Ak chcete uvariť skutočne lahodné bobáľky, nasledujte tento dlhší postup:

Suroviny:

  • 500 g pšeničného múky
  • 250 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica oleja
  • 1 štipka soli
  • 250 g mletého makua
  • 100 g jemne nasekaných vlašských orechov
  • 100 g jemne nasekaných sušených sliviek
  • 100 g jemne nasekaných sušených marhúľ
  • 100 g jemne nasekaných sušených čerezí

 

Ako uvariť bobaľky?

Postup:

  1. Zahrejte si mlieko do teploty cca 37 °C.
  2. Do veľkej misky si pripravte cesto. V tejto miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor a soľ. Vytvorte si do stredu jamku.
  3. Do stredu jamky pridajte vajcia a olej.
  4. Postupne prilievajte mlieko do jamky a pomaly zmiešajte s vajcami a olejom, postupne pridávajte múku zo stien jamky.
  5. Cesto premiešajte až do vzniku jednotnej hmoty. Ak je cesto príliš suche, pridajte malé množstvo mlieka. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
  6. Nechajte cesto odstáť aspoň 20 minút v teplom prostredí, prikryte utierkou alebo fóliou.
  7. Po odstátí si pripravte plnku. V miske zmiešajte mletý mak, jemne nasekané vlašské orechy, sušené slivky, sušené marhule a sušené čereše.
  8. Prehrejte rúru na 180 °C.
  9. Vyberte si plech, ktorý bude dostatočne veľký na roznášku bobáľkov. Natrite ho maslom alebo použite papier na pečenie.
  10. Rozvaľkajte cesto na plát hrubý približne 1 cm. Môžete si pomôcť múkou, aby cesto nelepilo k valčeku.
  11. Na rozvaľkané cesto dajte pripravenú plnku zo zmesi maku, orechov a sušeného ovocia. Rovnomerne rozložte plnku, ponechajte okraje voľné.
  12. Pomocou rolovaného cesta zošrolujte cesto s plnkou. Uistite sa, že bobáľky sú pevne zvinuté a plnka je dobre uzavretá.
  13. Zrolované cesto opatrne prestrihnite na menšie kúsky, asi 3 – 4 cm široké.
  14. Každý kúsok bobáľky jemne stlačte, aby sa upevnil a získal tvar bobáľky.
  15. Položte bobáľky na pripravený plech s malým odstupom medzi jednotlivými kúskami.
  16. Bobáľky pečte v rúre približne 25 – 30 minút alebo až kým nezhnednú a nezískajú peknú zlatistú farbu.
  17. Po upečení vyberte bobáľky z rúry a nechajte ich krátko vychladnúť.
  18. Podávajte bobáľky teplé, pokvapkajte ich rozpučeným maslom a posypte práškovým cukrom.

Týmto podrobným postupom si môžete vychutnať výnimočné bobáľky plné chuti a aromatických sušených plodov. Pripravte ich s láskou a nechajte sa hýčkať ich jedinečným vôňou a pravou domácou chuťou!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *