 – 20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
  9. Po vychladnutí ich môžete ozdobiť polevou alebo ich nechať prirodzené.

Dúfam, že vám tento recept na venčeky pomôže! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať.

 

2)

Venčeky sú tradičná slovenská sladká pochúťka, ktorú si obľúbili mnohé rodiny. Ich jedinečný tvar a lahodná chuť ich robia ideálnou voľbou na rôzne oslavy, sviatky či len tak na popoludňajší čaj. Tu je jednoduchý recept, ako si venčeky upečiete doma.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla alebo margarínu
  • 125 ml vody
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 3 vajíčka
  • 1 prášok do pečiva (voliteľné, ak chcete, aby boli nadýchanejšie)
  • Cukor a škorica na posypanie (podľa chuti)
  • Čokoláda alebo poleva na dekoráciu (podľa chuti)

Postup:

  1. Príprava cesta: V hrnci zohrejte vodu spolu s maslom a soľou. Keď sa maslo rozpustí, pridajte múku a miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto. Odstráňte z plameňa a nechajte trochu vychladnúť.

  2. Pridanie vajec: Do vychladnutého cesta postupne pridávajte vajcia a dobre miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespojí do hladkého cestíčka. Ak chcete venčeky nadýchanejšie, môžete pridať aj prášok do pečiva.

  3. Formovanie venčekov: Cesto vložte do cukrárskeho vrecka s dekoratívnou trubičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie vytvoríte tvar venčeka – pracujete v kruhu, aby vznikol otvor v strede. Môžete experimentovať s veľkosťou a tvarom, ale väčšie venčeky si vyžadujú dlhší čas pečenia.

  4. Pečenie: Predhrejte rúru na 200 °C. Pečte venčeky približne 20-25 minút, alebo pokiaľ nezískajú zlatistú farbu. Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.

  5. Dekorácia: Po vychladnutí môžete venčeky posypať práškovým cukrom a škoricou, alebo ich poliať rozpuštenou čokoládou. Ak sa rozhodnete pre plnenie, môžete použiť vanilkový krém alebo šľahačku.

  6. Podávanie: Venčeky podávajte čerstvo upečené a plnené, alebo si ich môžete uložiť do uzavretej nádoby, kde vám vydržia niekoľko dní.

Pečenie venčekov je skvelý spôsob, ako si vychutnať tradičné slovenské sladkosti. S ich prípravou sa určite zabavíte a potešíte seba aj svojich blízkych. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

10 Komentárov

  1. Janka123 píše:

    Tento recept na venčeky je skvelý! Už sa teším, ako ich upečiem na narodeniny mojej dcéry. Mám rada, keď sa celá rodina stretne pri pečení a ochutnávaní. Ďakujem za jednoduchý návod!

  2. Kocurik89 píše:

    Wow, venčeky vyzerajú úžasne! Nikdy som si nemyslel, že ich môžem pripraviť aj doma. Určite skúsim tento recept, pretože milujem sladkosti a rád experimentujem v kuchyni. Super tip!

  3. Svetlanka píše:

    Tento recept je presne to, čo som hľadala! Venčeky sú moja obľúbená pochúťka a tento spôsob prípravy vyzerá veľmi jednoduchý. Určite ho vyskúšam a poteším rodinu. Ďakujem za podelenie sa!

  4. Mačička78 píše:

    Venčeky sú skvelé na každú príležitosť! Vďaka tomuto receptu si ich budem môcť upiecť kedykoľvek. Teším sa na to, ako ich ozdobím čokoládou a škoricou. Skvelý tip, ďakujem!

  5. PečenieSrdcom píše:

    Milujem pečenie a tento recept na venčeky ma veľmi zaujal! Je jednoduchý a lákavý. Už mám chuť ich vyskúšať s priateľmi pri popoludňajšej káve. Určite to bude hit!

  6. ZuzkaKucharka píše:

    Veľmi pekný recept! Venčeky som vždy chcela skúsiť upiecť doma a teraz mám presný postup. Som nadšená z toho, aké budú chutné! Nezabudnem poslať fotku po upečení.

  7. SladkyZajko píše:

    Tento recept je super! Venčeky sú fantastické a mám radosť, že si ich môžem urobiť aj sama doma. Určite pripojím nejaké ovocie na dekoráciu, aby boli ešte krajšie!

  8. -KreativnyPekar- píše:

    ! Tieto venčeky ma inšpirovali k tomu, aby som sa pustil do pečenia aj ja! Vždy mi prišli zložité, ale váš návod je tak jasný. Verím, že to zvládnem s prehľadom!

  9. +MuffinQueen+ píše:

    ! Venčeky sú perfektné do kávy alebo čaju s priateľmi! Veľmi sa mi páči váš detailný popis postupu – určite ho vyskúšam už tento víkend.

  10. #Cukrarka# píše:

    ! Tento recept je úplne skvelý pre každého milovníka sladkostí ako ja! Som nadšená z toho, že si ich môžem upiecť kedykoľvek chcem – super tip na víkendové pečenie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *