Ako upiecť veterniky?

Ako upiecť veterniky?

Ak máte záujem o prípravu veterníkov, riaďte sa nasledujúcimi pokynmi:

Suroviny:

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • 150 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 400 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g práškového cukru
  • 500 ml šľahačky na šľahanie

 

Ako si pripravíte veterníky?

Postup:

  1. V hrnci zahrejte vodu, pridajte maslo a štipku soli. Nechajte zmes priviesť do varu.
  2. Následne do nej vložte múku a miešajte, až kým sa nelepí na dno nádoby.
  3. Odstráňte hrniec z plameňa a do zmesi rozbite jedno vajce. Dôkladne premiešajte, kým sa vajce úplne nevmieša do cesta.
  4. Postupne pridajte zvyšné tri vajcia a po každom pridaní dôkladne premiešajte.
  5. Pripravené cesto vložte do cukrárskeho vrecka so špičkou a vykreslite malé kúsky na plech s papierom na pečenie.
  6. Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 25 minút, kým veterníky nezískajú zlatohnedú farbu a nenafúknu sa.
  7. Po upečení nechajte veterníky vychladnúť.
  8. Medzitým si pripravte náplň – zohrejte mlieko spolu s vanilkovým cukrom do varu.
  9. Potom ho odstavte a nechajte asi 15 minút odstáť.
  10. Pomaly miešajte a postupne pridávajte práškový cukor, až kým nevznikne hladká krémová náplň.
  11. Náplň vložte do veterníkov pomocou hrotu a ak chcete, môžete ich ozdobiť šľahačkou alebo čokoládou.

Nezabúdajte, že toto je základný recept, ktorý si môžete prispôsobiť podľa vlastných chutí. Prajeme dobrú chuť!

 

2) Ako upiecť veterniky?

Veterníky sú obľúbené dezerty, ktoré sa často servírujú na sviatkoch a oslavách. Ich pečenie môže byť veľmi zábavné, a výnimočne chutný výsledok určite poteší každého milovníka sladkého. Tu je jednoduchý návod na prípravu veterníkov.

Ako uvariť špagety?

Ako uvariť špagety?

Čítať viac »

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • 150 g hladkej múky
  • 4 veľké vajcia
  • štipka soli

Na plnku:

  • 500 ml mlieka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukor alebo 1 balenie vanilkovej essencie
  • 4 žĺtky
  • 40 g múky (ideálne kukuričnej)
  • 250 ml šľahačkovej smotany (na vyšľahanie)

Na polevu:

  • 100 g varnej čokolády
  • 1 polievková lyžica masla

Postup

1. Príprava cesta

  1. V hrnci priveďte vodu do varu spolu s maslom a soľou.
  2. Keď sa maslo úplne rozpustí a voda začne vrieť, pridajte múku a miešajte, kým sa cesto nezačne oddelovať od stien hrnca (približne 2-3 minúty).
  3. Nechajte cesto vychladnúť a potom postupne pridávajte vajcia, pričom každé dobre vmiešajte, až kým nebude cesto hladké a lesklé.

2.

Pečenie veterníkov

  1. Rúru predhrejte na teplotu 200 stupňov Celzia.
  2. Na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie, vytvarujte pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka malé guľôčky cesta. Nezabudnite nechať medzi nimi dostatočný priestor, pretože počas pečenia cesto porastie.
  3. Pečte približne 20-25 minút, alebo až kým veterníky nezískajú zlatohnedú farbu a nebudú pekne vykryté.
  4. Po upečení ich presuňte na mriežku a nechajte vychladnúť.

3. Príprava plnky

  1. V hrnci zahrejte mlieko spolu s cukrom a vanilkovým cukrom (alebo esenciou).
  2. V miske dobre vyšľahajte žĺtky s múkou a následne pomaly pridávajte teplé mlieko, aby sa vám vytvorila hladká zmes.
  3. Vráťte zmes späť do hrnca a varte na strednom ohni, kým nezíska požadovanú hustotu (približne 5-10 minút). Nezabudnite priebežne miešať!
  4. Po zvarení krému ho nechajte vychladnúť a následne doň vmiešajte šľahačku, ktorú ste ušľahali.

4. Plnenie a poleva

  1. Keď sú veterníky vychladené, opatrne ich prekrájajte na polovicu.
  2. Naplňte ich pripravenou plnkou a zakryte druhou polovicou.
  3. Na polevu rozpustite čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli a dôkladne premiešajte.
  4. Polejte veterníky čokoládou a nechajte stuhnúť.

Podávanie

Upečené veterníky servírujte na tanieri a môžete ich ozdobiť strúhanou čokoládou alebo nasekanými orechmi.

Dobrú chuť! Tieto upečené veterníky sú vynikajúcim dezertom, ktorý určite poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych.

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

10 Komentárov

  1. Kocúrik123 píše:

    Tento recept na veterníky je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako sú všetky ingrediencie jednoducho vysvetlené. Určite to skúsim a verím, že to bude chutné. Už sa teším, keď ich budem podávať na oslave!

  2. MiskaLásky píše:

    Wow, veterníky vyzerajú fantasticky! Nikdy som ich nevarila, ale tento recept ma povzbudil. Určite vyskúšam plnku s vanilkou, milujem sladkosti. Ďakujem za úžasný návod a určite dám vedieť, ako mi to dopadlo!

  3. ZelenýJablko píše:

    Tak toto je presne to, čo som hľadala! Veterníky sú moje obľúbené a tento recept vyzerá veľmi jednoduchý. Už sa nemôžem dočkať, kedy si ich upečiem doma s rodinou. Vďaka za tipy na ozdobenie!

  4. Srdiečko88 píše:

    Parádny recept na veterníky! Som nadšená z toho, že je tak podrobný. Vždy som mala strach z pečenia koláčikov, ale teraz sa cítim odvážnejšie. Verím, že výsledok bude chutný a poteší aj mojich priateľov!

  5. BublinkovýSen píše:

    Super návod na prípravu veterníkov! Mám rada pečenie a tento recept ma veľmi inšpiroval. Musím si pripraviť všetky ingrediencie a hneď zajtra začnem piecť. Dúfam, že budú tak krásne ako na obrázku!

  6. SladkýKvet píše:

    Veterníky sú skutočne lahodné! Tento recept je veľmi jasný a zrozumiteľný pre každého. Myslím si, že s mojou malou sestrou to zvládneme spoločne upiecť. Teším sa na tú radosť pri ochutnávaní našich výtvorov!

  7. _VeselýPavúk_ píše:

    ‚Toto je presne ten typ dezertu, ktorý milujem! Veterníky sú úžasné a táto príprava vyzerá super jednoducho. Určite pozvem kamarátov ochutnať naše dielo po upečení!‘

  8. _FialováMačka_ píše:

    ‚Návod na veterníky je fantastický! Mám chuť ihneď skúsiť túto klasiku doma. Myslím si, že výsledok bude stáť za to! Milujem pečenie pre rodinu.‘

  9. _Slniečko_2023_ píše:

    ‚Tento recept ma doslova nadchol! Neviem sa dočkať momentu, kedy si pripravím vlastné veterníky doma. Moji blízki budú určite šťastní.‘

  10. _ZlatéRybka_ píše:

    ‚Veľmi pekný návod na prípravu veterníkov! Takto to vyzerá jednoducho aj pre mňa, pretože nie som moc skúsená v pečení. Teším sa už teraz na tú chuť!‘