Recept na kuracie mäso s hruškami:
Suroviny:
- 4 kuracie prsia
- 2 stredne veľké hrušky
- 2 lyžice masla
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké prúžky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 šálka kuracieho vývaru
Kuracie mäso s hruškami
Postup:
- Kuracie prsia nakrájajte na tenké plátky.
- Hrušky ošúpte, zbavte jadierka a nakrájajte na tenké plátky.
- Na panvici rozpustite maslo a pridajte cibuľu. Smažte ju dozlatista.
- Pridajte nakrájané kuracie prsia a cesnak. Orestujte, kým mäso nezmení farbu.
- Pridajte mletú sladkú papriku a škoricu. Orestujte ešte pár minút, aby sa chute zmiešali.
- Pridajte nakrájané hrušky a orestujte ich spolu s kuracím mäsom.
- Zalejte kuracie vývarom a nechajte povariť.
- Dochutte soľou a čiernym korením podľa chuti.
- Podávajte s ryžou, zemiakovým pyré alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
2)
Ingrediencie:
- 4 kuracie prsia
- 2 zrelé hrušky (najlepšie odroda Williams alebo Conference)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 hrnček kuracieho vývaru (alebo bieleho vína)
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymián alebo rozmarín (prípadne sušený)
- 1/2 hrnčeka smotany na varenie (nepovinné)
Postup:
-
Príprava surovín: Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky alebo necháme celé. Hrušky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
-
Smaženie kuracieho mäsa: Na panvici zahrejeme olivový olej, pridáme kuracie mäso a osmažíme ho z oboch strán do zlatista. Potom mäso vyberieme a odložíme bokom.
-
Príprava zeleniny: Na tej istej panvici, kde sme smažili mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak. Smažíme, kým cibuľa nezmäkne a nezíska zlatistú farbu.
-
Pridanie hrušiek: K cibuli a cesnaku pridáme nakrájané hrušky a krátko ich opražíme (2-3 minúty).
-
Varenie: Potom pridáme kuracie mäso späť na panvicu, pridáme kurací vývar (alebo víno) a med. Dochutíme soľou, korením a bylinkami (tymian alebo rozmarín). Necháme variť na miernom ohni asi 15-20 minút, kým sa mäso prepečie a hrušky zmäknú.
-
Pridanie smotany (nepovinné): Ak chcete, môžete na konci varenia pridať aj smotanu na varenie, aby bol pokrm krémovejší. Necháme ešte 5 minút povariť.
-
Podávanie: Podávame teplé, najlepšie s ryžou, zemiakmi alebo čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!