Ak chcete upiecť venčeky, budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 500 g múky
- 250 ml mlieka
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 20 g čerstvého droždia
- 2 vajcia
- štipka soli
- vanilkový cukor na posypanie
Ako upiecť venčeky?
Postup:
- V teplej vode rozpustite droždie a pridajte 1 lyžičku cukru. Nechajte droždie kysnúť asi 10 minút, kým sa nevytvoria bublinky.
- Do veľkej misky preosejte múku a pridajte cukor a soľ. Do stredu vytvorte jamku.
- Do jamky pridajte rozpustené droždie, vajcia a mlieko. Začnite miešať postupne pridávaním múky.
- Keď sa začne cesto zhromažďovať, pridajte doňho zmäknuté maslo. Pokračujte v miešaní až do hladka.
- Cesto vykladajte na pomúčený povrch a vypracujte ho dohladka. Vráťte ho do misky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť asi 1 hodinu.
- Po vyzretí cesto rozvaľkajte na asi 2 cm hrubé platne. Pomocou vystrihovača na venčeky vytvorte tvar.
- Venčeky preneste na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte chvíľu kysnúť.
- Pred pečením ich posypte vanilkovým cukrom a dajte ich do vyhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 °C asi 15 – 20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
- Po vychladnutí ich môžete ozdobiť polevou alebo ich nechať prirodzené.
Dúfam, že vám tento recept na venčeky pomôže! Ak máte nejaké ďalšie otázky, neváhajte sa spýtať.