Ako uvariť bôb

Ako uvariť bôb? Známy v anglickom pojdem pod slovom “calabar bean”.
Ide často o prehlaidanp rastlinku a v naších končinách sa tak, často v receptoch nevyskytuje. No to by vás nemalo odradiť od toho, prečo práve ju zaradiť do vášho jedálnička.

Nie len preto, že bôb je vážne chutný. Ale je to aj skvelá príloha k mäsu. Ocenia to najme priaznivici zdravhé životného štýlu.

Na uvarenie bôbu budete potrebovať:
– 500 g bôbu
– Vodu
– Soľ

 

Ako uvariť bôb?

Postup:
1. Pred umytím bôbu ich nakrájajte na menšie kúsky.
2. Do hrnca nalejte vodu, pridajte soľ a nechajte ju prevrieť.
3. Potom do prevranej vody pridajte nakrájaný bôb.
4. Varte bôb asi 15-20 minút na miernom ohni, pričom občas premiešajte.
5. Po uvarení bôb nechajte odstáť ešte pár minút, aby sa preliali výparom.

Uvarený bôb môžete podávať ako prílohu alebo ho môžete pridať do rôznych jedál. Dobrú chuť!

 

 

2)

Bôb je výnimočná strukovina, ktorá sa čoraz častejšie objavuje na našich stoloch. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu a ďalšie dôležité živiny, čo z neho robí vynikajúcu alternatívu k mäsu. Ak sa chcete naučiť, ako uvariť bôb, ste na správnom mieste!

Ingrediencie potrebné na varenie bôbu

Predtým, než začneme s varením, pozrite sa na zoznam ingrediencií, ktoré budete potrebovať:

  • 250 g suchého bôbu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Petržlen na ozdobu

Postup varenia bôbu

Teraz, keď máte všetky ingrediencie, môžete začať variť bôb. Tu je jednoduchý postup:

  1. Najprv bôb dôkladne prepláchnite a namočte do vody na 8-12 hodín. Týmto spôsobom zmäkne a bude sa lepšie variť.
  2. Po namočení bôb sceďte a dajte do hrnca. Nalejte doň dostatočné množstvo vody a priveďte do varu.
  3. Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a nechajte bôb variť približne 40-60 minút, alebo kým nebude mäkký.
  4. V inej panvici na olivovom oleji opražte cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nezmäknú.
  5. Keď je bôb hotový, zmiešajte ho s osmaženou zeleninou a dochuťte soľou a korením.
  6. Na záver podávajte s čerstvým petržlenom ako ozdobou.

Varenie bôbu nemusí byť náročné, a verte, že si túto lahodnú a výživnú dobrotu zamilujete!

Podobné príspevky

12 Komentárov

  1. Bohuslav68 píše:

    Výborný recept! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam.

  2. Kovacova Gizela píše:

    Ďakujem za super návod! Určite to budem variť.

  3. Bobo123 píše:

    Wow, bôb vyzerá naozaj skvele! Nikdy som ho nevaril, ale po prečítaní tohto receptu sa na to chystám. Určite vyskúšam pridať mrkvu a petržlen. Ďakujem za tipy!

  4. JankoSrdiecko píše:

    Tento recept na bôb je super! Mám rád strukoviny a určite skúsim variť podľa vášho postupu. Je to zdravé a chutné jedlo, ktoré môžem podávať k mäsu. Dík za inšpiráciu!

  5. MiskaKucharka píše:

    Bôb je skvelý! Nevedela som, ako ho správne uvariť, ale tento návod mi veľmi pomohol. Milujem variť zdravé jedlá pre moju rodinu. Teším sa na vynikajúci výsledok. Ďakujem!

  6. PeppaPigi píše:

    Ďakujem za recept! Bôb som nikdy nevarila, ale tento návod je jasný a zrozumiteľný. Rada skúšam nové jedlá a toto vyzerá veľmi chutne. Určite ho zaradím do svojho jedálnička!

  7. KocurMiaucik píše:

    To vyzerá ako skvelý recept! Bôb som mala len raz v reštaurácii, ale doma som ho ešte neskúšala. Po týchto pokynoch to určite napravím. Teším sa na jeho chuť!

  8. ZelenyHracik píše:

    Super článok o bôbe! Veľmi sa mi páči, že je to zdravé a výživné jedlo. Určite sa pustím do varenia a pridám aj cibuľku s cesnakom pre lepšiu chuť. Dík za tipy!

  9. RuzovySlon píše:

    Tento návod je fantastický! Bôb som nikdy nevaril, ale po prečítaní vášho postupu som nadšený skúsiť to s rodinou. Vyzerá to jednoducho a chutne – teším sa na varenie!

  10. _Bubli_23_ píše:

    …toto je presne to, čo hľadám! Chcem jesť zdravšie a bôb vyzerá ako perfektná voľba. Skúšal niekto túto kombináciu so zeleninou? Určite vyskúšam čoskoro!

  11. __PandaBoy__ píše:

    …naozaj ma zaujal tento recept na bôb! Je zaujímavé vedieť, aké sú jeho výhody pre zdravie. Som nadšený vyskúšať ho s olivovým olejom – bude to lahodné!

  12. KralikZabijak píše:

    Bôb je fakt lahodný! Po tomto recepte si ho určite pripravím doma…je úžasné vedieť o jeho zdravotných benefitoch! Všetkým odporúčam vyskúšať tento jednoduchý spôsob varenia!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *