Ako pripraviť bôb? V angličtine je známy pod názvom „calabar bean“.
Ide o pomerne prehliadanú rastlinu, ktorá sa v našich oblastiach často nevyskytuje v receptoch. To by vás však nemalo odradiť od zařadenia tohto jedla do vášho jedálnička.
Nie len preto, že bôb je naozaj lahodný, ale aj preto, že slúži ako skvelá príloha k mäsu. Ocenia to najmä tí, ktorí dbajú na zdravý životný štýl.
Na prípravu bôbu budete potrebovať:
– 500 g bôbu
– Vodu
– Soľ
Ako pripraviť bôb?
Postup:
1. Pred umytím bôb nakrájajte na menšie kúsky.
2. Do hrnca nalejte vodu, pridajte soľ a priveďte ju do varu.
3. Následne do prevratej vody vložte nakrájaný bôb.
4. Varte bôb približne 15-20 minút na miernom ohni, občas premiešajte.
5. Po uvarení nechajte bôb stáť ešte pár minút, aby sa dobre prelial výparom.
Uvarený bôb môžete servírovať ako prílohu alebo ho pridať do rôznych jedál. Prajeme dobrú chuť!

2) Ako uvariť bôb?
Bôb je nezvyčajná strukovina, ktorá sa čoraz častejšie ocitol na našich stoloch. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu a ďalšie cenné živiny, čo z neho robí vynikajúcu alternatívu k mäsu. Ak sa chcete dozvedieť, ako pripraviť bôb, ste na správnom mieste!
Ingrediencie potrebné na varenie bôbu
Predtým, než začneme s varením, nahliadnite na zoznam potrebných ingrediencií:
- 250 g suchého bôbu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvý petržlen na ozdobu
Postup prípravy bôbu
Teraz, keď máte všetky súčasti, môžete pristúpiť k vareniu bôbu. Tu je jednoduchý návod:
- Najprv bôb dôkladne prepláchnite a namočte do vody na 8-12 hodín. Takto zmäkne a varenie bude jednoduchšie.
- Po namočení bôb sceďte a umiestnite do hrnca. Nalejte dostatočné množstvo vody a priveďte do varu.
- Keď voda dosiahne bod varu, znížte teplotu a nechajte bôb variť približne 40-60 minút, alebo do mäkkosti.
- Na inej panvici osmažte na olivovom oleji cibuľu, cesnak a mrkvu, kým nezmäknú.
- Keď je bôb uvarený, premiešajte ho so zeleninou a dochuťte soľou a korením.
- Na záver podávajte s čerstvým petržlenom ako ozdobou.
Príprava bôbu nemusí byť zložitá, a verte, že si túto chutnú a výživnú pochúťku zamilujete!
Výborný recept! Už sa neviem dočkať, kedy ho vyskúšam.
Ďakujem za super návod! Určite to budem variť.
Wow, bôb vyzerá naozaj skvele! Nikdy som ho nevaril, ale po prečítaní tohto receptu sa na to chystám. Určite vyskúšam pridať mrkvu a petržlen. Ďakujem za tipy!
Tento recept na bôb je super! Mám rád strukoviny a určite skúsim variť podľa vášho postupu. Je to zdravé a chutné jedlo, ktoré môžem podávať k mäsu. Dík za inšpiráciu!
Bôb je skvelý! Nevedela som, ako ho správne uvariť, ale tento návod mi veľmi pomohol. Milujem variť zdravé jedlá pre moju rodinu. Teším sa na vynikajúci výsledok. Ďakujem!
Ďakujem za recept! Bôb som nikdy nevarila, ale tento návod je jasný a zrozumiteľný. Rada skúšam nové jedlá a toto vyzerá veľmi chutne. Určite ho zaradím do svojho jedálnička!
To vyzerá ako skvelý recept! Bôb som mala len raz v reštaurácii, ale doma som ho ešte neskúšala. Po týchto pokynoch to určite napravím. Teším sa na jeho chuť!
Super článok o bôbe! Veľmi sa mi páči, že je to zdravé a výživné jedlo. Určite sa pustím do varenia a pridám aj cibuľku s cesnakom pre lepšiu chuť. Dík za tipy!
Tento návod je fantastický! Bôb som nikdy nevaril, ale po prečítaní vášho postupu som nadšený skúsiť to s rodinou. Vyzerá to jednoducho a chutne – teším sa na varenie!
…toto je presne to, čo hľadám! Chcem jesť zdravšie a bôb vyzerá ako perfektná voľba. Skúšal niekto túto kombináciu so zeleninou? Určite vyskúšam čoskoro!
…naozaj ma zaujal tento recept na bôb! Je zaujímavé vedieť, aké sú jeho výhody pre zdravie. Som nadšený vyskúšať ho s olivovým olejom – bude to lahodné!
Bôb je fakt lahodný! Po tomto recepte si ho určite pripravím doma…je úžasné vedieť o jeho zdravotných benefitoch! Všetkým odporúčam vyskúšať tento jednoduchý spôsob varenia!