Ako uvariť džem

Samozrejme! Tu je podrobnejší návod, ako pripraviť domácu marmeládu:

Suroviny:

  • 2 kg čerstvého ovocia (napríklad jahôd, malín, broskýň a podobne)
  • 1,5 kg cukru (množstvo cukru závisí od druhu ovocia a vašich osobných preferencií)
  • Šťava z 2 citrónov
  • 1 vanilkový struk (voliteľné)

 

Ako pripraviť marmeládu?

Návod:

Grinavská janko – Pečené prasa

Grinavská janko – Pečené prasa

Čítať viac »

  1. Očistite ovocie od stoniek a nežiaducich častí. Dôkladne ho umyte a odstráňte kôstky zo väčších plodov (napríklad z broskýň).
  2. Ovocie nakrájajte na menšie kusy a premiešajte ho s citrónovou šťavou. Ak si prajete, môžete pridať aj vanilkový struk pre intenzívnejšiu chuť.
  3. V hrnci skombinujte ovocie, cukor a citrónovú šťavu. Hrniec zakryte a nechajte zmes odležať niekoľko hodín alebo cez noc, aby sa cukor rozpustil a ovocie uvoľnilo šťavu.
  4. Po odležaní zmes ohrejte na stredne silnom ohni, občas zamiešajte. Udržiavajte strednú teplotu a nechajte marmeládu variť asi 1 – 2 hodiny, kým sa dostatočne nezhustí. Na začiatku môžete odstraňovať penu, ktorá sa vytvorí počas varu.
  5. Keď uplynie potrebný čas, skontrolujte konzistenciu marmelády. Ak je stále tekutá, pridajte lyžicu pektínu, ktorý pomáha zahusťovať. Varte ešte niekoľko minút a potom skúste znova.
  6. Keď je marmeláda správne zhustnutá, vyberte vanilkový struk (ak ste ho pridali). Upozornenie: Vanilkový struk môže byť horúci, buďte opatrní!
  7. Sterilizujte poháre a viečka, do ktorých budete marmeládu prenášať. Hotovú marmeládu nalejte do pohárov, kým je ešte horúca, a okamžite uzavrite viečko.
  8. Nechajte poháre s marmeládou vychladnúť na izbovej teplote a následne ich uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

Ak sa budete riadiť týmto podrobným návodom, pripravíte si skvelú domácu marmeládu plnú ovocnej chuti. Prajem vám dobrú chuť!

Podobné príspevky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *