Ak chcete uvariť skutočne lahodné bobáľky, nasledujte tento dlhší postup:
Suroviny:
- 500 g pšeničného múky
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžica oleja
- 1 štipka soli
- 250 g mletého makua
- 100 g jemne nasekaných vlašských orechov
- 100 g jemne nasekaných sušených sliviek
- 100 g jemne nasekaných sušených marhúľ
- 100 g jemne nasekaných sušených čerezí
Ako uvariť bobaľky?
Postup:
- Zahrejte si mlieko do teploty cca 37 °C.
- Do veľkej misky si pripravte cesto. V tejto miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor a soľ. Vytvorte si do stredu jamku.
- Do stredu jamky pridajte vajcia a olej.
- Postupne prilievajte mlieko do jamky a pomaly zmiešajte s vajcami a olejom, postupne pridávajte múku zo stien jamky.
- Cesto premiešajte až do vzniku jednotnej hmoty. Ak je cesto príliš suche, pridajte malé množstvo mlieka. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
- Nechajte cesto odstáť aspoň 20 minút v teplom prostredí, prikryte utierkou alebo fóliou.
- Po odstátí si pripravte plnku. V miske zmiešajte mletý mak, jemne nasekané vlašské orechy, sušené slivky, sušené marhule a sušené čereše.
- Prehrejte rúru na 180 °C.
- Vyberte si plech, ktorý bude dostatočne veľký na roznášku bobáľkov. Natrite ho maslom alebo použite papier na pečenie.
- Rozvaľkajte cesto na plát hrubý približne 1 cm. Môžete si pomôcť múkou, aby cesto nelepilo k valčeku.
- Na rozvaľkané cesto dajte pripravenú plnku zo zmesi maku, orechov a sušeného ovocia. Rovnomerne rozložte plnku, ponechajte okraje voľné.
- Pomocou rolovaného cesta zošrolujte cesto s plnkou. Uistite sa, že bobáľky sú pevne zvinuté a plnka je dobre uzavretá.
- Zrolované cesto opatrne prestrihnite na menšie kúsky, asi 3 – 4 cm široké.
- Každý kúsok bobáľky jemne stlačte, aby sa upevnil a získal tvar bobáľky.
- Položte bobáľky na pripravený plech s malým odstupom medzi jednotlivými kúskami.
- Bobáľky pečte v rúre približne 25 – 30 minút alebo až kým nezhnednú a nezískajú peknú zlatistú farbu.
- Po upečení vyberte bobáľky z rúry a nechajte ich krátko vychladnúť.
- Podávajte bobáľky teplé, pokvapkajte ich rozpučeným maslom a posypte práškovým cukrom.
Týmto podrobným postupom si môžete vychutnať výnimočné bobáľky plné chuti a aromatických sušených plodov. Pripravte ich s láskou a nechajte sa hýčkať ich jedinečným vôňou a pravou domácou chuťou!