Janko pečené prasa je jedným z tradičných slovenských receptov, ktorým sa môžete nechať očariť pri príprave rodinného obeda alebo večere. Prasa je predstavované ako celé mäso, ktoré sa zvykne pečiť v rúre spolu s prílohou a zeleninou. Pre úspešnú prípravu janka pečeného prasa budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

– 1 celé prase (cca 2-3 kg)
– soľ
– korenie
– cesnak
– olej
– zemiaky
– mrkva
– cibuľa
– petržlen
– korenie do šťavy

 

Grinavská janko – Pečené prasa

Postup prípravy:

1. Prasa si dôkladne očistite a osolte zo všetkých strán.
2. Do mäsa ošúpte cesnak a vstrekujte doň rozmačkaný cesnakový pretlak.
3. Potrite mäso olejom a nechajte naň pôsobiť aspoň 1 hodinu, aby sa dobre premiešali chute.
4. Počas tohto času si očistite a pokrájajte zeleninu – zemiaky, mrkvu, cibuľu a petržlen.
5. Zeleninu vložte do pekáča a položte na ňu prasa.
6. Zeleninu môžete osoľovať a okoreňovať podľa chuti.
7. Vložte pekáč do predhriatej rúry (na 180 stupňov) a pečte asi 2 – 3 hodiny.
8. Počas pečenia prasa pravidelne polievajte vlastnou šťavou alebo vývarom.
9. Po upečení nechajte mäso odstáť, aby sa korenia dobre premiešali a potom ho môžete nakrájať a podávať.

Janko pečené prasa je skvelý pokrm, ktorý si zamilujú všetci členovia rodiny. Doprajte si tento tradicionálny slovenský recept a nechajte sa očariť jednoduchosťou prípravy a vynikajúcim chuťovým zážitkom. Dobrú chuť!

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *