Ak chcete upiecť veterníky, nasledujte tieto kroky:
Suroviny:
- 250 ml vody
- 100 g masla
- 150 g múky
- 4 vajcia
- soľ
- 400 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- 100 g práškového cukru
- 500 ml šľahačky na šľahanie
Ako upiecť veterniky?
Postup:
- V hrnci zohrejte vodu a pridajte maslo a štipku soli. Nechajte zmes zovrieť.
- Potom pridajte múku a premiešajte, až kým sa zmes nezačne držať na dne hrnca.
- Hrnec odstavte z ohňa a pridajte jedno vajce. Dôkladne premiešajte, až kým sa vajce nepridá do cesta.
- Pridajte ďalšie tri vajcia postupne, dôkladne premiešajte po každom pridaní.
- Hotové cesto dajte do cukrárskeho vrecka so šípkou a vytlačte malé kúsky na plech s papierom na pečenie.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C asi 25 minút, až kým sa veterníky nezlatia a nafúknu.
- Po upečení nechajte veterníky vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte náplň – zohrejte mlieko s vanilkovým cukrom do varu.
- Odstavte z ohňa a nechajte stáť asi 15 minút.
- Potom miešajte pomaly a postupne pridávajte práškový cukor, až kým sa vytvorí krémová náplň.
- Veterníky nalejte do stredu pomocou rozťahujúceho hrotu. Ak chcete, môžete ich ozdobiť šľahačkou alebo čokoládou.
Majte na pamäti, že to je len základný recept, môžete si ho prispôsobiť svojim osobným preferenciám. Dobrú chuť!
2)
Veterníky sú obľúbené koláčiky, ktoré sa často podávajú na rôznych oslavách a sviatkoch. Pečenie veterníkov môže byť zábavné a ich výsledok určite poteší každého milovníka sladkostí. Tu je jednoduchý návod na to, ako upiecť veterníky.
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 ml vody
- 100 g masla
- 150 g hladkej múky
- 4 veľké vajcia
- štipka soli
Na plnku:
- 500 ml mlieka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukor alebo 1 balenie vanilkovej essencie
- 4 žĺtky
- 40 g múky (ideálne kukuričnej)
- 250 ml šľahačkovej smotany (na vyšľahanie)
Na polevu:
- 100 g čokolády (na varenie)
- 1 polievková lyžica masla
Postup
1. Príprava cesta
- V hrnci priveďte do varu vodu s maslom a soľou.
- Keď sa maslo rozpustí a voda začne vrieť, pridajte múku a miešajte, kým sa cesto začne oddelovať od stien hrnca (asi 2-3 minúty).
- Nechajte cesto vychladnúť, potom po jednom pridávajte vajcia a každé dobre vmiešajte, kým nebude cesto hladké a lesklé.
2. Pečenie veterníkov
- Predhriate rúru na 200 stupňov Celzia.
- Na plech vyložený papierom na pečenie formujte pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka malé kopčeky cesta, nechajte medzi nimi dostatok priestoru, pretože cesto pri pečení narastie.
- Pečte asi 20-25 minút, alebo kým veterníky nie sú zlatohnedé a správne vykryté.
- Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke.
3. Príprava plnky
- V hrnci zohrejte mlieko s cukrom a vanilkovým cukrom (alebo esenciou).
- V miske rozšľahajte žĺtky a múku, potom pomaly pridávajte teplé mlieko, aby ste vytvorili hladkú zmes.
- Zmes vráťte späť do hrnca a na strednom ohni ju varte, kým nezhustne (asi 5-10 minút). Nezabudnite miešať!
- Po uvarení krému ho nechajte vychladnúť a potom vmiešajte ušľahanú šľahačku.
4. Plnenie a poleva
- Po vychladnutí veterníkov ich opatrne rozrežte na polovicu.
- Naplňte ich pripravenou plnkou a zakryte druhou polovicou.
- Na polevu rozpustite čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli a dobre premiešajte.
- Polejte veterníky čokoládou a nechajte stuhnúť.
Podávanie
Upečené veterníky podávajte na tanieri a môžete ich ozdobiť strúhanou čokoládou alebo orechami.
Dobrú chuť! Upečené veterniky sú skvelým dezertom, ktorý určite poteší vás aj vašich blízkych.
Tento recept na veterníky je skvelý! Veľmi sa mi páči, ako sú všetky ingrediencie jednoducho vysvetlené. Určite to skúsim a verím, že to bude chutné. Už sa teším, keď ich budem podávať na oslave!
Wow, veterníky vyzerajú fantasticky! Nikdy som ich nevarila, ale tento recept ma povzbudil. Určite vyskúšam plnku s vanilkou, milujem sladkosti. Ďakujem za úžasný návod a určite dám vedieť, ako mi to dopadlo!
Tak toto je presne to, čo som hľadala! Veterníky sú moje obľúbené a tento recept vyzerá veľmi jednoduchý. Už sa nemôžem dočkať, kedy si ich upečiem doma s rodinou. Vďaka za tipy na ozdobenie!
Parádny recept na veterníky! Som nadšená z toho, že je tak podrobný. Vždy som mala strach z pečenia koláčikov, ale teraz sa cítim odvážnejšie. Verím, že výsledok bude chutný a poteší aj mojich priateľov!
Super návod na prípravu veterníkov! Mám rada pečenie a tento recept ma veľmi inšpiroval. Musím si pripraviť všetky ingrediencie a hneď zajtra začnem piecť. Dúfam, že budú tak krásne ako na obrázku!
Veterníky sú skutočne lahodné! Tento recept je veľmi jasný a zrozumiteľný pre každého. Myslím si, že s mojou malou sestrou to zvládneme spoločne upiecť. Teším sa na tú radosť pri ochutnávaní našich výtvorov!
‘Toto je presne ten typ dezertu, ktorý milujem! Veterníky sú úžasné a táto príprava vyzerá super jednoducho. Určite pozvem kamarátov ochutnať naše dielo po upečení!’
‘Návod na veterníky je fantastický! Mám chuť ihneď skúsiť túto klasiku doma. Myslím si, že výsledok bude stáť za to! Milujem pečenie pre rodinu.’
‘Tento recept ma doslova nadchol! Neviem sa dočkať momentu, kedy si pripravím vlastné veterníky doma. Moji blízki budú určite šťastní.’
‘Veľmi pekný návod na prípravu veterníkov! Takto to vyzerá jednoducho aj pre mňa, pretože nie som moc skúsená v pečení. Teším sa už teraz na tú chuť!’